clubzoeker

Menstruatie

Menstruatie

Iets waar we (als meiden) allemaal mee te maken hebben en bijna niets over horen binnen de sport. Niet in het algemeen of in ons geval badminton. Als ik google dan kom ik ook niet echt veel tegen waarvan ik dacht: daar heb ik wat aan.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Niet echt een alledaags onderwerp

Als ik weet dat ik moet spelen en ik heb menstruatie, dan zie ik er tegenop. Het is wel afhankelijk van de dag, want de ene keer gaat het beter dan de andere.

Ik heb geprobeerd zowel met maandverband als met tampon te spelen en beide vind ik vervelend. Maandverband meer dan tampon. De softcup heb ik nooit geprobeerd, maar misschien kunnen meiden me iets vertellen hierover, als je deze ervaring wel hebt. Wat vind je op het internet eigenlijk over sport en menstruatie?

Het is niet bezwaarlijk om tijdens de menstruatie te sporten of te zwemmen. Bij zwemmen is het niet strikt noodzakelijk tampons te dragen, aangezien de koude prikkel de menstruatie (tijdelijk) stopzet. Veel vrouwen gebruiken echter toch een tampon of softcup als ze zwemmen om onzekerheid te voorkomen. Daarbij komt, dat de bloeding onmiddellijk weer begint, wanneer men zich niet in het water bevindt. Vooral in openbare zwemgelegenheden is dit een bezwaar.

Over zwemmen vind je het meest makkelijk iets, alleen zijn de argumenten waarschijnlijk gelul. Koude prikkel!? Dus als ik in het zwembad ben en zwem in warm water, dan heb ik een probleem? Dacht het niet!

We moeten het denk ik meer zoeken in de evolutie. Als vrouwen in het water zouden bloeden, dan zouden de vrouwen wel heel erg snel slachtoffer worden van roofdieren. Dus dit zal de reden wel zijn van het stoppen van de bloeding tijdens het zwemmen. Wel jammer voor al die meiden die niet willen zwemmen en de menstruatie als excuus gebruiken.

Overal lees ik de nadelen, maar er moeten ook voordelen zijn. Zo zit de natuur nou eenmaal in elkaar. Je temperatuur is hoger en het bloed dunner, dus zou je meer zuurstof moeten kunnen opnemen. Dat is handig in de sport en ik heb nog nooit van menstruatiedoping gehoord :-)

Je bent ook wat agressiever als je menstruatie hebt. Dat kan voor jezelf een voordeel zijn, maar ik ben er niet zo zeker dat je partner dat ook vindt. Vrouwen die in groepen leven synchroniseren automatisch de menstruatie zodat je een groepsbescherming krijgt, hebben teamsporters dit ook?

Trainers willen graag dat de meiden een laag vetpercentage hebben, maar is dat wel verstandig? Als je onder de 15% komt, dan heb je het risico dat je menstruatie uitblijft. Heerlijk, zou je zeggen als topsporter, maar nee. Als dit gebeurt, dan stopt ook de calciumopname van je lichaam en dat doe je maar tot dat je 30 bent. (Meestal eindigt daar je actieve topsportcarrière.) Als je in deze tijd niet voldoende calcium opneemt, dan heb je vergrote kans op osteoporose op latere leeftijd.

Als sporter ben ik er elke maand weer mee bezig en ik weet er maar zo weinig van. Gewoon omdat er niet over wordt gesproken. Op de verschillende fora heb ik 0 stukjes kunnen vinden en ook op de website van de bond zie je er niets over. Doen de vrouwelijke trainers hier wat aan? Dit is misschien een onderwerp waar een van onze vrouwelijke toptrainers iets mee kan doen of moet Ron Daniëls dit ook maar op zich nemen?

Alice

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alice

Alice

Alice vertelde hier regelmatig wat ze meemaakt als speelster. Ze is al een tijdje off the grid: haar laatste stukje dateert alweer van juni 2011.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!