SportSport

Wereldranglijst Badminton op 6 december 2022: Piek en Tabeling in top 15

Wereldranglijst Badminton op 6 december 2022: Piek en Tabeling in top 15

De wereldranglijst badminton wordt elke week op dinsdag bijgewerkt. Van nummer 25 op 27 september jl. naar nummer 37 vandaag: Mark Caljouw levert flink in. Robin Tabeling en Selena Piek genieten terecht van een top 15 notering, mede dankzij hun spectaculaire French Open finale van kort geleden.

Ken je BC Flits al?

Voor Mark Caljouw was het jaar 2022 geen onverdeeld genoegen, zeker over de laatste periode schrijft de Nederlandse topbadmintonner: "That was the last tournament for this year. It has been a hard period the last couple of months, where I didn't feel really good on court. I will try to give everything what I have to come back better in 2023."

Robin en Selena pieken in Parijs

Voor Robin Tabeling en Selena Piek moet - de weg naar - de French Open finale als hoogtepunt gelden van hun sportieve jaar. De dag voor de finale deelde Piek: "WHAT JUST HAPPENED?! Into the FINALS at the French Open. Unreal feeling right now." Hoewel de finale eindigde in een desillusie voor het Nederlandse koppel mag het - ook met terugwerkende kracht - de steun en trots voelen van het Oranje-publiek dat schreeuwend, nagelbijtend en met de handen in de lucht genoot van wereldbadminton. Magistraal.

Vrouwendubbelspel: slow but steady

Cheryl Seinen en Debora Jille bekleden op dit moment de 29e positie op de wereldranglijst vrouwendubbel en daarmee benaderen ze stap voor stap wat nodig is voor Olympische Spelen kwalificatie. Bij Badminton Nederland weet je nooit of een koppel kort voor het olympisch kwalificatietraject niet ineens gesplitst wordt, maar Seinen en Jille ontwikkelen zich rustig in de goede richting.

In de achterhoede ploeteren Alyssa Tirtosentono en Kirsten de Wit op weg naar een top 100 notering, ook in deze laatste weken van het jaar. Met name Kirsten heeft minder ervaring in het seniorencircuit en het tandem zal nog flink moeten investeren om aansluiting te vinden bij Cheryl en Debora.

Mahulette en De Visch Eijbergen: retired

Het is de laatste keer dat we Gayle Mahulette vermelden in een artikel over de wereldranglijst: tijdens de Dutch Open in oktober nam deze badmintonvlogger - en het Nederlandse badmintonpubliek - afscheid van haar internationale badmintoncarrière. Ook badmintonemigrante Soraya de Visch Eijbergen, die sinds december 2021 niet meer in actie is gekomen, voeren we af van de lijst van actieve badmintonspelers.

Daarmee komt definitief het einde aan een tijdperk na dat van Judith Meulendijks, Mia Audina en Yao Jie. Alle Nederlandse hoop rust nu op de jonge schouders van Jaymie Laurens, de nieuwe generatie van het vrouwenenkelspel.

In deze ranglijst zijn normaal - buiten de nummers 1 en 2 - alleen spelers met de Nederlandse nationaliteit en koppels binnen de top 250 opgenomen. Voormalige koppels en spelers die niet meer actief aan toernooien deelnemen zijn zoveel als mogelijk weggelaten.

Wereldranglijstposities Nederlandse badmintonners

Mannenenkel

 • 1. Viktor Axelsen (DEN)
 • 2. Lee Zii Jia (MAS)
 • 37. Mark Caljouw
 • 90. Joran Kweekel (1 omhoog)

Vrouwenenkel

 • 1. Akane Yamaguchi (JPN)
 • 2. An Se Young (KOR)
 • 118. Gayle Mahulette (6 omlaag)
 • 195. Jaymie Laurens
 • 227. Soraya de Visch Eijbergen (1 omlaag)

Mannendubbel

 • 1. Takuro Hoki / Yugo Kobayashi (JPN)
 • 2. Marcus Fernaldi Gideon / Kevin Sanjaya Sukamuljo (INA)
 • 32. Ruben Jille / Ties van der Lecq
 • 166. Dennis Koppen / Timo Stoffelen
 • 221. Noah Haase / Alex Vlaar (BUL) (2 omhoog)
 • 248. Andy Buijk / Brian Wassink (2 omlaag)

Vrouwendubbel

 • 1. Chen Qing Chen / Jia Yi Fan (CHN)
 • 2. Nami Matsuyama / Chiharu Shida (JPN)
 • 29. Cheryl Seinen / Debora Jille
 • 106. Alyssa Tirtosentono / Kirsten de Wit (13 omhoog)
 • 231. Kelly van Buiten / Meerte Loos (3 omlaag)

Gemengddubbel

 • 1. Dechapol Puavaranukroh / Sapsiree Taerattanachai (THA)
 • 2. Yuta Watanabe / Arisa Higashino (JPN)
 • 14. Robin Tabeling / Selena Piek
 • 65. Ties van der Lecq / Debora Jille (4 omlaag)
 • 119. Brian Wassink / Alyssa Tirtosentono (2 omhoog)
 • 189. Andy Buijk / Kelly van Buiten (2 omhoog)
 • 217. Dyon van Wijlick / Kirsten de Wit (2 omlaag)

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Badminton Nederland is per direct op zoek naar een projectmedewerker. Wat zoeken we? Een enthousiaste teamspeler met minimaal…

26 januari 2023

Internationale topbadmintonners in actie op Yonex Dutch Junior 2023

Internationale topbadmintonners in actie op Yonex Dutch Junior 2023

Van 1 tot en met 5 maart 2023 vindt de 41ste editie van de Yonex Dutch Junior International plaats. 350 topbadmintonners onder 19…

26 januari 2023

Mixkoppel Debora Jille en Ties van der Lecq uitgeschakeld in Indonesie

Mixkoppel Debora Jille en Ties van der Lecq uitgeschakeld in Indonesie

Debora Jille en Ties van der Lecq (WR-74) zijn helaas uitgeschakeld in de tweede ronde van de Indonesia Masters.

26 januari 2023

Vlaamse overheid bouwt topsportsubsidies Badminton Vlaanderen af: Gitzwarte dag

Vlaamse overheid bouwt topsportsubsidies Badminton Vlaanderen af: Gitzwarte dag

Volgens Badminton Vlaanderen heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) op basis van het advies van Sport Vlaanderen…

22 januari 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!