Een dagje U19 bij de Danish Junior Cup

Een dagje U19 bij de Danish Junior Cup
StudentenlevenStudentenleven

De herfstvakantie is weer aangebroken en dat betekent dat het ook weer tijd is voor de Danish Junior Cup. Vorig jaar was ik bij de Onder 17 geweest. Dit jaar had ik ervoor gekozen om naar de Onder 19 te gaan kijken.

Het Onder 19 toernooi werd gespeeld in de hal van Gentofte Badminton Klub. De club waar Camilla Martin jarenlang gepeeld heeft en een club met een lange historie in Deens badminton. Maar ook een hal waar ik nog niet geweest was. Mijn navigatie stuurde mij via allerlei wegen in Kopenhagen en daar tenslotte een weg naar het sportpark van Gentofte. Ik dacht eerst dat ik voor een soort fabriekshalletje stond, maar op de deur stond echt dat dit de hal van Gentofte Badminton Klub was. Een heel merkwaardige hal.

Het is een H-vorm. Links een hal met 5 banen en rechts een hal met 5 banen en ertussenin ligt een baan die beide banen verbindt. Deze hal heeft twee tribunes. In de andere hallen is er weinig plaats voor publiek. En dat allemaal in een soort okergeel. De kantine kan bereikt worden via een wenteltrap en geeft alleen uitzicht op de baan met de tribunes.

De lange historie van de club laat zich merken in de hal. Je kan merken dat de hal al langer in gebruik is. Dat heeft aan de andere kant ook weer zijn charme. Na een korte rondgang door de hal vind ik plaats die zicht geeft op een herenenkel. Een herenenkel uit de 2e ronde. Dat uit zich ook een beetje uit het gedrag van de heren. Er wordt op het scherpst van de snede gespeeld. Er is een gedrevenheid en vastberadenheid, er wordt op hoge snelheid gespeeld en er wordt goed gespeeld. En speelniveau dat ik in de Nederlandse competitie zelden zie, dat is inclusief de eredivisie. Maar de heren laten ook merken dat het allemaal nog niet zo veel voorstelt, het is tenslotte pas de 2e ronde.

Er doen twee Nederlandse dames mee aan het toernooi. Dit toernooi wordt gepeeld via het nieuwe experimentele puntensysteem. Gisteren hebben ze beiden al hun damesenkel gespeeld. Een dame won haar enkel in de 1e ronde met 11-10 in de 5e set, maar verloor vervolgens haar 2e ronde. De andere dame verloor direct haar 1e partij. Vandaag spelen ze samen in het damesdubbel. Ze spelen tegen 2 Deense dames. Deze Deensen hebben, zo heb ik mij laten vertellen, onlangs nog een set gewonnen van Selena Piek en Eefje Muskens.

De Deense dames zetten direct druk op Nederlandse dames. Daar waar we in de Nederlandse competitie gewend zijn dat de je makkelijk de bal hoog achterin kan spelen is dat hier geen goede oplossing, daar waar de Deense dames kunnen aanvallen doen ze dat ook. Vanaf de service, een minder goede service wordt direct aangevallen en dan is het moeilijk om onder die druk vandaan te komen. De Nederlandse dames krijgen geen moment de kans om in hun spel te komen, later in de wedstrijd komen er wel een aantal heel goede rally's en goede punten, en ze verliezen in 3 sets van de Deense dames.

Een van de Nederlandse dames speelt later nog een gemengd dubbel met een Deense heer. Ook deze wordt in 3 sets verloren. Wederom zitten de tegenstanders vanaf de eerste bal in de aanval. De service return wordt direct onder druk gezet en waar mogelijk aangevallen. De dames speelt kort op het net en de heer speelt vlak achter haar om ze veel mogelijk druk naar voren te zetten. Daardoor ontstaat een druk op het spel van de tegenstander zoals ik die in Nederlandse competitie zelden tot nooit zie.

Onder het genot van een lekker vers broodje kip vertelden de meegereisde ouders dat ze zich verbaasden over het aantal goede spelers en dan met name het aantal Deense spelers. Met zoveel goede spelers is het makkelijker om te trainen met tegenstand dan met een heel beperkt aantal goede spelers.

Omdat de Nederlandse spelers waren uitgeschakeld heb ik besloten om te gaan kijken in de hal met het Onder 15 toernooi. Daar waren ook Nederlandse spelers aanwezig. Mijn navigatie stuurde mij wederom feilloos naar het opgegeven adres. Daar was ik ruim op tijd voor een damesdubbel. Ik liet mij niet afleiden door allerlei aangeboden lekkernijen, hoe vriendelijk ze mij ook werden opgedrongen. Het gaat mij uiteraard alleen om het badminton.

Het damesdubbel werd in 5 sets gewonnen. Een beetje tegen mijn verwachting in. De Deense tegenstanders lieten regelmatig blijken dat ze de betere tactiek en de betere dubbelslagen in huis hadden, maar maakten teveel fouten. En dat is bij de nieuwe experimentele puntentelling een te groot probleem. De Nederlandse coach gaf na de wedstrijd aan mijn zorgen te delen over dingen die ik had gezien in de wedstrijd. De conclusie van mijn dag op de Danish Junior is dat we verder achterop raken ten opzichte van Europa en dat we gisteren al hadden moeten beginnen met het verbeteren van de training en opleiding van onze spelers, vandaag is eigenlijk al te laat.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

AirBadminton is geschikt voor jong en oud en ook voor alle niveaus. Of je nu een topbadmintonner bent of een sporter die voor het…

12 mei 2020

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Mijn naam is Milo ter Reegen, en inmiddels al ruim zeven jaar actief op YouTube onder de naam 'MILO'. Hier plaats ik video's die…

12 mei 2020

Lancering AirBadminton in Nederland

Lancering AirBadminton in Nederland

Met veel trots en plezier mogen wij een gloednieuwe flitsende sport aan Nederland presenteren: AirBadminton. Een nieuwe frisse en…

11 mei 2020

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een…

7 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!