SportSport

Duinwijk begint competitie met gelijkspel

Duinwijk begint competitie met gelijkspel

Ondanks de coronaperiode is afgelopen zaterdag 5 september de Nederlandse Badminton Eredivisie weer van start gegaan. Niet met een grote kick-off met alle teams in een hal, maar gewoon een losse competitiewedstrijd.

clubzoeker

Ken je BC'85 Helmond al?

In het geval van Duinwijck betekende dit gelijk een wedstrijd tegen één van de titelkandidaten, DKC. Dat corona een grote rol gaat spelen in deze competitie bleek al snel doordat de bond vanwege corona gerelateerde redenen geen twee scheidsrechters kon vinden om de wedstrijd te begeleiden.

Gelukkig waren de twee teams wel in staat om beide met een verdienstelijk team aan de wedstrijd te beginnen. Dit beloofde dus een mooie badmintonavond te worden voor het thuispubliek. Om alles in goede banen te leiden was er een uitgebreid corona-protocol opgesteld, wat naast aangepaste looproutes en een registratiesysteem betekende dat er helaas geen uit-publiek aanwezig mocht zijn.

Nadat de voorzitter Elvira Denteneer-Wijnen het publiek en de spelers had toegesproken, kwam ook de hoofdsponsor, Jaap van der Kolk, aan het woord die naast mooie woorden voor de spelers ook alle lijnrechters van dit seizoen heeft voorzien van mooie nieuwe truien. Een mooi gebaar aan alle Duinwijck-vrijwilligers.

Vervolgens was het dan toch echt tijd om aan de wedstrijden te gaan beginnen. De herendubbel was op voorhand een lastige partij voor de Haarlemmers, waar het gelegenheidskoppel Jordy Hilbink en Jerry Natenstedt mochten aantreden tegen topper Mark Caljouw en routinier Michiel Kruijt. Ondanks dat Jerry zijn meeste potjes een klasse lager speelt en Jordy eigenlijk een enkelspecialist is, werd het een mooi spektakel. In de eerste set konden de heren lang meekomen en de tweede werd zelfs overtuigend gewonnen. Helaas konden ze dit niveau niet doortrekken naar de 3e set en ging deze toch vrij ruim naar de Hagenezen (17-21, 21-16, 8-21).

Bij de dames had Duinwijck weer eens beschikking over Selena Piek, die op dit moment door het corona-virus geen grote toernooien speelt. Met Debora Jille aan haar zijde was al vrij snel duidelijk zij een paar maten te groot waren voor de 2 singelaarsters Manon Sibbald en Marlies Baan. Dit werd dus een zeer duidelijke overwinning voor de Haarlemmers en werd de stand weer gelijk getrokken (21-4, 21-13).

Vervolgens mocht Marije Bloem, normaal ook uitkomend in de eerste divisie, aantreden in de singel tegen Manon. In de eerste set had ze erg veel moeite om mee te komen, maar in de tweede kon ze lang aanhaken en speelde ze zeer verdienstelijk. Helaas was het net niet genoeg voor een stunt (5-21, 17-21). Ook Corine Breukers had een beetje een valse start in haar eerste partij als officiële vaste eredivisiespeelster. In de 2e set kwam ze al een stuk dichter bij Marlies Baan, maar ook deze werd uiteindelijk toch net verloren (13-21, 19-21).

Bij het eerste herenenkel spel mocht Adrian Dziolko een Poolse speler die vanwege werkactiviteiten op dit moment in Nederland woont, zijn debuut maken voor Duinwijck. Adrian is een singelspecialist die inmiddels zijn badminton carričre op een iets lager pitje heeft staan maar heeft het voorheen geschopt tot de nummer 51 op wereldranglijst en ook heeft hij deel genomen aan de Olympische spelen in Rio. Maar ondanks dat hij nu veel minder traint en hij niet op kon tegen Mark was wel duidelijk dat Duinwijck nog veel plezier aan hem gaat beleven (13-21, 10-21).

Dit betekende dat Duinwijck nu met 1-4 achter stond en dat de avond niet de gewenste start van de competitie leek te worden.

In het laatste enkelspel was het de beurt aan Jordy om het op te nemen tegen Tom Blinde. Het was duidelijk dat het qua fitheid bij Jordy zoals altijd wel weer goed zit, maar dat er nog wel wat wedstrijdritme miste. Maar ondanks dat er een 3e set voor nodig was, wist Jordy het 2e punt voor de Haarlemmers binnen te halen (15-21, 21-10, 21-15). Uiteindelijk moesten de mixen gaan bepalen of Duinwijck er toch nog een gelijkspel uit wist te slepen.

In de eerste mix mochten Jerry en Debora aantreden tegen Kiona van der Werf en Michiel. Dit werd een mooi gevecht waarbij het publiek getrakteerd werd op vele mooie rally’s. Uiteindelijk moest een 3e set ook hier de beslissing brengen, maar gelukkig voor de Haarlemmers, trok Duinwijck aan het langste eind (19-21, 21-15, 21-18).

De tweede mix werd voor Duinwijck gespeeld door Selena en Adrian. Zij waren de hele wedstrijd de betere tegen Charissa Kuiper en Gijs Duijs en dit leverde dan dus ook een duidelijke overwinning op (21-15, 21-13). Deze partij leverde zo dus het gewenste vierde punt op waardoor er uiteindelijk een gelijkspel op het scorebord stond. Na de 1-4 achterstand kon Duinwijck zeer tevreden zijn met dit resultaat.

Volgende week heeft Duinwijck wederom een thuiswedstrijd en verwachten we VELO op zaterdagavond 12 september om 19:00 uur in Haarlem. Volgens het huidige corona-protocol betekent dit dat er wederom alleen thuispubliek welkom is, maar hou de Duinwijck-site in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!