SportSport

Denmark Open Inside: donderdag 15 oktober 2015

Denmark Open Inside: donderdag 15 oktober 2015

Het beloofde een lange donderdag te worden en dat is het ook geworden. Jacco en Selena speelden al in de 2e ronde van de dag.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De partij begon al met bijna een kwartier vertraging. Ze speelden tegen 2 Koreaanse tegenstanders. Jacco en Selena verloren de eerste game, kregen in de 2e game door veel fouten en slordigheden van de tegenstander op 20-19 een gamepoint op de service van Jacco.

En tekenend voor de wedstrijd serveert hij deze in het net, ze winnen de game dan toch nog met 26-24. De Koreaanse coach kon volgens mij kort zijn in zijn coaching voor de 3e game.

Tempo omhoog, minder fouten en Jacco onder druk zetten. Het is meestal Jacco die de fout maakt, soms is hij net te laat, soms stapt hij te vroeg in en gaat de shuttle over hem heen, soms staat hij net verkeerd en vaak zijn zijn slagen net niet goed genoeg voor dit nivo. Het publiek gelooft dat na de winst in de 2e game de Jacco en Selena er vol in gaan geloven en dat ze een spannende game te zien zullen krijgen. Helaas voor het publiek, als Jacco en Selena er al in gingen geloven werd die hoop snel de grond ingeboord. De Koreanen nemen snel een voorsprong en geven die niet meer weg. Ze verliezen de wedstrijd met 21-16.

Later op de dag wordt de gemengd dubbel tussen Zhang Nan en Zhao Yunlei, de regerend wereldkampioen en de Koreanen Shin Baek Cheol en Chae Yoo Yung. Ik heb in het verleden wel eens gezegd dat de rol van de dame in het gemengd dubbel steeds belangrijker wordt. Chae Yoo Yung bevestigde mijn stelling volledig. Ze was overal op de baan, als ze in het achterveld gezet werd was dat voor haar geen probleem en loste ze dat probleemloos op, vaak ook nog met een aanvallende bal, als ze met smashes onder druk gezet werd was dat ook geen probleem en de ballen die ze aan het net speelde waren geweldig, van netballen die ze via de netband weer terug speelde tot ballen die ze hoog opspringend nog net kon onderscheppen.

Dat betekent wel dat de dame in de gemengd dubbel ook steeds atletischer zal moeten worden en niet meer de dame kan zijn die cross op de shuttle gaat staan en daar kan afwachten tot de shuttle haar kant op komt. Twee andere voorbeelden van dit soort dames zijn Camilla Rhyter Juhl en Christinna Pedersen. De dames hebben de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in hun fysieke training, dat heeft zich vertaald in een veel betere bewegelijkheid op de baan. Daardoor zijn ze veel beter gaan dubbelen, doordat ze beter en makkelijker over de baan kunnen bewegen is hun positie spel verbeterd. Dat resulteerde weer in een zilveren medaille tijdens de wereldkampioenschappen in augustus.

Christinna had trouwens al haar bewegelijkheid nodig later op de avond tijdens het gemengd dubbel met Joachim Fisher tegen 2 Japanse spelers. Ze wonnen de 1e game heel makkelijk met 21-8. De 2e game ging met 22-20 naar de Japanners. De 3e game kwamen Christinna en Joachim voor, totdat Joachim een vreemde service speelde, een fout op die service maakte en daardoor de Japanners weer terug haalde in de wedstrijd. Het leverde een spannende laatste fase van de wedstrijd. Het publiek heeft angstige momenten beleeft, maar zag een van de publiekslievelingen uiteindelijk toch winnen, 22-20, en beloonde hen met een stevig applaus.

Een andere publiekslieveling ligt inmiddels uit het toernooi, Lee Chong Wei verloor zijn single. Zijn knie was stevig ingepakt met tape, misschien was dat de reden of misschien heeft hij zijn training en motivatie iets later versloffen na alweer een verloren wereldkampioenschapsfinale in augustus. Lin Dan verloor de 1e game, maar herstelde zich in de 2e en 3e game. Zijn voetenwerk liet te wensen over vanavond, hij moest regelmatig duiken naar ballen en zat vaak met zijn hand aan de grond om zijn balans te waren. Ik ken een badmintonner die heeft voor minder de bijnaam Sinkie Knegt gekregen.

Op vrijdagavond de kwartfinale tussen Lin Dan en Victor Axelsen, voor veel Denen misschien wel de wedstrijd van het toernooi. Victor speelde vandaag veel beter dan in de 1e wedstrijd, vandaag heerste hij weer op de baan en had zijn tegenstander alleen in de 1e game iets te vertellen. Het belooft een mooie wedstrijd worden, Victor in zijn geboortestad tegen Lin Dan. Het zou wat zijn als hij zou winnen, ik verwacht een lang en ovationeel applaus als Victor wint en een lang applaus als hij verliest.

Degene die vanavond geen applaus kreeg maar een fluitconcert was helaas een Nederlander. Erik Ligtvoet was als scheidsrechter aangesteld bij de wedstrijd tussen Michelle Li uit Canada en Nozomi Okuhara. Het was een slijtage strijd tussen beide dames. Beide dames waren moe en in de 3e game op de stand 11-10 in het voordeel van Michelle Li valt er shuttle van de damesdubbel op de baan ernaast in het linker baandeel van Michelle Li. Op dat moment wordt er gespeeld in het rechter baandeel van Michelle. Iedereen ziet echter de shuttle liggen en Michelle denkt dat ze een let gespeeld gaat worden en stopt met het spelen van de rally. Helaas heeft de scheidsrechter de shuttle niet gezien en heeft niet aangegeven dat er een let gespeeld gaat worden. Nozomi heeft de rally doorgespeeld en krijgt het punt van Erik. Ook een oproep van Camilla Rhyter Juhl, die de reden was dat de shuttle op de baan terechtgekomen was mag niet baten. Erik is onverbiddelijk, er wordt pas een let gespeeld als de scheidsrechter dat zegt en niet eerder en Erik heeft niets gezegd en gaat het punt dus gewoon naar Nozomi.

Michelle krijgt daar een mentale tik van een komt ver achter in die beslissende 3e game. Het publiek denkt dat ze daar niet meer van terugkomt, je bent al bijna uitgeput en krijgt dan een vervelend punt tegen en je komt op forse achterstand, ze komt zelfs op 20-16 achter. Maar ergens haalt ze nog de mentale weerbaarheid en energie vandaan om terug te komen en krijgt zelfs een aantal matchpoints, het 4e matchpoint weet ze verzilveren. Uitgeput valt ze op de baan en viert haar overwinning. In de kwartfinale speelt ze tegen Carolina Marin. Afgaande op de uitputting van Michelle na deze wedstrijd zal die niet veel tegenstand mogen verwachten.

Er waren vandaag weer veel mooie, gelijkwaardige en dus lange partijen, het schema staat op 45 minuten per ronde. Dat blijkt niet voldoende op een gegeven moment liggen ze meer dan 1,5 uur achter op schema. Ik had graag Ma Jin, het prinsesje, nog graag zien mixen, ik heb haar nog wel zien dubbelen, ook dat was al een genoegen, maar zo als ik schreef had ze de laatste partij van de dag. Die was ongeveer gepland rond 21.00 uur, maar met de uitloop die ze hadden zou dat pas tegen 23.00 uur worden en dat kussentje dat ik had moet regelen voor het zitvlak heb ik nog steeds niet.

Noodgedwongen naar huis gegaan en daar gezien dat ze gewonnen heeft. Ze speelt 2 kwartfinales. 2 kansen om haar weer te zien, dat moet lukken. Of het gelukt is leest u nog van mij.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!