The pen is mightier than the sword

The pen is mightier than the sword

Hugo Brandt Corstius is overleden en daarmee een van mijn voorbeelden als het gaat over vechten met de pen.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Samen met Anton Constance in radio programma's van de VPRO heb ik genoten van de ongelofelijk scherpe tong van Hugo. Hij ging persoonlijke aanvallen niet uit de weg met als argument dat je niet voorzichtig hoefde te zijn met mensen die er een zooitje van maakten. Er is een groot verschil tussen iemand die uit hoofde van zijn functie een wanbeleid voert en het schrijven over deze persoon om deze op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.

De reden waarom er democratie en vrijheid van meningsuiting bestaat, is gebaseerd op het feit dat je personen op hun verantwoordelijkheid moet kunnen aanspreken. Het geven van complimenten bij afscheid is heel normaal, maar je mag vooral niets vermijden over de fouten die een persoon heeft gemaakt of de schade die er is aangericht.

Als je een gouden handdruk wil hebben moet je of heel erg goed of een totale fuck-up zijn. Helaas heeft Badminton Nederland meer van het laatste voortgebracht dan van de eerste. Brandt Corstius is de PC Hooft prijs geweigerd door een minister. De minister zijn we al lang weer vergeten, maar Brandt Corstius niet. Hij wilde de prijs ook niet eens hebben van een kabinet dat in zijn ogen vergeleken kon worden met het nazibeleid van de Duitsers. Ik hou van mensen die voor een mening staan, die zonder blikken of blozen zeggen wat ze vinden of dat nu leuk is of niet. Het schept duidelijkheid. Het zegt iets over jou en niet over de manier waarop je denkt wat andere er van zullen vinden.

Gematigdheid en compromissen sluiten leidt tot niets. Het kost veel geld en leidt tot een slecht resultaat. Het is niet voor niets een gezegde dat luidt: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Vaak ging het over de toon die Hugo zette in zijn schrijven. Mensen zeiden er wat van omdat het lastig was om de aandacht af te leiden van de boodschap zelf, want daar was meestal geen speld tussen te krijgen. We vinden het zielig voor de persoon in kwestie als iemand een stevige of harde mening neer zet over hem, maar het is juist zielig als je dat niet doet en je bewijst hem een dienst. Want anders blijft zo'n kwakzalver maar door gaan met het in de weg staan van de ontwikkeling binnen een organisatie of bedrijf.

Via een gezamenlijke kennis bij de VPRO heb ik vroeger contact gehad met Anton Constance. Hij woonde toen niet ver van het Westland en verzorgde zijn zieke vrouw. Een ontmoeting die ik niet snel zal vergeten. Ik heb helaas nooit het genoegen gehad Hugo Brandt Corstius te ontmoeten, maar zijn manier van denken en schrijven is iets waar ik elke dag weer plezier van heb.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dennis Eversdijk speelt een lokaal toernooi in Vietnam

Dennis Eversdijk speelt een lokaal toernooi in Vietnam

De eerste dag was het vooral uitrusten van de reis. Ik hoorde de verhalen van spelers die te snel wilden gaan trainen en daardoor…

16 mei 2022

Terugblik NVK Badminton 2022: badmintonfeestje in Amersfoort!

Terugblik NVK Badminton 2022: badmintonfeestje in Amersfoort!

Na een gedwongen onderbreking van twee jaar kon afgelopen weekend een vervolg worden gegeven aan de lange reeks door Badminton…

16 mei 2022

Wie strikt de veters van Mark Caljouw?

Wie strikt de veters van Mark Caljouw?

In de nieuwe podcast van Badminton Inside wordt het transfernieuws rondom BC Drop Shot uitgebreid besproken en laat playing coach…

13 mei 2022

Nederland speelt badminton: kom jij erbij?

Nederland speelt badminton: kom jij erbij?

Badminton is groot in Nederland: ruim 300.000 mensen spelen minstens één keer per maand badminton. Het is de…

11 mei 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!