SportSport

Met de hand mee spelen bepaalt alles

Met de hand mee spelen bepaalt alles
StudentenlevenStudentenleven

De VBO (Vereniging Badminton Oefenmeesters) heeft me gevraagd wat stukken te schrijven om nieuw leven te blazen in de terugkomst van het Technisch Bulletin.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Ik ben er voorstander van om veel meer structuur aan te brengen in de bijscholingen, zodat er een lijn in gaat komen. Dat zou je kunnen doen door de inhoud van het TB af te stemmen op de bijscholingen. Het grootste probleem als het gaat om de bijscholingen is dat het niveau vaak een aantal stappen naar beneden moet om iedereen mee te krijgen met de behandeling van de aangeboden stof.

Het leek me dan ook een goed idee om wat eenvoudige technische stukjes te gaan schrijven. Gewoon eerst wat basis behandelen en daarna wat meer in de diepte gaan. Als eerste heb ik gekozen voor het spelen van 'met de hand mee en tegen de hand in'.

In de afgelopen jaren heb ik al aardig wat geschreven over het met de hand mee en tegen de hand (MHTH) in spelen. Tot op heden heb ik dat meestal gedaan in verband met dubbeltraining. Bij het herschrijven van voetenwerk en voetenwerktraining heb ik het MHTH-spelen een veel belangrijkere plaats gegeven in de gehele training en het denken over voetenwerk. Analyseer video's van verschillende niveaus badmintonspelers en je zult zien dat statistieken het voetenwerk zouden moeten bepalen en niet ondoordachte patroontjes lopen of na elke slag terugkeren naar het midden van de baan.

Longline geslagen shuttles nodigen uit tot cross slagen. Cross slagen kan je uitlokken door rechtdoor mee op te lopen en vooral langzaam uit de hoek van waar je de longline slag hebt geslagen weg te bewegen. Hierbij heb je controle over de cross slag situatie die je de tegenstander aanbiedt, omdat je de longline kant van je baan uitsluit om onder druk te komen staan.

Cross geslagen shuttles hebben voor 90% een rechtdoor return tot gevolg. De cross slagen kan je ook weer opdelen in twee groepen:

  • 1. De cross slag die de tegenstander onder druk zet, die wordt voor 99% rechtdoor terug geslagen.
  • 2. De cross slag die geen druk zet op de tegenstander, deze wordt maar in 70% van de gevallen rechtdoor terug gespeeld.

Beide gevallen worden bepaalt door MHTH spelen en de mogelijkheden die dat geeft. Een situatie waarin de shuttle onder druk cross wordt gespeeld zal meer buiten het bereik, sneller en naast of achter het lichaam van de tegenstander komen. Het met de hand mee spelen is nu alleen mogelijk door de shuttle rechtdoor terug te slaan. Om te kunnen crossen zal je tegen de hand in moeten spelen en dus een gripverandering moeten toepassen en een hoek moeten aanbrengen tussen je arm en het racket.

Deze slagen zijn technischer moeilijker en altijd langzamer dan slagen die met de hand mee zijn geslagen, nog even afgezien van het denkproces dat eraan vooraf gaat, want met de hand mee is ALTIJD de reflex voorkeursslag terwijl je voor het tegen de hand in spelen een beslissing zal nemen om het te doen.

De onderste twee tekeningen in deze afbeeldingen lichten met de hand mee en tegen de hand in toe.

De cijfers zijn niet helemaal gelijk als je de FH (forehand) met de BH (backhand) return vergelijkt, want het is op de BH iets makkelijker een cross te blijven spelen. Het veranderen van de cijfers op de BH is ook afhankelijk van het been dat je gebruikt bij de uitstap naar de cross slag op je BH kant. Doe je de uitstap op rechts en dus met een over stap met je rechterbeen dan is de kans dat je een cross return krijgt groter dan wanneer je met links uit stapt.

Ook hier geldt weer dat hoe verder je moet reiken naar de shuttle de hoek ten opzichte van de shuttle groter zal worden en je dus meer zal moeten compenseren in de tegen de hand in slag om deze ook te kunnen spelen. Links uit stappen is wel sneller maar geeft je ook meer beperkingen of je moet technische gezien een hoger niveau hebben om de tegen de hand in te kunnen spelen.

Als je deze gegevens om gaat zetten naar baantraining dan zal je weer over een aantal verschillende schijven moeten gaan, want deze gegevens kan je natuurlijk gaan inbouwen in een tactisch plan voor je speler. Zo zal ik een speler veel minder snel met een cross slag mee laten lopen als hij deze zachter slaat met als doel de tegenstander iets te laten doen om de shuttle over het net te krijgen. Bij een harde smash hoeft de tegenstander enkel en alleen maar zijn racket onder de shuttle te krijgen en de snelheid van de smash zal er voor zorgen dat de shuttle over het net komt. Bij een zacht gespeelde smash zal de tegenstander iets met de shuttle moeten doen om hem over het net te krijgen en omdat een zacht gespeelde smash meestal voor het lichaam wordt geraakt zal de return ook meestal cross zijn. Als je de shuttle namelijk voor je lichaam raakt dat zullen rechtdoor geslagen situaties tegen de hand in gedaan moeten worden.

Hiermee ben ik van techniektraining (met de hand mee en tegen de hand in) bij tactiek training gekomen (door gebruik te maken van de kennis wat een tegenstander hoogst waarschijnlijk gaat doen) en vandaar kom je op het type voetenwerk dat je daarbij gaat gebruiken.

Het is zo'n beetje het makkelijkste voorbeeld dat ik kan bedenken, ik heb ook een aantal dingen weg gelaten zoals bijvoorbeeld op welke positie de tegenstander zich bevindt op het moment dat je de smash speelt en dus de hoek die hij tot zijn beschikking heeft ten opzichte van de shuttle. Het hele artikel is meer dan 40 pagina's en gaat van service situaties naar zeer complexe rally situaties. Een ding komt elke keer weer terug en dat is dat de techniek en het voeten werk in dienst moeten staan van de tactiek. Of het nu gaat over hoe en waar je de service heen speelt of welke motivatie je hebt bij de slag die je wil gaan spelen: als er geen tactiek aan ten grondslag ligt dan is het verloren tijd geweest.

Vraag een speler waarom hij een service precies naar die plaats sloeg, dan zal je vaak een gezicht zien met een groot vraagteken. Ze hebben geen idee waarom, het was toch een goede korte service? Dat 5 tot 10 cm meer naar rechts of links een wereld van verschil maakt komt niet bij ze op. De volgende keer dat je servicetraining doet moet je maar eens denken aan het MHTH gegeven en dan kijken wat het gevolg is.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

In de Kreissporthalle in het Duitse Bad Camberg is de Nederlandse ploeg er niet in geslaagd om de eerste van twee…

4 december 2019

Smashing behaalt twee punten in Wateringen

Smashing behaalt twee punten in Wateringen

De Nederlandse Badminton Eredivisie is na de eerste helft van de competitie in twee poules verdeeld. De top 5 speelt voor het…

2 december 2019

Flitsende start voor Duinwijck tegen Drop Shot in de kampioenspoule

Flitsende start voor Duinwijck tegen Drop Shot in de kampioenspoule

Na een paar weken rust na de eerste fase van de competitie, mocht Duinwijck afgelopen zaterdag 30 november, voor het eerst…

2 december 2019

Teleurstellende start in kampioenspoule Nederlandse Badminton Eredivisie voor Drop Shot

Teleurstellende start in kampioenspoule Nederlandse Badminton Eredivisie voor Drop Shot

Zaterdag 30 november ging de tweede fase van de Nederlandse Badminton Eredivisie van start, met in de kampioenspoule de strijd…

1 december 2019

VELO verslaat Smashing met 6-2 in tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

VELO verslaat Smashing met 6-2 in tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

De Wateringers hebben in eigen huis een ruime overwinning tegen Smashing behaald. Doel van VELO is om de eerste plek in de…

1 december 2019

Tijd voor Ongehoord Nederland (afdeling badminton)!?

Tijd voor Ongehoord Nederland (afdeling badminton)!?

Het moet er maar eens van komen. De nieuwe vrije badmintonfederatie van Nederland: Badminton Holland. Hoe lang moet je wachten op…

30 november 2019

Snel krimpende badmintonbond verviervoudigt kosten bondslidmaatschap recreatieve sporters

Snel krimpende badmintonbond verviervoudigt kosten bondslidmaatschap recreatieve sporters

Badminton Nederland is via een toer van spoedvergaderingen in de verschillende regio's haast aan het maken met het er doorheen…

29 november 2019

Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven regiokampioen in Spijkenisse

Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven regiokampioen in Spijkenisse

Afgelopen weekend werden de Regio Senioren Kampioenschappen (RSK) Zuid-West 2019 gehouden. Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven…

25 november 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!