Voorbeschouwing Yonex Dutch Junior 2016

Voorbeschouwing Yonex Dutch Junior 2016

Nog maar een paar dagen, en dan begint een van de belangrijkste jeugdtoernooien ter wereld weer in de oude vertrouwde Duinwijckhal, maar met een grotendeels nieuwe organisatie.

clubzoeker

Ken je BC Oosterhout al?

De Yonex Dutch Junior 2016 is een jeugdtoernooi uit de hoogste categorie, alleen op de Wereld Jeugd Kampioenschappen zijn er meer punten te verdienen voor de (jeugd) wereldranglijst Dit zal een van de allerlaatste edities in deze hal worden en daarna zal het toernooi, net als de vereniging Duinwijck, verhuizen naar de nieuw te bouwen hal, die aan alle eisen voor een topbadminton hal zal gaan voldoen, waardoor er nog een nieuwe impuls aan dit fantastische evenement gegeven kan gaan worden.

De inschrijving voor de Yonex Dutch Junior 2016 is inmiddels gesloten. Altijd weer afwachten wie er in gaan schrijven, en vooral voor de nieuwe commissieleden spannend. En we zijn verwend. Er doen dit jaar meer Aziatische landen mee dan ooit tevoren, en aangezien de Aziatische landen het badminton grotendeels beheersen belooft dat dan ook veel goeds. Leuk om te zien dat Chinese Taipei er (voor het eerst? Het is in onze archieven niet terug te vinden) bij is. Verder ook goed om te zien dat het toernooi Japan en Korea vorig jaar zo goed is bevallen dat ze dit jaar weer mee doen. Ook Thailand wordt na een paar jaar afwezigheid weer door 17 spelers vertegenwoordigd. Verder zijn Maleisië, Hong Kong, Singapore en India uiteraard ook weer van de partij. Net zoals de toppers uit Frankrijk, Zweden, Engeland, Tsjechië, Duitsland, België, Moldavië, Egypte, Schotland en Nederland.

Ook dit jaar doen er weer veel jeugdtoppers, maar ook onbekende gezichten mee. Waar de Japanners en Maleisiërs vorig jaar alle hoofdprijzen meenamen zullen de Koreanen, die met lege handen bleven staan, er dit jaar alles aan doen om nu wel met eerste plaatsen te vertrekken. Maar zij zijn zeker niet de enige. Het belooft in alle onderdelen een spannende aangelegenheid te worden, en het is afwachten wie er dit jaar de smaakmakers gaan worden. Leuk om te zien bijvoorbeeld is dat de damesdubbel winnares van vorig jaar (Nami Matsuyama, Japan) dit jaar met een nieuwe partner haar titel komt verdedigen. Daarvoor zal ze onder andere af moeten rekenen met de winnares van 2013! (Laisuan Ruethaichainok, Thailand) met haar nieuwe partner.

Even een opsomming van wat kanshebbers en wat ze afgelopen jaar hebben gepresteerd. Het is een kleine selectie waarbij vast nog spelers vergeten zijn, het kan nou eenmaal snel gaan bij de jeugd, en sommige spelers spelen zo weinig internationale toernooien dat hun sterkte moeilijk is in te schatten.

Herenenkel

Hier is de Fransman Toma Junior Popov de hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst. Hij heeft het in het Europese jeugdcircuit goed gedaan afgelopen jaar met o.a. winst bij de Slovenian Junior. Hij gaat uit Europa concurrentie krijgen van onder andere Jan Louda (Tsjechië), de winnaar de van Czech Junior, en Samuel Hsiao (Duitsland), de winnaar van de Valamar Junior en 2e bij de Singapore Junior (en degene die vorig jaar Toma Junior Popov vroegtijdig uitschakelde bij de Yonex Dutch Junior 2015). Kunnen zij het waar maken tegen het Aziatische geweld, aangevoerd Chai Hao Lee (Chinese Taipei) die vooral op de seniorentoernooien te bewonderen is, en door de Thai Pachaarapol Nipornram die eind januari nog de Thailand Junior (qua te behalen punten vergelijkbaar met de Dutch Junior) heeft gewonnen door onder andere de twee Maleisische kopmannen (Zii Jia Lee en Jun Hau Leong, beide ook actief in bij de Dutch Junior 2016) te verslaan. Voor Nederland is de hoop gevestigd op Joran Kweekel, hij was de runner op bij de Belgian Junior. We zijn benieuwd of hij een goede indruk kan maken. Ook benieuwd zijn we natuurlijk naar de prestaties van onze eigen Duinwijckers; Ties van der Lecq, Kevin de Waal, Wessel van der Aar en Brian Wassink. Voor hen zal het vast een leuke ervaring worden waar ze veel van gaan leren!

Damesenkel

Het onderdeel wat vorig jaar misschien wel het sterkste was bezet, met 3 speelsters die in de halve finale van het Jeugd WK stonden, en de winnares Saena Kawakami (Japan) die net als een van haar slachtoffers, Jin Wei Goh (Maleisië, Jeugd Wereldkampioene), al 2 seniorentoernooien heeft gewonnen! Maar ook dit jaar zit er weer genoeg kwaliteit in de inschrijvingen. Hoogste op de ranglijst staat Natsuki Nidaira (Japan), halve finaliste bij de jeugd WK, en de German junior afgelopen jaar. Ze krijgt onder andere tegenstand van de winnares van de Thailand Junior, Pattarasuda Chaiwan (Thailand) en Jia Min Yeo (Singapore) die vorig jaar de halve finales haalde bij de German Junior en de Vietnam International (senioren), en 2e werd bij de Singapore International (senioren). Ook de Koreaansen Ye Rim Shim (winnares van de Malaysian Junior) en Ga Eun Kim (winnares Korean Junior en kwart finaliste bij de Korean Masters) mogen we hier niet vergeten, net als de Maleisische M. Thinaah (nr. 2 bij de Malaysian Junior en halve finalsite beide Thailand junior) en Qi Xuan Ng (nr. 2 bij de Thailand junior). Vanuit Europa voert de Franse Yaelle Hoyaux de tegenstand aan, als winnares van de Italian Junior, en runner up bij de Bulgarian Junior. Ook de Tsjechische Tereza Svabikova gaat na een constant seizoen bij de Europese jeugdtoernooien nu kijken waar ze staat tussen de Aziatische tegenstandsters. Net als de Engelse Miu Lin Ngan, die afgelopen jaar de halve finales haalde in de Belgian Junior en de Danish Junior Cup. Leuk ook om te zien dat de Maleisische Kisona S (die in 2013 al een keer mee deed aan de Yonex Dutch junior International) na meer dan anderhalf jaar blessureleed weer terug is op de baan en komt kijken waar ze nu staat.

Herendubbel

Ook hier voert de Fransman Toma Junior Popov de ranglijst aan, nu samen met zijn nieuwe partner Thomas Baures. Als koppel valt er dus nog niet zoveel over te zeggen, maar beide hebben zowel bij de jeugd als de senioren al aardige resultaten behaald. Volgens de ranglijst gaan we voor een Franse finale, met de Fransen Thom Gicquel / Leo Rossi als 2e op de lijst. Zij haalden pas nog de finale van de Polish Junior, waar ze verloren van de Tsjechen Jan Louda en Petr Beran die ook van de partij zullen zijn bij de Yonex Dutch Junior 2016. Ook van de Schot Alexander Dunn en zijn Engelse partner Harry Arksey kunnen we wat verwachten, de Schot stond in de halve finale van de Europese Jeugdkampioenschappen en speelt verder alleen seniorentoernooien met behoorlijke resultaten, en zijn Engelse partner heeft zich met halve finaleplaatsen bij de Slovak Open, Belgian Junior en Danish Junior Cup ook al bewezen. Maar ook van de Aziatische koppels mogen we wat verwachten. Zij hebben nog niet veel internationale toernooien gespeeld, en staan dus nog niet zo hoog op de ranking, maar vorig jaar hebben we ook spektakel vanaf de eerste wedstrijden gezien van de Koreanen, Japanners en Maleisiërs, en dat zal dit jaar niet minder zijn. Aangevuld met Thailand en Chinese Taipei kan dat niet anders dan smullen worden voor de liefhebber! Zo stonden de Maleisiërs Wooi Yik Soh / Zi Heng Ooi in januari nog in de halve finale van de Thailand Junior en waren de Thaien Warit Sarapat & Panachai Worasaktyanan 2e bij de India Junior.

Damesdubbel

Hier staan bovenaan de lijst Nga Ting Yeung / Tsz Yau Ng uit Hong Kong, kwartfinalistes bij de jeugd WK, en verder spelen ze eigenlijk alleen nog maar senioren toernooien. Ook 2 oud winnaressen doen dit jaar mee, en behoren dus ook weer tot de favorieten. De Japanse winnares van vorig jaar Nami Matsuyama (halve finaliste bij de Aziatsche Jeugd kampioenschappen en de jeugd WK) speelt dit jaar met de onbekend Sayaka Hobara (Japan). De Thaise winnares van 2013 (!) Ruethaichanok Laisuan (winnares Russian Junior) speelt dit keer met de Thaise Alisa Sapniti (samen 2e bij de Thailand Junior). Ook het Koreaanse koppel Hyang Im Kim (2e bij de German Junior) / Ga Eun Kim (winnares van 3 onderdelen bij de Korean Junior) behoort zeker tot de favorieten. Vanuit Europa staan er ook een aantal sterke koppels ingeschreven, zoals de Françaises Margot Lambert / Vimala Heriau (winnaressen van de Polish Junior en de Romanian Junior), en de Zweedse Johanna Magnusson / Emma Karlsson (2e bij de Danish junior Cup). Maar ook oud Duinwijckster Imke van der Aar met Deborah Jille zullen zich willen laten zien na hun halve finale bij de Belgian Junior en kwart finale bij de Danish Junior cup.

Gemengddubbel

Ook bij de gemengd dubbel staan er Fransen eerste geplaatst, en wel Thom Gicquel / Vimala Heriau die met een heel gedegen seizoen in het Europese jeugdcircuit vorig jaar hoog op de ranglijst zijn gekomen. Ook de Engelse koppels Harry Arksey / Evie Burbridge en Callum Hemming / Lizzie Tolman zijn met constante resultaten in voornamelijk het Europese seniorencircuit hoog op de jeugdranglijst gekomen, en de vraag is of zij de traditie van goede Engelse gemengd dubbel koppels voort kunnen zetten en hoe zij zich meten met de Aziaten. Die worden qua ranking aangevoerd door de winnaars van de Thailand Junior in januari, Ruethaichainok Laisuan / Pachaarapol Nipornram. Ook met de winnares van 2014 Tsz Yau Ng met haar nieuwe partner Yin Chak Chan moet natuurlijk rekening worden gehouden. Verder is de halve finaliste van vorig jaar Hyang Im Kim met haar nieuwe partner Min Hyuk Kang (Korea) natuurlijk ook een koppel om rekening mee te houden. Ook benieuwd zijn we naar het gelegenheidskoppel van oud duinwijckster Imke van der Aar en de Fransman Mathieu Gangloff. Imke was 2e bij de Belgian Junior, en de Fransman stond in de halve finale van de Portugal Junior. Verder weer veel nieuwe koppels uit Korea en Japan, waarbij we er vanuit kunnen gaan dat ze niet voor niets helemaal naar Europa komen!

Kortom, er kan weer genoten gaan worden van veel topbadminton en ongetwijfeld veel spannende partijen, waarbij het zoals zo vaak de vraag is hoe of de Europese toppers wat titels af kunnen snoepen van de Aziatische spelers. Kijken of er dit jaar meer dan twee Europese finalisten (of 3 halve finalisten) zullen zijn, en of de Koreanen dit jaar wel weer een titel mee naar huis kunnen nemen. Een ding staat vast, de vernieuwde organisatie heeft er al veel zin in om voor iedereen, spelers en publiek, een toptoernooi neer te zetten!

Komt allen kijken van 2 t/m 6 maart in de Duinwijckhal. Entree is gratis!

Kijk voor meer informatie over de speeltijden op onze website dutchjunior.com, op facebook.com/dutchjuniorbadminton of volg de wedstrijden via livescore.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!