SportSport

Dutch Junior International zit erop: Azië oppermachtig

Dutch Junior International zit erop: Azië oppermachtig

Kunlavut Vitidsarn

Vijf dagen topbadminton in Haarlem zijn weer ten einde. Conclusies: het niveau was hoger dan ooit, de hal wordt te klein en Europa kan niet mee met het Aziatisch geweld.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

De term 'geweld' is eigenlijk niet goed gekozen, want het gaat hier eerder over techniek, fysiek en doorzettingsvermogen. Tactisch valt er nog wel wat te schaven aan veel Aziatische spelers, maar hoe erg is het om een minder verstandige bal te spelen als je het met snelheid en slagkracht weer op kunt lossen?

Misschien kunnen ze de video van de kwartfinale van de Schotse tweeling Grimley eens terug kijken. Weliswaar net verloren van een Indonesisch duo, maar ze laten perfect zien hoe je een dubbel samen speelt en hoe je rustig blijft en nog steeds keuzes kunt maken als er een smash met 300 km/u op je af komt. De broers zijn nog nooit Europa uit geweest om te badmintonnen, dus het zal voor hen ook even wennen geweest zijn aan het tempo. Zonder coach, maar met overleg hebben ze hun strijdplan een aantal maal moeten aanpassen, met op een haar na de halve finale tot gevolg.

Moeder Grimley volgde zo goed en zo kwaad als het ging alles vanuit huis op de livestream die enkele uren per dag beschikbaar was. Een experiment dat in de nieuwe hal een flitsender vervolg moet gaan krijgen, gezien de wereldwijd ruim 80.000 mensen die het bereikt heeft. Mensen uit Kuala Lumpur en Bangkok hebben het meest naar de stream gekeken. De Yonex Dutch Junior is dus echt een globaal evenement aan het worden.

De halve finales mix werden op zaterdagavond en alle andere halve finales op zondagochtend gespeeld, gevolgd door de finales in alle onderdelen. Weinig spanning in de halve finales gemengd dubbel, waar een Japans en een Chinees koppel de finale haalden. Reikhalzend werd uitgekeken naar de halve finale herenenkel tussen wereldkampioen Vitidsarn en de als derde geplaatste Indonesiër Rumbay. Laatstgenoemde had de eerdere rondes indruk gemaakt met bijna on-Indonesisch krachtig spel, maar werd door de Thai zorgvuldig van de baan geschaakt. Vitidsarn lijkt altijd tijd over te hebben en versneld genadeloos op het moment dat hij een opening ziet. In de andere halve finale rekende de Chinees Li Shifeng in een spannende partij af met de Taiwanees Chen Cheng.

In de damesenkel tweemaal China versus Thailand, tweemaal met dezelfde uitkomst. Zhiyi Wang en Yaxin Wei uit China zouden de finale gaan spelen. In de herendubbel werd een wat mat ogend Japans duo (met publiekslieveling en mixfinalist Hiroki Midorikawa) eenvoudig opzij gezet door de Indiërs Garaga en Kapila, dit tot groot enthousiasme van de flinke schare Indiase fans in de Duinwijckhal.

In de andere halve finale werden twee Indonesiërs tamelijk eenvoudig geklopt door een ongeplaatst Chinees koppel. Maleisië kon zich op gaan maken voor de damesdubbelfinale met de dames Ee Wei Toh (met paars haar) en de fragiele Pearly Tan (prachtige naam), die een Chinees duo versloegen. Het als eerste geplaatste -wederom Chinese- koppel Liu Xuanxuan / Yuting Xia maakten korte metten met de laatste Koreanen in het toernooi. De wat machinale Koreaanse badmintonstijl lijkt de laatste jaren overvleugeld te worden door wat frivoler en fysiek spel uit andere landen. Een goede ontwikkeling voor de badmintonsport, wat de kijkers betreft.

Dan nog even kort over de finales, al zeggen de uitslagen vaak al veel. Vitidsarn was ook in de finale een maatje te groot voor de tegenstander. Hij heeft het hele toernooi de indruk gewekt dat hij nog iets over had ten opzichte van zijn tegenstander en toen hij zijn enige setverlies opliep in de kwartfinale tegen de Ier Nhat Nguyen, sloeg hij genadeloos toe in de derde set met 21-8. Zijn variatie vanaf het net is ongekend en met name aan de backhandzijde speelt hij af en toe met schijn die ook het halve publiek de verkeerde kant op doet leunen. Als deze jongen fysiek in orde en geïnteresseerd in het spel blijft wordt het een heel grote.

De geheel Chinese damesenkelfinale was wat teleurstellend. Zhiyi Wang (die we bijna kwijt waren na matchpoints tegen in de tweede ronde, zie hoe breed het veld dit jaar was) walste over haar vermoeide tegenstandster heen.

De herendubbel was één game spannend, maar ook hier China op het hoogste podium. Herman Brood en Henny Vrienten zongen ooit "Als je wint, heb je vrienden", maar dat gold in dit geval ook voor de verliezend finalisten.

Ook de damesdubbelfinale was het aanzien meer dan waard. Pearly Tan en Ee Wei Toh legden net iets meer druk en variatie in het spel en konden zo hun Chinese tegenstandsters in twee krappe sets vloeren.

Wellicht de interessantste finale was die in de mix. Hiroki Midorikawa met zijn sprongkracht (die ook nodig is, gezien zijn geringe lengte) was gekoppeld aan de tactisch geweldige dame Natsu Saito en zij namen het initiatief vanaf het begin. Op de één of andere manier bleven Weikeng Liang en Shang Yichen bij en konden de tweede set aan de Japanners ontfutselen. Aan het spannende einde van de derde maakten Hiroki en Natsu een paar te frivole keuzes, waardoor de degelijke Chinezen moesten worden gefeliciteerd.

Een week topbadminton, bijscholing voor de VBO, een goedbezochte VIP-borrel, meer publiek dan ooit, winnaars die over een paar jaar de grote toernooien zullen bestormen; de organisatie mag niet klagen. Duinwijck dankt iedereen die heeft meegeholpen aan dit evenement. Haar 75 tot 80 vrijwilligers, de umpires vanuit heel Europa en alle partners en sponsoren. Volgend jaar een nieuwe, grotere hal; hij is hard nodig.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Kwartfinales AIG FZ FORZA Irish Open voor Gayle Mahulette

Kwartfinales AIG FZ FORZA Irish Open voor Gayle Mahulette

Bij de AIG FZ FORZA Irish Open 2019 heeft Gayle Mahulette in het vrouwenenkel de kwartfinales weten te bereiken, waarin zij het…

15 november 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Yonex-Sunrise Hong Kong Open 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Yonex-Sunrise Hong Kong Open 2019

Bij de Yonex-Sunrise Hong Kong Open 2019 zijn Selena Piek en Cheryl Seinen door naar de tweede ronde. Voor de koppels Robin…

13 november 2019

Badminton Nederland kan wel maar wil niet gered worden

Badminton Nederland kan wel maar wil niet gered worden

De afgelopen twee è drie decennia heeft Badminton Nederland uitgeblonken door gebrek aan inspiratie, leiderschap,…

12 november 2019

Nederlands kampioene Soraya de Visch Eijbergen bij Irish Open 2019

Nederlands kampioene Soraya de Visch Eijbergen bij Irish Open 2019

Van woensdag 13 tot en met zaterdag 16 november vindt in Dublin de AIG FZ FORZA Irish Open 2019 plaats, een International…

12 november 2019

KPMG rapport: Badminton Nederland in top 10 van krimpende sportbonden

KPMG rapport: Badminton Nederland in top 10 van krimpende sportbonden

Badminton Nederland heeft zich in de top 10 van sportbonden met een absolute krimp in ledenaantal (2008-2018) weten te plaatsen.…

11 november 2019

Hong Kong Open 2019 met Nederlandse dubbelaars

Hong Kong Open 2019 met Nederlandse dubbelaars

Van dinsdag 12 tot en met zondag 17 november vindt in Hong Kong de Yonex-Sunrise Hong Kong Open 2019 plaats, onderdeel van de…

11 november 2019

Halve finales FZ FORZA Norwegian International eindstation Joran Kweekel

Halve finales FZ FORZA Norwegian International eindstation Joran Kweekel

In Sandefjord (Noorwegen) heeft Joran Kweekel helaas niet de finale weten te bereiken van de FZ Forza Norwegian International…

10 november 2019

Nederland U15 tweede bij teamtoernooi Swedish Youth Games 2019

Nederland U15 tweede bij teamtoernooi Swedish Youth Games 2019

Bij het teamtoernooi van de Swedish Youth Games 2019 in Malmö is de Nederlandse jeugd U15 als tweede geëindigd in groep…

8 november 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!