Menstruatie

Menstruatie

Iets waar we (als meiden) allemaal mee te maken hebben en bijna niets over horen binnen de sport. Niet in het algemeen of in ons geval badminton. Als ik google dan kom ik ook niet echt veel tegen waarvan ik dacht: daar heb ik wat aan.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Niet echt een alledaags onderwerp

Als ik weet dat ik moet spelen en ik heb menstruatie, dan zie ik er tegenop. Het is wel afhankelijk van de dag, want de ene keer gaat het beter dan de andere.

Ik heb geprobeerd zowel met maandverband als met tampon te spelen en beide vind ik vervelend. Maandverband meer dan tampon. De softcup heb ik nooit geprobeerd, maar misschien kunnen meiden me iets vertellen hierover, als je deze ervaring wel hebt. Wat vind je op het internet eigenlijk over sport en menstruatie?

Het is niet bezwaarlijk om tijdens de menstruatie te sporten of te zwemmen. Bij zwemmen is het niet strikt noodzakelijk tampons te dragen, aangezien de koude prikkel de menstruatie (tijdelijk) stopzet. Veel vrouwen gebruiken echter toch een tampon of softcup als ze zwemmen om onzekerheid te voorkomen. Daarbij komt, dat de bloeding onmiddellijk weer begint, wanneer men zich niet in het water bevindt. Vooral in openbare zwemgelegenheden is dit een bezwaar.

Over zwemmen vind je het meest makkelijk iets, alleen zijn de argumenten waarschijnlijk gelul. Koude prikkel!? Dus als ik in het zwembad ben en zwem in warm water, dan heb ik een probleem? Dacht het niet!

We moeten het denk ik meer zoeken in de evolutie. Als vrouwen in het water zouden bloeden, dan zouden de vrouwen wel heel erg snel slachtoffer worden van roofdieren. Dus dit zal de reden wel zijn van het stoppen van de bloeding tijdens het zwemmen. Wel jammer voor al die meiden die niet willen zwemmen en de menstruatie als excuus gebruiken.

Overal lees ik de nadelen, maar er moeten ook voordelen zijn. Zo zit de natuur nou eenmaal in elkaar. Je temperatuur is hoger en het bloed dunner, dus zou je meer zuurstof moeten kunnen opnemen. Dat is handig in de sport en ik heb nog nooit van menstruatiedoping gehoord :-)

Je bent ook wat agressiever als je menstruatie hebt. Dat kan voor jezelf een voordeel zijn, maar ik ben er niet zo zeker dat je partner dat ook vindt. Vrouwen die in groepen leven synchroniseren automatisch de menstruatie zodat je een groepsbescherming krijgt, hebben teamsporters dit ook?

Trainers willen graag dat de meiden een laag vetpercentage hebben, maar is dat wel verstandig? Als je onder de 15% komt, dan heb je het risico dat je menstruatie uitblijft. Heerlijk, zou je zeggen als topsporter, maar nee. Als dit gebeurt, dan stopt ook de calciumopname van je lichaam en dat doe je maar tot dat je 30 bent. (Meestal eindigt daar je actieve topsportcarrière.) Als je in deze tijd niet voldoende calcium opneemt, dan heb je vergrote kans op osteoporose op latere leeftijd.

Als sporter ben ik er elke maand weer mee bezig en ik weet er maar zo weinig van. Gewoon omdat er niet over wordt gesproken. Op de verschillende fora heb ik 0 stukjes kunnen vinden en ook op de website van de bond zie je er niets over. Doen de vrouwelijke trainers hier wat aan? Dit is misschien een onderwerp waar een van onze vrouwelijke toptrainers iets mee kan doen of moet Ron Daniëls dit ook maar op zich nemen?

Alice

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alice

Alice

Alice vertelde hier regelmatig wat ze meemaakt als speelster. Ze is al een tijdje off the grid: haar laatste stukje dateert alweer van juni 2011.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Van 7 tot en met 26 november zijn extra regiovergaderingen voor de verenigingen georganiseerd waarbij de achterliggende redenen…

9 december 2019

Teleurstellend dubbelweekend voor vlaggenschip DKC

Teleurstellend dubbelweekend voor vlaggenschip DKC

Afgelopen weekend stond de eerste echte krachtmeting voor een plek in de play-offs op het programma. Op zaterdag nam het team van…

9 december 2019

Duinwijck verslaat DKC met 6-2

Duinwijck verslaat DKC met 6-2

Zaterdag 7 december stond voor Duinwijck de 2e wedstrijd in de kampioenspoule op het programma. Dit maal was DKC te gast in…

9 december 2019

Drop Shot haakt aan voor de strijd om de bovenste drie plaatsen

Drop Shot haakt aan voor de strijd om de bovenste drie plaatsen

Zondag 8 december speelde Drop Shot de uitwedstrijd tegen Hoornse. Beide teams hadden vorige week een teleurstellende start van…

9 december 2019

Smashing keert met drie punten tegen Amersfoort terug naar Wijchen

Smashing keert met drie punten tegen Amersfoort terug naar Wijchen

De tweede wedstrijd van de handhavingspoule stond ditmaal op zondag op het programma. De tegenstander, Amersfoort, speelde de dag…

8 december 2019

VELO revancheert zich knap

VELO revancheert zich knap

VELO vocht een knappe wedstrijd uit tegen Roosterse BC. De Westlandse spelersgroep wilde maar al te graag het magere resultaat…

8 december 2019

Maximale score Almere tegen Hoornse

Maximale score Almere tegen Hoornse

Almere heeft in zijn eerste wedstrijd in de kampioenspoule de maximale score van 8-0 behaald tegen Hoornse BV. Alle partijen…

8 december 2019

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

In de Kreissporthalle in het Duitse Bad Camberg is de Nederlandse ploeg er niet in geslaagd om de eerste van twee…

4 december 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!