SportSport

Focus op core stability

Focus op core stability

De aanpak voor twee of meerdere trainingen per dag van een jeugdspeelster zoals Renske vereist een andere aanpak. Het is een speelster in de groei met alle gevolgen van dien.

› support ons met een Tikkie!

Krachttraining in de traditionele zin van het woord heb ik dan ook volledig gedropt. Ik vind het al helemaal niets voor jeugdspelers maar hebben we een jaar lang de tijd om dingen goed te doen. En, nog veel belangrijker, we hebben de kans om er voor te zorgen dat ze geheel blessurevrij gaat zijn.

We zijn de afgelopen week gestart met flink wat baantraining om erachter te komen waar de belastingen op haar lichaam vandaan komen. Het is meer als bevestiging dan iets anders, want we hebben in de weken van de kampen al gezien wat voor problemen Renske had.

In het tweede deel van de week hebben we bijna alle baantraining weggenomen en zijn we overgeschakeld naar core stability training. Hier heb ik precies gekregen wat ik wilde bereiken. Renske gaat in de twee uur CS-training tot het maximale wat je kan bereiken. Er is geen belasting in deze training en het zijn bijna allemaal stilstaande oefeningen, maar haar lichaam reageert op de juiste manier.

Ze heeft in haar spel last van haar rug en heeft nog steeds last van een oude enkelblessure. De rugblessure komt van verkeerde slag- en looptechniek in het achterveld in combinatie met eenzijdige training. Met eenzijdige training bedoel ik dat ze als linkshandige in al haar trainingen veel te veel de linkerkant sterker heeft gemaakt en de rechter kant heeft verzaakt.

Het is met name een gevolg van slechte registratie bij de bond en een klacht die ik van veel spelers hoor dat er geen afstemming is van trainingen. Iedereen doet zijn eigen ding zonder dat er overleg is of een gezamenlijke database met gegevens over de spelers. Door deze onprofessionele manier van werken gaat er veel talent verloren en kunnen fysiotherapeuten flink aan de slag met jeugdspelers. Iets wat zonder uitzondering en in bijna alle gevallen voorkomen had kunnen worden door overleg en een goed trainingsprogramma.

Het wegnemen van de baantraining was noodzakelijk om vast te kunnen stellen dat de spiergevoeligheid na de CS-training ook echt hiervan afkomstig was. Ik heb vast kunnen stellen dat haar enkel een heel klein beetje was opgezet rondom de plek waar ze normaal last van had. Ze heeft de training gedaan op blote voeten, dus niet met schoenen aan en zonder de enkelsteun die ze normaal gebruikt. De lichte zwelling was de volgende dag weer weg zonder er iets aan gedaan te hebben en was een teken dat de enkel tegen de maximale belasting aan heeft gewerkt en is dus perfect te noemen.

In haar rug was enkel en alleen de rechterkant gevoelig en dat gold ook voor haar rechter bil en been. De CS-training was dus 'spot on' en heeft precies datgene vastgesteld wat ik wilde weten. Namelijk dat de problemen werden veroorzaakt door een in verhouding zwakke rechterkant.

CS-training is een voorwaardentraining. Haar linker kant zal altijd wat sterker zijn dan rechts, maar de verhoudingen zijn op dit moment verstoord en worden extra duidelijk bij minder goede techniek in de slagen en veel te weinig aandacht van het voetenwerk.

Het mag duidelijk zijn dat ik over al deze dingen uitgebreid overleg heb met de fysiotherapeut. Daarnaast hou ik ook een uitgebreide registratie bij van de oefeningen die ik gebruik en de gevolgen die ik er van verwacht, zodat ik ook oefenstof kan weglaten of toevoegen.

Renske vertelde dat veel van de oefeningen bekend waren van bij haar fysiotherapeut thuis, maar het is toch van de gekke dat een jeugdspeler naar een fysiotherapeut moet om de training te krijgen die ze eigenlijk gewoon van de badmintontrainers zou moeten hebben als je in de nationale selectie zit.

Zoals bekend steunt Badminton Nederland ons project op geen enkele manier. Ook ik moet rekeningen betalen en kan me niet veroorloven geld te verkwisten aan een waterhoofdorganisatie zoals in Nederland gebeurt. M'n eigen broek ophouden doe ik al zolang als dat ik me kan herinneren (eigenlijk van af het moment dat ik als 18-jarige het huis uit ging). We hebben voor ons project op Oro toch wat extern inkomen nodig om dit te kunnen blijven doen. Ik heb tot dusver altijd alles gratis gedeeld met iedereen op internet en heb ook altijd iedereen toestemming gegeven het in video's vast te leggen en te kopiëren.

Ik ben nu bezig om de artikelen die ik ga schrijven over Renske, maar ook over allerlei andere zaken met video's te ondersteunen. De eerste drie video's zullen dan ook gaan over het vaststellen van verkeerde techniek, voetenwerk op de baan en over CS-training.

Op internet zal alleen de beschrijving komen te staan en de video''s kun je op voorhand bestellen. De kosten zullen alleen een minimum hebben van € 20 euro, maar het staat vrij er meer voor te betalen om het werk hier te ondersteunen. Daarnaast hebben we shirts laten maken die je direct in Vietnam kunt bestellen. Daarmee steun je ons twee keer, want de shirts komen uit de winkel van Huynh Duong. Zo kan ze haar ticket naar Denemarken betalen en je steunt het project op OroDenmark.

We weten uit de registratie op deze site dat er letterlijk honderden mensen zijn die met zeer grote regelmaat de technische stukken lezen en dat oude stukken ook nog zeer vaak worden bezocht. Aan de andere kant is er de bond die de invloed van badmintonline en Oro bagatelliseert. Het zou goed zijn als de Oro-shirts en video's laten zien dat je met innovatie en passie een perfect trainingscenter kan opzetten waar ouders, spelers en trainers graag een bijdrage aan willen leveren.

Als ik eerlijk ben, dan zeg ik dat ik dit helemaal niet wil. Maar ik moet gewoon toegeven dat het nodig is. We moeten onze know-how verkopen, want de bond lacht zich dood elke keer dat we een speler gaan verzorgen en trainen. Ze moeten toch voor Badminton Nederland spelen, dus wat maakt het uit wie de rekening betaalt?

De eerste drie video's waar je op kan inschrijven zijn:

  • € 20 - 1. Core stability training als voorwaardentraining (medio nov. 2013)
  • € 20 - 2. Herkennen en voorkomen van technische fouten in het achterveld (medio feb. 2014)
  • € 20 - 3. Zoeken naar snelheid in het voorveld, techniek en voetenwerk (medio juni 2014)
  • € 25 - Oro-shirt met tekst 'ik steun Oro'
  • € 25 - Oro-sleutelhanger voor telefoon (per 10 stuks)

Stuur een e-mail met je bestelling naar orocamp@yahoo.com en maak het geld over naar:

Y.J. Daniëls
Danske Bank
Reg: 4998
Rekeningnummer 4998 184319
Swift code DABADKKK

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Yonex Dutch Junior International 2020 in volle gang

Yonex Dutch Junior International 2020 in volle gang

Vanaf vandaag tot en met zondag 1 maart vindt in Haarlem de Yonex Dutch Junior International 2020 plaats, onderdeel van de Junior…

26 februari 2020

Tweede plaats Austrian Open voor koppel Ruben Jille en Ties van der Lecq

Tweede plaats Austrian Open voor koppel Ruben Jille en Ties van der Lecq

Bij de Austrian Open 2020 in Wenen zijn Ruben Jille en Ties van der Lecq (WRL-119) knap tweede geworden in het mannendubbel. In…

23 februari 2020

Kirsten de Wit en Iris van Leijsen winnen Yonex France U17 Open 2020

Kirsten de Wit en Iris van Leijsen winnen Yonex France U17 Open 2020

Bij de Yonex France U17 Open 2020 in het Franse Aire sur la Lys heeft het koppel Kirsten de Wit / Iris van Leijsen voor een mooie…

21 februari 2020

Kwartfinales voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij Spain Masters 2020

Kwartfinales voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij Spain Masters 2020

In Barcelona staat het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen in de kwartfinales van de Barcelona Spain Masters 2020 en zijn de als…

21 februari 2020

Coronavirus: China meldt badmintonploeg af voor internationaal jeugdtoernooi Haarlem

Coronavirus: China meldt badmintonploeg af voor internationaal jeugdtoernooi Haarlem

Van woensdag 26 februari tot en met zondag 1 maart vindt in DEGIRO-hal in Haarlem de veertigste editie van de Yonex Dutch Junior…

19 februari 2020

Austrian Open 2020 met kortgewiekte EK Badminton-finalist Joran Kweekel

Austrian Open 2020 met kortgewiekte EK Badminton-finalist Joran Kweekel

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 22 februari vindt in Wenen de Austrian Open 2020 plaats, onderdeel van de International…

19 februari 2020

Yonex France U17 Open 2020 met Nederlandse jeugdspelers in actie

Yonex France U17 Open 2020 met Nederlandse jeugdspelers in actie

Vanaf morgen tot en met vrijdag 21 februari vindt in het Franse Aire sur la Lys de Yonex France U17 Open 2020 plaats. Voor…

17 februari 2020

Historische zilveren medaille voor Nederlands mannen bij EK Badminton

Historische zilveren medaille voor Nederlands mannen bij EK Badminton

De Nederlandse mannen hebben bij de Europese Kampioenschappen voor landenteams 2020 in Liévin (Frankrijk) geschiedenis…

16 februari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!