SportSport

Organisatie RSK Oost gooit alle inschrijvingen toernooi uit

Organisatie RSK Oost gooit alle inschrijvingen toernooi uit

Van een verbaasde deelnemer aan de Regio Senioren Kampioenschappen Oost ontvingen we onderstaand relaas. Drie weken voor het RSK gooit toernooileider Gerrit Siffels alle inschrijvingen het toernooi uit en verzoekt iedereen om opnieuw in te schrijven voor het - nu - eendaagse toernooi.

clubzoeker

Ken je Hoornse BV al?

BC Lochem organiseert nu voor het derde jaar op rij RSK Oost nadat in de jaren daarvoor Ulftse BC en ELO dit gedaan hebben. Lochem ligt, geografisch gezien, midden in de Regio Oost, wat volgens de organisatie Lochem uitermate geschikt maakt om dit toernooi te hosten.

Het eerste jaar was de organisatie van het toernooi prima voor elkaar. Hoewel het aantal inschrijvingen erg laag was, was het toernooi op één dag, in poules / afvalsysteem. Niets op aan te merken, leuk toernooi. Enige smet op de vreugde was dat het toernooi twee uur uitliep, maar iedereen die toernooien speelt en / of organiseert weet dat dit altijd mogelijk is. Is zo, is geen ramp.

In 2013 begon de grote soap. Men kan in de CLEAR! van vorig jaar het verslag van het verloop terugvinden. Hierin wordt onder andere melding gemaakt van het terugtrekken van naar ik meen de referee omdat er geen vertrouwen was in een goed verloop. Dit was echter een topje van de ijsberg.

Het toernooi in 2013 werd vanwege te lage aantal inschrijvingen teruggebracht van twee naar één dagen. Dat kan gebeuren natuurlijk. Er zijn echter meldingen van mensen die zich hadden ingeschreven maar zijn geweigerd. Okay, als je laat bent, dan kan dat. Echter, alle inschrijvingen van na 26 oktober 2013 werden geweigerd, terwijl het toernooi gehouden werd op 10 november. Beetje vroeg.

Erger was nog dat hierbij mensen waren van wie de partner zich al wel had ingeschreven, maar door de weigering in een dubbel of mix zonder partner zaten. Die mensen mistten dus gewoon een onderdeel! Hier werd op geen enkele manier normaal op gereageerd. Uit eerste hand weet ik dat er vanuit DIOK (goed voor 20% van de deelnemers) ter toen ternauwernood een boycot voorkomen is. Er zijn toen wel voorstellen geopperd om een Twents Kampioenschap te gaan organiseren, aangezien de regio doof was voor elke argumentatie.

Toen de speelschema's online kwamen zagen alle ervaren toernooiorganisatoren direct dat dit mis zou gaan. Onderdelen werden tegelijkertijd gespeeld, op een vreemde manier door elkaar gegooid en mensen hadden wedstrijden om 9 uur 's ochtends en speelden hun volgende partij pas om 19.00. Meer van die voorbeelden waren voorhanden. Uiteindelijk heeft Paul de Kuyper (deelnemer, géén organisatie) - omdat het programma totaal verkeerd in elkaar zat - het speelschema opnieuw gemaakt en naar de organisatie gestuurd, om extreme uitloop te voorkomen. Deze indeling heeft uiteindelijk voor een, naar ik begreep (ik heb zelf niet meegedaan met RSK 2013), goed verlopen toernooi gezorgd.

Let wel: de organisatie heeft hier dus al gefaald omdat ze uiteindelijk de inmenging van een deelnemer nodig hadden om kloppende schema's te maken.

Vanwege deze problemen was men in de veronderstelling om een enquête te houden om te achterhalen wat deelnemers nou écht wilden. Dus: twee dagen, dagen onderdelen, twee onderdelen, lange speeldag, korte speeldag en meer van dat. De enquête was te lachwekkend voor woorden. Hier zou niks uitkomen, laat staan dat het ergens toe zou leiden.

Hier is vanuit verschillende hoeken ook kritiek op geleverd. Maar ook hier is heel hautain en arrogant op gereageerd vanuit de organisatie. Overigens werden de volgende zaken niet besproken tijdens de enquête: de locatie. Is Lochem wel de juiste locatie? Lochem heeft 9 of 10 banen, ligt weliswaar in het centrum van Oost, maar gezien het zwaartepunt qua deelnemers is Hengelo (OV) of Enschede veel voor de hand liggender. Hier zijn qua ledenaantallen en actieve toernooispelers bij DIOK, Elo, Ogel, en anderen veel meer potentiële deelnemers. Ook clubs in de buurt van Lochem zitten qua reistijd dichter bij Enschede (bijvoorbeeld) dan bij Lochem, wat met openbaar vervoer sowieso moeilijk te bereiken is.

De vraag die bij de locatie opdoemt is: was er een alternatief? Ja, dat is er. Studentenbadminton vereniging DIOK biedt al twee (of misschien zelfs drie) jaar op rij aan om het RSK te organiseren. Qua locatie (verschillende hallen met maximaal 20 banen) biedt het ruimschoots ruimte om het toernooi naar de juiste setting te schalen. Men kan vrij eenvoudig zalen huren en annuleren. DIOK heeft verder ruimschoots ervaring in toernooiorganisatie, waardoor ze zeker geschikt zouden zijn. Verder zijn er veel potentiële deelnemers in de buurt. Alleen voor regio Doetinchem, Ulft en dergelijke is de reistijd aanzienlijk. Echter, veel deelnemers uit deze regio reizen nu ook niet naar Lochem, dus in hoeverre is dat een argument voor hen?

De inschrijvingen liepen redelijk binnen volgens mij. Er waren ongeveer 90 deelnemers, wat voor Oost redelijk gemiddeld is volgens mij. Voor twee dagen was dit een beetje te weinig. Op 28 oktober werd (toernooi is 15 / 16 november) aangekondigd dat het toernooi voor het derde jaar op rij naar één dag gaat en dat iedereen (!!!) zich opnieuw in diende te schrijven. Bij de huidige reglementen was het zo dat je in maximaal drie onderdelen mocht inschrijven, maar dat die drie onderdelen niet op één dag mochten zijn en dat die onderdelen niet in verschillende categorieën plaatsvonden. Kortom: vaag. Als je in de 8 singelde en mixte (was op zaterdag gepland origineel), mocht je bijvoorbeeld niet in de 9 dubbelen op zondag (HUH?!).

Ongeveer drie weken voor het toernooi begint men weer op nul, neemt men de deelnemers wederom niet serieus en is het weer een chaos. De locatie of organisatie wordt niet ter discussie gesteld, lijkt het, want Lochem ligt zo lekker centraal.

Het is er echt een puinzooi. Dit doet de uitstraling van Regio Oost geen goed. Het RSK, toch een leuke graadmeter, lijdt hier serieuze imagoschade en wederom is de Regio Oost het lachertje van Nederland als straks half november de verslagen van alle regio's online komen. Het is te sneu voor woorden. Wederom zijn er stemmen opgegaan voor een alternatief RSK waarbij alle deelnemers uit de Regio Oost welkom zijn.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Workshop afgerond: een diversvaardig bondsbureau in Nieuwegein

Badminton is van én voor iedereen! Iedereen moet zich welkom voelen binnen onze sport bijvoorbeeld ongeacht huidskleur,…

29 february 2024

Veranderen van vereniging: geef het voor 1 april door

Veranderen van vereniging: geef het voor 1 april door

De competitie is afgelopen en de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn weer in gang gezet.

27 february 2024

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

Tijdens de bestuursvergadering van 19 februari jl. is de principekalender voor het seizoen 2024-2025 goedgekeurd. Voor het…

26 february 2024

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!