Erik Ligtvoet laat zich gelden als servicerechter

Erik Ligtvoet laat zich gelden als servicerechter

In plaats van een strandwandeling ben ik de dag begonnen met een stadswandeling door Odense. In de stad was een Harry Potter festival bezig.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ik kwam regelmatig mensen en kinderen tegen in zwarte gewaden met geel/rood gebreide dassen. Sommige kinderen hadden de bekende bliksemschicht op hun voorhoofd getekend. Er was een plein waar kinderen konden leren hoe ze zelf toverdranken konden maken en toveren. Ik ben maar weer snel naar de hal gegaan om te kijken hoe daar allerlei spelers met shuttles konden toveren. Even snel langs de perskamer gegaan om een speelschema op te halen. Snel even gecontroleerd of er iets aan de broodjes was veranderd met het oog op alle Aziatische spelers vandaag, maar ze waren niet veranderd.

Op het speelschema stond dat Ma Jin in de eerste en de laatste ronde op baan 2 moest spelen. Vandaag was het beduidend minder druk dan gisteren, dus was er genoeg plek achter baan 2. Helaas was het damesdubbel die Ma Jin als eerste moest spelen en een stuk minder goed dan de wedstrijd van gisteren.

Deze tegenstanders vandaag hadden beter door dat Ma Jin er niet van houdt als ze aan het werk gezet wordt. Ma Jin werd ook veel meer rond gestuurd dan gisteren. Er volgden dan ook meer fouten van Ma Jin en partner. De tegenstanders, Wang Xiaoli en Yu Yang waren ook een beter team. In de pauzes spraken die met elkaar en bij Ma Jin had je het gevoel dat haar partner op een soort audiëntie kwam. Ma Jin en Tang Yuanting verloren de 1e game, wonnen de 2e game maar verloren de 3e game vrij dik (weer een partij van een uur).

Chen Long speelde tegen Parupalli Kashyap. Bij deze partij was een Nederlandse service rechter. Die had eerder in de week al de trend gezet dat er veel services werden afgekeurd. Er zijn in mijn ogen deze week veel services afgekeurd wegens te hoog serveren. Dat kan komen doordat de service steeds belangrijker wordt, maar het kan ook komen doordat de regels omtrent de service nogal vaag zijn. De servicerechter had in de 1e game al een keer een korte service van Chen Long afgekeurd, uiteraard tot verbazing van Chen Long. Bij de 2e service die van hem werd afgekeurd ging Chen Long in een korte discussie met de servicerechter en wees de servicerechter waar volgens hem zijn middel zat. Na enig gelach besloot Chen Long dat het duidelijker voor de servicerechter zou zijn als hij zijn T-shirt in zijn broek zou doen en voegde de daad bij het woord en heeft de game uit gespeeld met zijn T-shirt in zijn broek. In de 2e game werd een service van Kashyap afgekeurd om dezelfde reden, te hoog serveren. Op suggestie van Chen Long heeft hij ook zijn T-shirt in zijn broek gedaan en op die manier de game uit gespeeld.

De fysiotherapeut had Chen Long weer goed ingetaped. Ik zag dezelfde tapes als gisteren zitten en had zelfs de indruk dat de tape om zijn rechterbovenbeen iets groter was dan gisteren. Waarschijnlijk had de fysiotherapeut de tape over van Zhang Nan. Die speelde het herendubbel zonder tape om zijn schouder. Gisteren had hij die nog wel en ging zijn gemengddubbel niet door. Angst was dat de schouder blessure zo erg zou zijn dat hij vandaag ook niet zou kunnen spelen. Het bleek een blessure van zijn partner te zijn. Die had eerder op die avond het damesdubbel al verloren. Opvallend veel Chinezen spelen met tape. Reden is waarschijnlijk gewoon overbelasting. Ze hebben na de wereldkampioenschappen de Asian Games gehad en nu weer de Denmark Open. Dat geeft niet veel rustperiodes. Ik ben benieuwd hoe het volgende week in Parijs gaat.

Vandaag maar twee lange partijen, allebei damesdubbels. Was er in de eerste partij nog bewondering voor de soms wonderbaarlijke ballen van Ma Jin en de manier hoe ze haar partij speelt, in de tweede partij was er eigenlijk niet zo veel te genieten. Aan de ene kant is dat raar en aan de andere kant ook weer niet. Er speelde vier Japanse dames tegen elkaar. Dan weet je vooruit dat het een lange partij gaat worden met hoog staand badminton, in alle opzichten. Het is technisch heel goed wat de dames doen, het is tactisch heel goed wat de dames doen, het is fysiek heel goed wat de dames doen, maar het is niet spannend om naar te kijken. Dat komt vooral om dat de dames niets extra's hebben, ze hebben geen verrassende slagen, ze hebben geen smash die door de verdediging van de tegenstander slaat. Daardoor ontstaan lange rally's, omdat het tactisch allemaal klopt, er vallen geen gaten in de verdediging van de tegenstander. En de dames maken weinig fouten. De wedstrijd ging over twee games, maar duurde 1.03 uur.

De enige wedstrijd waar Europeanen in zaten was de herendubbel. Carsten Mogensen en Mathias Boe tegen de nummer 1 van de wereld, Lee Yong Dae en Yoo Yeon Seong. De Deense heren kregen de eerste game hun spel niet op gang en vochten tevergeefs tegen de tegenstanders, maar ook tegen zichzelf. Het chagrijn droop van beide Denen. In de 2e game ging het iets beter. Ze konden lang bij blijven, maar echt controle over de wedstrijd hebben ze nooit gekregen.

De finaledag wordt gespeeld zonder dat er een Europese speler in actie komt, vandaag viel de publieke belangstelling mee reuze mee. Ik benieuwd hoe groot de belangstelling morgen is. U gaat het vast nog van mij lezen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Memorabele prestatie op All England door Selena Piek en Robin Tabeling

Memorabele prestatie op All England door Selena Piek en Robin Tabeling

Tijdens de Yonex All England, een Super 1000 toernooi waar de gehele badmintonwereldtop aan meedoet, speelden Selena Piek en…

17 march 2024

Almere naar finale om landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere naar finale om landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie

De ploeg van coach Dave Khodabux was in de halve finale te sterk voor Drop Shot uit Den Haag. DKC plaatste zich na de…

10 march 2024

Finale Nederlandse Badminton Eredivisie op 23 maart in Maaspoort Den Bosch

Finale Nederlandse Badminton Eredivisie op 23 maart in Maaspoort Den Bosch

De spanning stijgt nu de Nederlandse Badminton Eredivisie zijn climax bereikt met de finale op zaterdag 23 maart om 13.30 uur in…

10 march 2024

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Badminton is van én voor iedereen! Iedereen moet zich welkom voelen binnen onze sport bijvoorbeeld ongeacht huidskleur,…

29 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!