clubzoeker

Iris Tabeling succesvol bij Swiss International

Iris Tabeling succesvol bij Swiss International

Afgelopen vrijdag begon voor mij de Swiss International. Op maandag ben ik al samen met Samantha afgereisd naar Zwitserland om hier eerst nog een weekje te trainen als voorbereiding.

SportSport

Ken je Hoornse BV al?

We konden bij onze sponsor CBA (Cuntapay's Badminton Academy) blijven slapen waardoor we ook weinig extra kosten hadden hiervoor. Dat was natuurlijk top en hij had geregeld dat er nog meer internationale spelers zouden zijn, zodat we ook wat sparring zouden hebben op de training.

We hebben hier dinsdag, woensdag en donderdag op de baan gestaan samen met 2 Australiërs, een paar Zwitsers en Gayle Mahulette. Altijd fijn om met een klein clubje te trainen, zodat je wat extra individuele aandacht krijgt en wat meer je eigen dingen kunt oppakken.

Donderdagavond kwamen er ook nog twee Indonesische spelers bij en toen was het huis gezellig vol. Een lekkere avondmaaltijd als voorbereiding op het toernooi kon natuurlijk niet ontbreken. Na een gezellige week, maar vooral ook een week waaraan we een goed gevoel hebben overgehouden qua voorbereiding begonnen we vol goede moed aan het toernooi vrijdag.

Ik moest om 09.00 uur eerst mixen met Ruben Jille. De Dutch Open was ons eerste toernooi samen en daar hebben we een goed gevoel aan over gehouden dus we hadden zin om te spelen. We begonnen tegen een koppel uit Zwitserland. Dat was een erg fijne ronde om mee te beginnen, niet al te sterke tegenstanders, dus we konden aan de hal wennen en de wedstrijd eenvoudig naar ons toe trekken. Om 12.20 uur was de eerste damesdubbel, tegen een koppel uit Duitsland. We hadden hier wat meer tegenstand verwacht, en dus gingen we er volle bak in. Daardoor kwamen de Duitsers totaal niet in hun spel en wonnen we deze wedstrijd op onze sloffen met 21-3 en 21-7. Om 17.40 uur stond ook nog de volgende mix op het programma tegen Duitsers. De heer is eigenlijk een singel speler, maar is onlangs gewisseld naar de mix. Altijd even aftasten dus. Deze boomlange jongen was behoorlijk lastig om tegen te spelen. Zijn service ging namelijk naar beneden omdat hij zo lang was en ook als wij serveerden moesten we goed wennen aan zijn returns waar hij heel snel bij was. De eerste set verloren we dan ook, maar gelukkig konden we het in de tweede en derde set omzetten. Daar waren we scherper in de eerste 3 slagen (service, return en derde bal) en daardoor trokken we de wedstrijd uiteindelijk in de beslissende set nog eenvoudig naar ons toe. Twee kwartfinales bereikt en dus een geslaagde eerste dag!

Zaterdagochtend waren de tweede rondes van de singels, dus hoefde ik pas om 14.30 uur te beginnen met de kwartfinales. Nu was het eerst de dubbel en daarna de mix. De dubbel speelden we tegen een koppel uit Engeland. Ook hier weer een singel speler die onlangs naar de dubbel is overgestapt dus weer even goed opletten wat voor slagen er vanaf de overkant terug gaan komen. We kwamen deze wedstrijd eigenlijk niet heel lekker in ons spel, maar we konden wel een bepaald basisniveau vinden wat genoeg was om deze wedstrijd te winnen. Makkelijk ging het niet, maar een overwinning is een overwinning. Ik zeg dan altijd maar, beter lelijk winnen, dan mooi verliezen! In de kwartfinale mix moesten we het opnemen tegen de als 4e geplaatste Russen. Deze hielden vooral van hard en dus moesten wij in deze wedstrijd onze slimheid gebruiken. Harde ballen niet harder terug slaan, maar juist op het net leggen, of er overheen spelen zodat ze niet in die vlakke rally konden komen. Dit hebben we goed uitgespeeld en in twee sets was de tweede halve finale dan ook binnen.

Zondag waren zowel de halve finales als de finales. Om 09.00 uur mocht ik dus alweer beginnen, dit keer weer met de mix. Daarin moesten we het opnemen tegen een koppel uit Thailand. Deze heer is super goed, heeft nummer 7 van de wereld gestaan in de herendubbel, maar was geschorst geweest vanwege een vechtpartij en is nu dus weer op de weg terug. Dat het lastig zou worden wisten we wel. Ook hij hield van hard en vlak, dus ook hier moesten we weer proberen om niet teveel daarin mee te gaan. Het lukte met vlagen, maar nog bij lange na niet genoeg om onder de druk uit te komen in deze wedstrijd. Zij speelden heel goed en waren deze wedstrijd gewoon beter dan wij. We hadden geen kansen om de wedstrijd te winnen, maar kunnen terug kijken op weer een goed toernooi en de halve finale is een prima eindstation voor ons tweede toernooi!

De damesdubbel begon om 10.30 uur tegen Russen. Het meisje was dezelfde als van de mix in de kwartfinale. Het was hun tweede toernooi samen, ze speelden eerst allebei met iemand anders, dus als koppel samen wisten we niet heel goed wat we moesten verwachten. We gingen er dus redelijk open in, gewoon proberen niet te snel aan te vallen en niet teveel vlak en hard omdat dat meestal iets is wat de Russen wel kunnen. Het was even aftasten in de eerste game en we hadden soms nog wat problemen om ons geduld te bewaren. De hele set bleven we dicht bij elkaar, maar na een setpoint tegen konden we op 22-21 het setpoint in ons voordeel wel benutten. In de tweede set pakten we meteen een goede voorsprong en die hebben we de gehele set behouden. Met 21-16 in de tweede was dus de finale bereikt! Die begon om 15.30 uur, zodat we nog even de tijd hadden om te relaxen, wat te eten en ons strijdplan te bedenken. We speelden tegen het koppel uit Indonesië, dat op de Dutch Open de marathon wedstrijd had gespeeld tegen de Stoeva zusjes. Dat de ene niet van lange rally's hield wisten we, dus we hadden besloten om daarmee te beginnen. Lange rally's en niet laten verleiden tot smashen, want verdedigen en stil staan kunnen ze wel. Dit pakte eigenlijk heel goed uit en we zijn de gehele wedstrijd geen moment in gevaar geweest. Met 21-10 en 21-11 wonnen we de wedstrijd en dus het toernooi! Wat is dat toch weer een fijn gevoel! De laatste paar toernooien hadden we zware lotingen, hebben we veel verloren in de eerste of tweede ronde en om dan weer een keer een toernooi te winnen is top. Het zelfvertrouwen was wat gedaald na al die verloren wedstrijden, maar is nu zeker weer gestegen.

Lees de rest van dit artikel op de website van Iris Tabeling.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!