Psychologische spelletjes in Denemarken

Psychologische spelletjes in Denemarken

Het programma van de halve finales wordt verspeeld op twee banen en niet zo als bij sommige andere toernooien op een baan.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Maken we kans dat we vanavond een voor het donker thuis zijn? De zaal is niet helemaal gevuld als Kamilla Rytter Juhl en Christinna Pedersen aan hun damesdubbel beginnen tegen Reika Kakiwa en Miyuki Maeda. Ze winnen de eerste set met 21-17. De tweede set komen ze achter. Mijn buurman op de tribune voorspelt dat ze de tweede set dan maar weg geven om krachten te sparen en de tegenstanders niets wijzer te maken over de te volgen tactiek in de derde set. Hij blijkt gelijk te krijgen, ze verliezen de tweede set dik, maken zich niet druk over punten die ze niet maken en de punten die ze tegen krijgen.

In de derde set gaan ze niet zo goed van start. Ze komen achter. Maar dan blijkt dat Christinna het artikel van Roel van Heuckelom over de 7 wonderen van het serveren goed gelezen heeft. Ze maakt een serie van 11 goede services. De tegenstander kan er niets mee, ze komen direct in de aanval en maken 11 punten op rij. De tegenstand is gebroken en ze winnen de derde set met 21-8. In ieder geval Deense deelname op de zondag.

(Even tussendoor, het valt mij nu steeds meer op dat er heel veel psychologie gebruikt wordt in de servicesituatie zoals ik dat eerder beschreef. Het kan zijn dat veel spelers deze website lezen en er handige tips vinden. Het kan ook zijn dat, zoals Johan Cruijff al zei, je gaat het pas zien als het door hebt. Je psychologie kan ook wel eens tegen je werken. Dat ondervond Julie Houmann in haar gemengddubbel met Anders Kristansen. Ze hadden de eerste set dik verloren en kwamen in de tweede set heel goed terug. De tegenstander had op 22-23 matchpoint een service. Julie besluit de tegenstander lang te laten wachten door bij de serviceontvangst lang naar de grond te kijken en daardoor aan te geven dat ze nog niet klaar was om de service te ontvangen. Op het moment dat ze opkijkt krijgt ze flick service om de oren. Ze laat deze gaan in de veronderstelling dat ze een let krijgt omdat ze niet klaar was voor de serviceontvangst. De scheidsrechter oordeelt echter anders. Hij geeft het punt en dus het matchpoint aan de tegenstanders. Julie en Anders verliezen. Julie protesteert met stoom uit haar oren. Maar protesteren heeft geen zin. Julie is getrapt in haar eigen val.)

Op de baan naast de damesdubbel speelt Chen Long tegen een Thai. De Thai heeft een aparte speelstijl en vindt andere oplossingen voor situaties. Dat maakt hem voor veel spelers een moeilijke tegenstander. Chen Long wint in twee sets. De partij duurt toch nog 42 minuten. Het gemengddubbel van Xu en Ma tegen de Atmad en Natsir blijkt achteraf de kortste wedstrijd van de dag te zijn. De wedstrijd wordt aangekondigd als een herhaling van het wereldkampioenschap. Ik schat in dat er sprake moet zijn van revanche gevoelens. Xu en Ma verloren destijds. Ma Jin is op de baan sowieso al niet de vrolijkste, maar als ze de baan op komt lijkt ze nog minder vrolijk dan anders. Dan krijgt ze ook het derde punt van de wedstrijd de shuttle op haar lichaam gespeeld en lijkt de boot helemaal aan. Normaal gesproken vraagt een speler eerst aan de tegenstander of de shuttle gewisseld kan worden en deze vraagt dan aan de scheidsrechter of de shuttle gewisseld kan worden. In deze wedstrijd vraagt Ma Jin aan de scheidsrechter of de shuttle gewisseld kan worden en deze geeft bij de tegenstander aan dat de shuttle gewisseld moet worden. Vanaf de tribune lijkt het als of hier meer oud zeer zit dan een verloren finale van het wereldkampioenschap. De wedstrijd is niet de wedstrijd van Xu en Ma. Normaal is de rolverdeling in deze mix heel duidelijk, zij bepaalt en hij voert uit zonder tegenspraak. Vandaag spreekt hij haar tegen, we zien het met verbazing aan. Ze verliezen de wedstrijd in twee sets. Bij het verlaten van de baan moet alle spelers samen met de scheidsrechter en servicerechter de baan verlaten. Ma heeft zoveel haast om de baan te verlaten dat de scheidsrechter haar bijna moet tegenhouden. Ik vermoed dat Xu vannacht op de bank slaapt.

Wang Shisian speelt in de damesenkel tegen Sung Ji Hyun uit Korea. Sung maakt een heel vermoeide indruk. (Er wordt gezegd dat wie in de Tour de France het beste hersteld de meeste kans maakt op de eindoverwinning, of dat ook geldt voor dit soort toernooien begin ik mij af te vragen. De meeste spelers hebben een wedstrijd per dag. Dat lijkt niet veel, maar als je naar de lengte van de partijen kijkt krijg je ineens een heel ander beeld.) Ondanks de vermoeide indruk haalt de Koreaanse verrassend veel ballen, soms tot haar eigen verbazing. Het is voldoende om de finale te halen.

Wang Yihan en Ratchanok Intanon maken er een lange driesetter van. Geeft mij de gelegenheid om de perskamer te bezoeken en een lekker broodje te halen. Teleurstelling alom. Er zijn geen broodjes meer. Maar gelukkig liggen de kranten er. In de Fyens Stiftende laat Lee Chong Wei weten dat hij Viktor Axelsen beter vindt dan vorig jaar. Hoewel het een politiek correct antwoord lijkt (de Fyens Stiftende is de lokale krant) ben ik het met hem eens. Viktor is nog steeds pas 19 jaar oud en hoe veel grote stappen kan je in korte tijd maken. Het gebeurt niet vaak dat een 19-jarige bij de heren in de top 20 van de wereld staat. Wang en Intanon maken er een spannende wedstrijd van, maar weer heb ik het gevoel dat de zaal zit te wachten op de volgende wedstrijd.

Ik voel ook een opluchting door de zaal gaan als Wang uiteindelijk de langste wedstrijd van de dag, 1 uur en 17 minuten winnend afsluit. Het publiek gaat er goed voor zitten als Carten Mogensen en Mathias Boe de baan op gaan tegen Lee Young Dee en Yoo Yeon Seong. De Denen hebben in krant gezegd dat ze tegen Koreanen vaak hun aantrekkelijkste wedstrijden spelen. Dat is vandaag helaas niet het geval. Het is allemaal net niet goed genoeg, net niet scherp genoeg op het net, smash net niet hard of geplaatst genoeg etc. etc. Als Mathias dan ook nog een dubieuze call van de scheidsrechter tegen krijgt op setpoint van de eerste set lijkt de boog gebroken bij de Denen en lukt er niets meer. Ze verliezen de wedstrijd kansloos. Rest voor de Denen het gemengddubbel van Joachim Fisher en Christinna Pedersen. Ook daar was het niet de dag van de Denen. Wat de reden was is mij niet duidelijk. Gisteren aan het eind van de derde set zat en een engeltje op hun schouder. Vandaag zat dat engeltje er duidelijk niet. Hadden ze hun geluk gisteren opgebruikt, was de damesdubbel eerder op de dag teveel geweest voor Christinna, was Joachim niet voldoende hersteld van gisteren of dwong de nummer een van de plaatsingslijst het allemaal af? Ze strijden moedig, maar het is een verloren strijd, 21-18 en 21-15 voor de Chinezen. Maar toch weer een wedstrijd van 44 minuten.

Dan rest nog de wedstrijd van Lee Chong Wei tegen Du Pengyu, de man die Eric Pang uitschakelde. Op 1-1 in de eerste set is er een rally die duurt en duurt. Lee Chong Wei lijkt zijn tegenstander direct te willen imponeren met een lange rally, waar in het schijnbaar achteloos de mooiste ballen speelt en moeiteloos alle ballen die Du Pengyu slaat haalt. Wij zijn onder indruk. Du Pengyu niet en wint de eerste set met 22-20, maar net als in de vorige partij van Lee Chong Wei zet hij daarna de zaak recht. De tweede set gaat met 21-6 naar hem. De 3e set begint goed voor Lee Chong Wei. Hij komt voor, dan geeft de scheidsrechter Du Pengyu een fout bij het net als hij een bal aan het net wil aftikken. Du Pengyu protesteert, uiteraard heeft dat geen enkele zin. De scheidsrechter zal zijn beslissing nooit meer terug draaien. Kort daarna krijgt hij een call van de lijnrechter tegen. Protesteren heeft zoals gezegd geen zin, maar hij probeert het toch. Hij begrijpt het zelf ook en besluit dan een gebaar te maken dat ik uitleg alsof hij wil zeggen dat er een complot tegen hem is en dat hij hier niet mag winnen. Dan helpt het allemaal niet dat Lee Chong Wei hem het punt in de volgende rally terug wil geven en de bal schijnbaar per ongeluk achter in het veld in de tramrails speelt. De lijnrechter reageert als per reflex dat de bal in is, iedereen zag dat de bal uit was en de lijnrechter herstelt zijn fout bliksemsnel. Du Pengyu maakt nog een aantal punten maar het geloof is er niet meer. 21-15 in de 3e set voor Lee Chong Wei.<-p>

Terug kijkend op de dag overheerst een teleurstellend gevoel, de partijen waren in vergelijking met de voorgaande dagen niet geweldig en meestal zijn de halve finales beter dan de finales. En misschien wel het ergste± er waren geen lekkere broodjes. Ik hou mijn hart vast voor morgen.

U leest nog van mij.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!