Dag 3 en 4 van de US Open

Dag 3 en 4 van de US Open

De US Open in New York zit erop. Bondscoach Rune Massing was aanwezig als coach van de Nederlandse spelers en verteld zijn verhaal over de Nederlandse inbreng hieronder.

Ken je Heesche BV al?

Jorrit en Samantha begonnen donderdag tegen de Franse Baptiste Careme en Zwitserse Sabrina Jacquet. De eerste set waren we beter vanaf halfveld en voorveld en konden we de eerste set redelijk gemakkelijk naar ons toe trekken. De tweede set veranderden de tegenstanders hun tactiek en gingen ze heel verdedigend spelen. We konden weinig goede clears op de dame spelen, omdat we wind mee hadden en de shuttles te snel uitvlogen. We kwamen er niet doorheen, omdat zij heel diep op de achterlijn konden zitten en wij te weinig variatie hadden. In de de derde was het heel hard werken. We probeerden in het begin, met wind tegen, zo snel mogelijk het initiatief te krijgen zodat hun lift uit zou gaan. Met het wisselen van kant moesten we net zolang opbouwen uit het achterveld, totdat er een keer een ondiepe lift kwam en we halfveld door konden drukken. Na een dikke achterstand maakten we zes punten op rij en wisten we de wedstrijd uiteindelijk te winnen. Het moest wel uit onze tenen komen.

Daarna was het de beurt aan Eric. Hij moest het opnemen tegen de Koreaan Lee, die twee keer een vierde plek heeft gehaald op een Olympische Spelen. Zoveel controle, zoveel spreiding, geen geforceerde slagen. Eric stelde daar een hele sterke eerste set tegenover. De opdracht was om elke keer wat anders te doen uit het achterveld, omdat Lee juist wil dat je te snel gaat aanvallen. Daarnaast moest Eric zorgen dat hij het net als eerst kon pakken, omdat de dropshots van Lee in combinatie met zijn links of rechts priksmashes zo gevaarlijk zijn. Eric ging goed met zijn energie om, speelde geduldig en had een beetje pech bij 19-17 voor, toen er een shuttle van een andere baan het veld invloog en de scheidsrechter het punt wel telde voor Lee. De tweede set kon Eric zijn niveau niet vasthouden en ging de wedstrijd die zo goed begon helaas als een nachtkaarsje uit.

In de avond speelden Samantha en Iris tegen Johanna Golizewski en Carla Nelte. Een Duits koppel wat vroeger een tijd lang met elkaar heeft gespeeld, maar wegens het naderende stoppen van Birgit Michels zijn deze twee weer bij elkaar gezet. In de eerste set speelden onze tegenstanders met wind mee. Ze speelden harde inrushes en ze namen meteen positie op de eerste lijn. We konden de ruimte achter hun niet benutten vanwege wind tegen. In de tweede set konden we meer in de rally komen, ontstond er meer ruimte en konden we daardoor de backhand van Johanna beter aanpakken. In de derde set stonden we in het begin te veel achter zodat we het aan de goede kant niet meer konden rechtbreien. In een damesdubbel zijn er van die periodes waarin je het mentaal moet kunnen opbrengen om te spelen zonder een fout te maken. Je vecht niet voor initiatief, maar speelt slechts puur en alleen op de fout en het ongeduld van de ander. Japanse koppels kunnen dit heel goed.

Dus waren Jorrit en Samantha de enigen overgeblevenen op de vrijdag. Ze speelde tegen een koppel uit Chinese Taipei (Taiwan). Ik had slechts een setje van hen op de video op kunnen nemen en dat was nog een slechte wedstrijd ook dus we hadden niet zoveel informatie tot onze beschikking. We weten wel dat Taiwanezen met heel veel snelheid spelen. Speel je hard, dan krijg je hard terug dus Jorrit en Samantha moesten meer naast elkaar gaan staan. Bovendien moest Jorrit als hij aanvalt veel meer het tempo uit zijn smash halen, zodat Samantha meer mogelijkheden heeft om in die vlakke cross verdediging van de tegenstander te kunnen komen. De eerste set wisten we nog net te winnen, maar de tweede set ging met een hoop snelheid en power naar Chinese Taipei. In de derde set bleven we met wat gelukjes redelijk in de buurt, maar in het laatste gedeelte werd het gat te groot en verloren we de wedstrijd.

De twee toernooien in Canada en Amerika zitten erop. Jorrit, Samantha, Iris en Eric kunnen zich op Papendal net als Selena, Eefje, Jelle en Jacco gaan opmaken voor een stevige voorbereiding op het WK in Kopenhagen eind augustus. Voor de spelers die vanwege hun ranking niet zijn gekwalificeerd voor het WK, zal het eerste toernooi de Bulgarian International Serie zijn. Alida Chen en Alex Vlaar bereiden zich voor op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing. Zij zullen 11 augustus al richting China vertrekken.

Voor nu, tot de volgende keer.

Rune Massing

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich officieel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

15 may 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!