clubzoeker

Woensdag bij de Denmark Open 2021: Ruben en Ties beste herendubbel van Nederland

Woensdag bij de Denmark Open 2021: Ruben en Ties beste herendubbel van Nederland

Gisteren heeft het bijna de heel dag geregend hier in Denemarken. Goed weer om binnen te zitten en naar goed badminton te kijken.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Eerst nog even de vraag van gisteren beantwoorden. De vraag was of er moeders en dochters allebei op de Denmark Open gespeeld hebben.

Vaders en zonen hebben dat vaker gedaan, broers ook (denk aan de gebroeders Popov, waarvan de oudste dan weer junior heet - om een Franse stripheld te citeren: "rare jongens, die Fransen"), broers en zussen ook(denk aan Sam en Chloe Magee), vaders en dochters ook (dit jaar Sara en Martin Lundgaard) en van moeders en dochters weet ik er persoonlijk maar één (Lene Koppen en Marie Ropke).

Door alle regen en nattigheid iets langer in bed blijven liggen en iets langer over de reis naar de hal gedaan. Daardoor de wedstrijd van Imke van der Aar en Alyssa Tirtosentono gemist. Maar achteraf heb ik daar niet veel aan verloren. Ze hebben gewonnen door opgave van de tegenstanders.

Er zijn redelijk wat opgaves vroeg in de wedstrijd. Ik denk dat die spelers al geblesseerd waren voor aanvang van de wedstrijd. Maar als je te laat afmeldt voor een toernooi krijg je een boete van de BWF. Het is dan vaak goedkoper om toch te beginnen aan de wedstrijd en dan op te geven. Het is minder leuk voor het publiek en slecht voor de planning van het toernooi.

Het wordt allemaal steeds scherper op tijd georganiseerd. De wedstrijden worden uitgezonden en de TV- en internetkijker willen graag precies weten hoe het scherm aangezet moet worden. Ik denk dat dat ook de reden is dat een aantal andere 'rituelen' verdwenen zijn. Vroeger kwam aan het begin van iedere wedstrijd de servicerechter met een stok naar het net om de net hoogte te controleren: gebeurt niet meer. Aan de andere kant: als je merkt hoeveel ballen nu via de netrand gaan is dat misschien toch geen overbodige luxe. Ook steeds meer servicereturns komen via de netrand.

Wat verder opvalt aan de service is dat de flick service bezig is aan een comeback. De spelers staan zover naar voren voor de servicereturn dat achter de speler weer ruimte ontstaat. Ook lijken er meer servicefouten gemaakt te worden, er worden in ieder geval meer services afgekeurd door de servicerechter. Allemaal te hoog.

Er wordt regelmatig discussie gevoerd over de invloed van de coach. Hoe groot of hoe klein die invloed is. Er was vandaag een partij tussen twee mannen uit India. Ze zitten waarschijnlijk niet allebei of allebei niet in de selectie van India. Als twee mensen uit dezelfde selectie tegen elkaar spelen is er geen coach. De ene man had wel een coach en de andere niet. De man met een coach kreeg een pak slaag van de man zonder coach, 21-9, 21-7.

Bij de wedstrijd van Ties van der Lecq en Ruben Jille was ook coachwerk te verrichten. In ieder geval in de ogen van een licht getrainde leek zoals ik. Ruben en Ties zijn de beste herendubbel van Nederland. Ze zijn veel beter dan het herendubbel dat speelde voor Nederland in de Thomas Cup vorige week. Er is in Nederland niet veel tegenstand om tegen te sparren, ze winnen de dubbel op de training waarschijnlijk altijd en heel dik van het andere herendubbel. Ze komen weg met allerlei fouten die ze maken.

Met name keuzes die Ruben maakt pakken niet altijd even goed uit. Op dit niveau worden die direct afgestraft. De eerste game gingen de tegenstanders mee in het tempo van Ruben en Ties, in de tweede game gaat het tempo iets omhoog en dan komen Ties en Ruben duidelijk te kort tegen dit soort tegenstanders. Te zien aan de standen, 21-17, 21-9.

Iets dergelijks ook was te zien in de wedstrijd van Line Kjaersfeldt tegen Akane Yamaguchi. De eerste game was van een bedenkelijk niveau. Akane maakte een vermoeide en geïrriteerde indruk. Beide dames maakte redelijk veel fouten. Akane leek zich ook te storen aan de manier van spelen van Line, langzaam de shuttles wisselen, lang wachten met serveren en meer van dit soort psychologische spelletjes.

Tot grote vreugde van het Deense publiek wint Line de eerste game, komt dan ook nog op 16-14 voorsprong in de tweede en dan denkt het publiek dat er een sensatie aan zit te komen. Maar dan vindt Akane het genoeg en gaat ze spelen zoals we van haar gewend zijn. Veel minder fouten, het tempo van het voetenwerk gaat omhoog en het tempo in de wedstrijd gaat omhoog. Dan worden de echte verhoudingen tussen Akane en Line zichtbaar en wint Akane de derde game heel dik, 21-9.

In de regen naar de supermarkt geweest voor water en brood. Dat is wel een nadeel als je geen broodjes meer hebt uit de perskamer. Dit keer gekozen voor een broodje met beleg. Smullen.

De wedstrijd van Viktor Axelsen was ook weer smullen. Vorige week tijdens de Thomas Cup al kunnen zien dat hij in vorm is. Hij heeft de Denmark Open nog niet gewonnen, hij is wel wereldkampioen en Olympisch kampioen, maar het toernooi in zijn geboortestad nog niet. Dit jaar heeft hij alle kans. Anthony Ginting heeft opgegeven, Anders Antonson wekte in zijn wedstrijd tegen Rasmus Gemke niet de indruk dat hij super fit en gemotiveerd is, hij had waarschijnlijk de wedstrijd van vorige week tegen Jonathan Christie nog in de benen (100 minuten). En ook Kento Momota heeft nog niet de indruk gewekt in supervorm te zijn.

Viktor maakt daarentegen de indruk dat hij het toernooi graag wil winnen. Hij is scherp, agressief in zijn spel, hij lijkt zelfs wel agressief de shuttles uit de dispenser te trekken bij het wisselen van de shuttles. Hij is zo agressief in zijn spel dat de tegenstander op gamepoint in de eerste game moest duiken naar de shuttle en met een snoekduik met zijn hoofd net naast de netpaal terecht kwam.

Misschien wel het laatste optreden op de Denmark Open gezien van Ahsan en Setiawan. Ze verloren van twee Duitsers. De Duitsers speelden heel goed, veel shuttlecontrole, heel goed positiespel en goed kunnen schakelen tussen hard en zacht spelen. De Indonesiërs leken zich niet heel druk te maken om dit verlies. Ze hadden de oudste coach van het toernooi bij zich en die had een retrotrui die wel heel erg leek op een oude trui van Yonex (en misschien was het dat ook wel, we zullen er niet achter komen vrees ik - was het een sentimental journey, een soort afscheidstoernooi met hun oude coach?)

Vandaag gaat het toernooi weer verder en beginnen ook de jeugdtoernooien die verbonden zijn aan de Denmark Open. Kortom een dag met veel badminton, reizen tussen verschillende hallen. Hopen dat het droger is dan gisteren. En u weet, misschien leest u dat dan weer hier.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!