SportSport

Donderdag bij de Denmark Open 2021: brandbrief naar Badminton Nederland?

Donderdag bij de Denmark Open 2021: brandbrief naar Badminton Nederland?

Op de donderdag draaide de dag voor mij maar om één partij. De partij van Imke van der Aar en Alyssa Tirtosentono. Na de partij zat ik met een groot aantal vragen.

Maak kennis met Alyssa Tirtosentono!

De belangrijkste vraag was hoe ga ik het opschrijven, maak ik er een brandbrief aan Badminton Nederland van, maak ik er column van of schrijf ik een analyse van de partij.

De eerste suggestie viel gelijk af. Niemand van BNL leest deze verslagen en de inhoud van de brandbrief komt dan toch niet aan. (Tenzij iemand van BNL toch stiekem deze verslagen leest.)

Ik heb begrepen dat de dames als een soort van experiment een aantal toernooien samen spelen. (Van wie was dat idee eigenlijk: heeft de vorige TD het bedacht, de komende TD, de dames zelf of iemand uit de technische staf?)

Dat op zich is voor mij al vreemd. Eerst zet je Imke uit de nationale selectie en dan haal je haar toch weer een soort van terug. Ik ga ervan uit dat Imke en Alyssa regelmatig samen zullen moeten trainen. En waar doen ze dat dan? Imke woont en traint tegenwoordig in Denemarken en Alyssa woont en traint in Arnhem.

In dubbels is noodzakelijk dat je veel samen traint. Je zult de sterktes en zwaktes van je partner moeten leren kennen en moeten leren hoe je de zwaktes zoveel mogelijk compenseert en de sterktes zoveel mogelijk gebruikt. Je zult heel veel automatismen moeten ontwikkelen, weten wat je partner gaat doen.

En daar zit gelijk een van de grote problemen van de dubbel van donderdag. Er zitten te weinig automatismen in de dubbel. Er moet tijdens de partij nog te veel overlegd worden wat gedaan had moeten worden in de rally die verloren ging. De dames praten sowieso teveel in de partij. Uiteraard is communicatie heel belangrijk in een dubbel. Maar nu wordt er teveel gemompeld achter de hand. (Hoe groot is de kans dat de Chinezen kunnen liplezen, dan ook nog Nederlands kunnen liplezen en interesseert ze het dan ook nog?).

Je zou verwachten dat bij er bij een experiment veel hulp zou zijn om het experiment te laten slagen. Maar er zat niemand achter de baan. Was de bondscoach ook naar huis gegaan als Mark Caljouw onverwacht een ronde verder gekomen was dan gedacht, was de bondscoach er de eerste wedstrijd eigenlijk wel? (Mark Caljouw speelt de Denmark Open 2021 niet i.v.m. herstel van een blessure.) Zijn er opnames gemaakt van de wedstrijd en als die er zijn wie gaat dan de wedstrijd met de dames nabespreken? Doet de coach in Denemarken van Imke dat of de bondscoach in Arnhem of moeten de dames dat doen zonder beelden en dan maar samen? Mochten de dames er niet uitkomen dan kunnen ze nog altijd mijn hulp inroepen.

Ik denk dat er in de partij aanknopingspunten waren waar ze verder mee kunnen. Ze hebben een aantal goede rally's gespeeld en goede punten gemaakt, maar er waren teveel rally's waarin teveel fout ging. En dan met name het positiespel waarin sterke en zwakke punten van de partners onvoldoende benut en beschermd werden. En het positiespel is tegenwoordig zo belangrijk geworden.

Als je andere combinaties ziet en hoeveel spelintelligentie daarin zit hebben we als Nederland en Europa nog zoveel te winnen. Er zijn maar heel weinig Europese combinaties die in de buurt komen van de spelintelligentie van de Aziaten in het algemeen. Daar is nog een wereld te winnen. Ik denk dat we veel meer moeten analyseren met spelers, videobeelden terug kijken samen met de spelers, veel meer spelsituaties stilleggen op de training, uitleggen waar de ruimte ligt aan de andere kant van het net en hoe te voorkomen dat er ruimte ontstaat aan de eigen kant van het net.

Aziatische koppels weten bijna blindelings wat de partner gaat doen en nemen dan al een positie op de baan in om de meeste logische volgende bal terug te kunnen spelen. Het lijkt mij dat dat trainbaar is en niet aangeboren.

Binnenkort verschijnt het boek van Ron Daniëls dat handelt over het begrip Tijd - Ruimte - Energie. In de partij van Viktor Axelsen zat een rally die zo in het boek gekund had. De rally moet terug te kijken zijn ergens op internet. Zoek de rally waarin Viktor van 13-12 naar 14 -12 gaat. In die rally stuurt hij zijn tegenstander naar alle kanten van de baan: hij laat de tegenstander letterlijk alle hoeken van de baan zien. In die rally speelt hij zijn tegenstander helemaal stuk. De tegenstander vraagt daarna aan de scheidsrechter om een 'kleine' pauze terwijl Viktor graag direct weer door wil spelen. Na deze rally heeft Viktor niet veel tegenstand meer en maakt iets later in de partij een reeks van 14 punten op rij. Hij komt in de tweede game op een 9-0 voorsprong.

Vandaag de kwartfinales. Er zijn nog maar heel weinig Europeanen meer over. Er staat in ieder geval een Europese dame in de halve finale. Er speelt een Schotse dame, Kirsty Gilmour, tegen een Spaanse dame, Clara Azurmendi. Voor de andere Europeanen zal het een zware dag worden.

Vandaag zijn de kaarten uitverkocht. Er is een goede sfeer in de hal. Het lijkt weer een beetje op vroeger, zoals ik het Deense publiek ken van vroeger. Misschien een effect van de coronacrisis. Misschien gaan we de gewone dingen, zoals een wedstrijd bezoeken, weer meer waarderen en laten we dat ook merken en geven we de spelers meer steun en waardering.

Vandaag zal Viktor de steun van het publiek hard nodig hebben, iedereen verwacht dat hij het toernooi gaat winnen. Maar vandaag speelt hij tegen Lee Zii Jia. Een speler met de kracht die doet denken aan Chen Long. Hij zal deze tegenstander niet zo makkelijk op de knieën krijgen als de laatste tegenstander. Lee Zii Jia heeft op mij meer indruk gemaakt dan zijn vorige tegenstander.

Vandaag ook weer veel badminton, langs bij de Onder 17 en Onder 19 toernooien die verbonden zijn aan de Denmark Open. Daarna naar de hal daar begint het om 12.00 en dan spelen we 10 partijen op iedere baan. Met als laatste partij op baan 1 Viktor tegen Lee Zii Jia. Het wordt een lange zit vandaag. Zorgen dat ik voldoende water en brood uit de supermarkt mee breng, misschien wel weer een broodje met beleg. Want dat broodje van gisteren smaakte buitengewoon.

Misschien leest u morgen hoe het smaakte.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich officieel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

15 may 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!