SportSport

Minimumleeftijd voor seniorencompetitie: pas vanaf 16 jaar

Minimumleeftijd voor seniorencompetitie: pas vanaf 16 jaar

Diverse malen hebben mijn vingers al op het toetsenbord gelegen. Even zovele malen heb ik ze er weer afgehaald. Iedere keer besloop mijn een groot gevoel van apathie.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Een gevoel van: het maakt allemaal niet uit of je het nu wel of niet schrijft, er gaat helemaal niets veranderen als je je mening kenbaar maakt.

Een gevoel waar ik aanvankelijk erg van schrok. Waarom zou men niets doen met mijn mening? De vereniging die zegt dat ze ervoor mij is. De regio die zegt dat ze er voor mij zijn en tenslotte de bond die zegt dat ze ervoor mij zijn. Een bond waarvan de voorzitter (Clemens Wortel, -red.) tegen mij persoonlijk zegt dat hij met mij wil praten omdat mijn mening voor hem belangrijk is. Maar waarna ik nooit meer iets van hem vernomen heb.

Ik heb enige tijd het gevoel gehad dat ik de enige was met dit gevoel. Maar toen ik rond mij heen ging kijken ontstond het idee dat ik niet de enige ben met dit gevoel. Uit gesprekken die ik aanknoopte met mensen over dit onderwerp bleek dat veel meer mensen het gevoel delen.

Veel mensen hadden het gevoel dat er niet naar ze geluisterd werd en dat het er niet toe doet wat ze ervan vinden. Er was zelfs iemand die aangaf dat de bond zo druk was met het overtuigen van anderen van hun eigen gelijk dat ze helemaal geen tijd hadden om naar anderen te luisteren.

Dat zelfs de het PR-bestuurlid, dat vroeger iedere week en daarna iedere twee weken een blog had, geen tijd meer heeft om te vertellen hoe druk hij is en waar hij allemaal mee bezig is voor de bond. Misschien wel te druk met het overtuigen van mensen van het gelijk van de bond.

Kinderen in de seniorencompetitie

Wat mij toch heeft doen besluiten dit stuk te schrijven is een seniorencompetitiewedstrijd die ik afgelopen weekeinde zag. Ik herhaal: een seniorencompetitiewedstrijd. In Zuid-West spelen we de jeugdcompetitie na de seniorencompetitie. Dit geeft verenigingen de kans om veel jeugdspelers in te delen in de seniorencompetitie. Dit doen verenigingen dan ook, met diverse redenen. De twee belangrijkste zijn volgens mij: op die manier kunnen de jeugdspelers spelen tegen sterkere tegenstanders en op die manier worden ze beter, en de tweede reden is volgens mij dat ze niemand anders hebben.

Met de eerste reden kan ik nog een beetje meegaan, met de tweede reden gaat dat al een stuk minder.

Ik kan er echt niet meer in meegaan als het erg jonge spelers betreft. In de wedstrijd van afgelopen weekeinde is voor mij het failliet van de seniorencompetitie bereikt. In het ene team stond een meisje van 11 jaar opgesteld en in het andere team stond een meisje van 9 jaar opgesteld (het argument dat het invalsters waren zegt mij helemaal niets: ze zijn te jong, heel veel te jong). En dan hebben ze ook nog niet tegen elkaar gesingeld. Allebei de meisjes hebben hun enkelpartij tegen een volwassene gespeeld.

Bij deze pleit ik voor het invoeren van een minimumleeftijd voor het spelen in de seniorencompetitie. Ik stel voor dat men minimaal 16 jaar moet zijn op het moment dat de competitie begint.

Er is natuurlijk een aantal nadelen aan verbonden. Maar deze wegen wat mij betreft niet op tegen de voordelen die er tegenover staan. Een van de grootste voordelen is dat de jeugdcompetitie weer iets gaat voorstellen.

Hoe de jeugdcompetitie in de rest van Nederland is, dat kan ik niet zeggen (die zie ik niet), wel hoe die is in Zuid-West. Daar holt het niveau van de jeugdcompetitie al jaren achteruit. Op een aantal fronten.

Hoewel we in Zuid-West nog niet de problemen hebben die Almere wel heeft, teams van dezelfde vereniging die tegen elkaar spelen, merken we wel dat poules soms wel erg klein zijn en dat teams zich op het laatste moment terugtrekken. Daar kan de organisatie niet zo veel aan doen.

Het grootste probleem is het niveau van de spelers in de competitie. De jeugdspelers die enig niveau hebben, worden door de vereniging snel naar de seniorencompetitie gehaald. De jeugdspelers die nog wel jeugdcompetitie spelen en net onder dit niveau zitten, hebben daardoor geen tegenstand meer om zich aan op te trekken. Die spelers zullen zich niet verbeteren in de jeugdcompetitie, voor de vereniging een mogelijke aanleiding om deze spelers ook naar de seniorencompetitie te halen. En zo werkt dat steeds verder door naar onderen. Op deze manier wordt de jeugdcompetitie steeds verder uitgehold.

Een andere reden voor het mindere niveau is in mijn ogen de training. Er zijn trainers die iedere keer bewijzen dat met goede training goede spelers gemaakt kunnen worden. Ik heb ergens een citaat gelezen dat zegt dat talent geboren wordt en dat je goede spelers kan maken. Ik denk dat dit citaat ook voor trainers geldt, dat er talentvolle trainers geboren worden en dat we goede trainers kunnen maken.

En daar heeft een organisatie als de bond wel een grote, belangrijke en beslissende rol in.

Maar dat is al diverse malen, uitgebreid, langdurig en op vele niveaus besproken, helaas merken we nog niet veel verandering. Ook hier zal de bond overtuigd zijn van haar eigen gelijk en de noodzaak van verandering niet erkennen.

De bond zal ongetwijfeld aangeven dat ze de noodzaak van een invoering van een minimumleeftijd niet ziet en als het wel zo zou zijn dat dit niet meer kan voor volgend seizoen. Ik denk dan maar aan alle veranderingen in de regels voor de competitie ieder jaar, veranderingen die wel op korte termijn doorgevoerd kunnen worden. Daarbij lijkt het wel te kunnen.

Ik kan alleen maar de hoop uitspreken dat de bond het nut en de noodzaak van een minimumleeftijd in de seniorencompetitie ziet en de minimumleeftijd nog voor komend seizoen invoert en op die manier de jeugdcompetitie en de seniorencompetitie redt. Want in mijn ogen zijn beide bijna of helemaal failliet.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!