Menstruatie

Menstruatie

Iets waar we (als meiden) allemaal mee te maken hebben en bijna niets over horen binnen de sport. Niet in het algemeen of in ons geval badminton. Als ik google dan kom ik ook niet echt veel tegen waarvan ik dacht: daar heb ik wat aan.

Niet echt een alledaags onderwerp

Als ik weet dat ik moet spelen en ik heb menstruatie, dan zie ik er tegenop. Het is wel afhankelijk van de dag, want de ene keer gaat het beter dan de andere.

Ik heb geprobeerd zowel met maandverband als met tampon te spelen en beide vind ik vervelend. Maandverband meer dan tampon. De softcup heb ik nooit geprobeerd, maar misschien kunnen meiden me iets vertellen hierover, als je deze ervaring wel hebt. Wat vind je op het internet eigenlijk over sport en menstruatie?

Het is niet bezwaarlijk om tijdens de menstruatie te sporten of te zwemmen. Bij zwemmen is het niet strikt noodzakelijk tampons te dragen, aangezien de koude prikkel de menstruatie (tijdelijk) stopzet. Veel vrouwen gebruiken echter toch een tampon of softcup als ze zwemmen om onzekerheid te voorkomen. Daarbij komt, dat de bloeding onmiddellijk weer begint, wanneer men zich niet in het water bevindt. Vooral in openbare zwemgelegenheden is dit een bezwaar.

Over zwemmen vind je het meest makkelijk iets, alleen zijn de argumenten waarschijnlijk gelul. Koude prikkel!? Dus als ik in het zwembad ben en zwem in warm water, dan heb ik een probleem? Dacht het niet!

We moeten het denk ik meer zoeken in de evolutie. Als vrouwen in het water zouden bloeden, dan zouden de vrouwen wel heel erg snel slachtoffer worden van roofdieren. Dus dit zal de reden wel zijn van het stoppen van de bloeding tijdens het zwemmen. Wel jammer voor al die meiden die niet willen zwemmen en de menstruatie als excuus gebruiken.

Overal lees ik de nadelen, maar er moeten ook voordelen zijn. Zo zit de natuur nou eenmaal in elkaar. Je temperatuur is hoger en het bloed dunner, dus zou je meer zuurstof moeten kunnen opnemen. Dat is handig in de sport en ik heb nog nooit van menstruatiedoping gehoord :-)

Je bent ook wat agressiever als je menstruatie hebt. Dat kan voor jezelf een voordeel zijn, maar ik ben er niet zo zeker dat je partner dat ook vindt. Vrouwen die in groepen leven synchroniseren automatisch de menstruatie zodat je een groepsbescherming krijgt, hebben teamsporters dit ook?

Trainers willen graag dat de meiden een laag vetpercentage hebben, maar is dat wel verstandig? Als je onder de 15% komt, dan heb je het risico dat je menstruatie uitblijft. Heerlijk, zou je zeggen als topsporter, maar nee. Als dit gebeurt, dan stopt ook de calciumopname van je lichaam en dat doe je maar tot dat je 30 bent. (Meestal eindigt daar je actieve topsportcarrière.) Als je in deze tijd niet voldoende calcium opneemt, dan heb je vergrote kans op osteoporose op latere leeftijd.

Als sporter ben ik er elke maand weer mee bezig en ik weet er maar zo weinig van. Gewoon omdat er niet over wordt gesproken. Op de verschillende fora heb ik 0 stukjes kunnen vinden en ook op de website van de bond zie je er niets over. Doen de vrouwelijke trainers hier wat aan? Dit is misschien een onderwerp waar een van onze vrouwelijke toptrainers iets mee kan doen of moet Ron Daniëls dit ook maar op zich nemen?

Alice

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alice

Alice

Alice vertelde hier regelmatig wat ze meemaakt als speelster. Ze is al een tijdje off the grid: haar laatste stukje dateert alweer van juni 2011.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!