SportSport

De Visch Eijbergen weerstond de vechtlust van Mahulette prima

De Visch Eijbergen weerstond de vechtlust van Mahulette prima

Ik ben niet in de hal op de zondag en volg de wedstrijden via badmintonline. Dat wil zeggen: ik luister met een half oor en kijk af en toe.

clubzoeker

Ken je BV Conquesto al?

De halve finales leveren geen spannende wedstrijden op en verlopen zoals te verwachten was. De wedstrijd die ik met meer dan gemiddelde belangstelling keek was natuurlijk Erik tegen Nick. Ik had de hoop dat Erik zijn thuis speelangst had overwonnen, maar het bleek niet zo te zijn. Het was vooral heel krampachtig en ver van het spel wat hij kan spelen. Daar naast moet ook worden gezegd dat Nick zeer beheerst speelt, zich niet van de wijs laat brengen en rustig zijn tactische spel uitwerkt.

Soraya had een makkelijke halve finale door dom spel van haar tegenstander. Keer op keer werd ze op haar zeer sterke ARH gespeeld terwijl haar FH-kant ver uit het zwakst is. Soraya zou er goed aan doen eens een paar weken bij Huynh Nhut Duong te gaan trainen of minstens haar stukjes te lezen en de video's te bekijken. Het zou haar een flinke stap verder helpen.

Ik kijk met verschillende petten op naar de beelden. Op de eerste plaats natuurlijk als elitetrainer want je bent altijd aan het analyseren en nooit aan het genieten. Aad had het in zijn stukje nog over stil staan, ik zeg dat we achteruit gaan. Hoe kan ik dat nou zeggen? Want we hebben een paar spelers die het goed doen en misschien zelfs naar de Spelen gaan. Het is heel eenvoudig. Ja, er zijn 2 misschien 3 spelers die een kans maken en daarom ook nog eens 1 of 2 die daarom mee kunnen. Maar het gat is zo verschrikkelijk groot. Bij de dames is er geen sprake van internationaal potentieel, want laten we eerlijk zijn: Soraya is 22 en staat nog maar aan het begin van wat een internationale loopbaan zou kunnen worden en laten we eerlijk zijn dat is bij de dames te laat.

Nick verlaat Nederland en doet het goed samen met Dicky. Erik blijft en het gaat niet goed 'genoeg'. Eric Pang blijft ook in Nederland en dat doet zijn spel geen goed. Nick heeft geen wapens er niet een ding waarvan ik zeg dat is zijn ding. Hij doet Dicky's ding: geduld, geduld, en daarna nog eens geduld. Ik ben er een fan van tot op zekere hoogte. Je moet ook wapens hebben om het naar de wereldtop te gaan maken en die wapens ga je niet leren in Praag.

Het is makkelijk schijven voordat de finale is begonnen, maar dit is wat ik geloof: Nick kan het Eric lastig maken gewoon omdat Eric niet meer 100% zijn best doet en er op vertrouwt dat het toch wel gaat lukken.

Terwijl ik aan mijn HD aan het sleutelen ben, heb ik de computer naast me staan om het NK te volgen. Jacco en Selena hebben net gewonnen en daarmee is mijn eerste voorspelling uitgekomen tegen de verwachting (de plaatsingslijst, -red.) van het toernooi in. Het heren enkelspel is net begonnen.

Twee sets zitten er op en Eric speelt zoals je zou mogen verwachten. Nick kan de shuttle rond blijven spelen en krijgt daardoor hoop. Eric speelt het spel mee hij is geen moment bezig de eerste set te winnen, de tactiek is om Nick vertrouwen te geven en hem daardoor fouten te laten maken door overmoedigheid. De tweede set laat dat ook duidelijk zien. Eric daagt Nick uit en heeft ook hier nooit de duimschroef aan gedraaid, laat Nick fouten maken en benut alleen de duidelijke kansen. In deze wedstrijd heb ik nog geen moment gezien dat Eric echt zijn best doet om de wedstrijd te winnen, hij laat Nick zijn eigen wedstrijd verliezen.

Nick is zwak in alles wat zich snel als drives door het midden begeeft. Eric bouwt dat goed op want in de hele wedstrijd speelt hij ongelofelijk veel door het midden zonder de druk op de drives te zetten, elke keer dat hij dit wel doet wint hij de rally, Nick wint deze bijna nooit.

Ik heb Eric nog geen enkel moment zijn best zien doen zoals in de wedstrijden tegen Dicky. Hij speelt de wedstrijd rustig en beheerst uit. Nick is sterk vooruit gegaan en brengt de shuttle goed terug, hij mist echte wapens om veranderingen toe te passen en schiet enorm tekort als er in de rally wordt versneld en met name in de drive slagen op het lichaam komt hij vrij snel in de problemen. Het is wel zaak aan deze tekortkomingen te werken, want het spel heeft nu te weinig om verder te komen op internationaal niveau.

Ook de finale van het vrouwenenkel steeg niet uit boven het niveau van de rondes van de titelstrijd. Soraya was beter straalde, dat ook uit maar er mist nog heel heel erg veel en met name op tactisch gebied hebben alle dames nog veel te leren. Het was ook de enige wedstrijd waar ik er naast zat met de voorspelling wie de winnaar zou zijn. Hier had ik gekozen voor de underdog en vechtlust maar dat weerstond Soraya prima.

De mixdubbel was denk ik de leukste wedstrijd van alle finales. Deze zat goed in elkaar voor beide koppels. Goed om te zien dat de verdediging meer variatie heeft gekregen en dat er ook dieper in het veld meer bovenhands overname wordt gebruikt. Dit zijn we van de dames wel gewend, maar bij de heren gebeurt dit nu ook dat is een positieve ontwikkeling, Jorrit was met name erg agressief en kon met name in de eerste set veel druk zetten op deze manier.

De herendubbel was een teleurstelling en de dames dubbel dus weggestopt. Verder kan de livestream veel beter. Mijn god, wat is het saai. Als je het geluid aan hebt staan en je hoort alleen de stem van de scheidsrechter, dan val je zelfs met een snelheidssport als badminton in slaap. Zet er een commentator die het spel kan uitleggen en de kijkers kan meenemen in de techniek en tactiek van het spel net zoals ze in Denemarken doen door topcoaches mee te laten praten tijdens alle wedstrijden. De gesprekken met de winnaars werden buiten het beeld gedaan. Je kon heel vaag iets op de achtergrond horen, de speaker was goed te verstaan maar als Ton Weijers het woord neemt, verstaat niemand meer iets en heeft de kijker geen idee wie er in het zonnetje wordt gezet. Kortom er was over een hoop dingen niet goed genoeg nagedacht.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Vrijdag is de loting verricht voor het badmintonevent op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Selena Piek en Robin Tabeling…

12 july 2024

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!