We worden op alle fronten ingehaald door onze zuiderburen

We worden op alle fronten ingehaald door onze zuiderburen

Niet alleen haalden de Belgen een bronzen plak op de EK afgelopen jaar, maar ook op het gebied van techniek staan ze niet stil. Onderzoekers hebben een badmintonrobot ontwikkeld.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ik heb deze week dan ook contact opgenomen met de directeur van FMTC om over de robotontwikkeling te praten. Hierbij gaat het me nog niet eens om de robot zelf, maar meer de manier van het berekenen van de mogelijkheden waarop de programma's van de robot werken.

Badminton is een denksport en positioneel badminton is een onderdeel van het berekenen dat ik gebruik in de tactiek en training. Als de FMTC hier wiskundig mee aan de slag is geweest, dan zijn we op de goede weg en wil ik graag mijn medewerking of mening geven over hoe de robot kan bijdrage in de ontwikkeling van onze sport.

Badmintonrobot FMTC-onderzoekers is wereldprimeur

(Belga) Onderzoekers van het Flanders Mechanotrics Technology Centre in Heverlee hebben een badmintonrobot ontwikkeld. De robot is in staat om een pluimpje dat door een mens over het net wordt gespeeld te onderscheppen en terug te slaan. De robot beschikt over de nodige snelheid, nauwkeurigheid en intelligentie waarmee hij een geoefende badmintonspeler kan verslaan. Het betreft een wereldprimeur.

De robot beschikt met name over 3 motoren die worden aangestuurd door een elektrische stuurkast, 3 computers en 2 camera's. De camera's herkennen het pluimpje, de computers berekenen de verwachte baan en de plaats waar de robot het pluimpje kan onderscheppen. Vervolgens stuurt een controller, die snelheid en nauwkeurigheid combineert, de 3 motoren aan via de elektrische stuurkast. Jada is in minder dan 1 seconde ter plaatse en slaat het pluimpje terug. Het FMTC werd in 2003 opgericht door de technologiefederatie Agoria, 19 Vlaamse mechatronicabedrijven en de K.U.Leuven en ontwikkelt nieuwe technologieën voor de machinebouw. Momenteel werken er in het FMTC 32 onderzoekers, maar dankzij de steun van de Vlaamse overheid zal dat aantal de komende jaren toenemen tot meer dan 50. De technologieën waarover de badmintonrobot beschikt worden ook gebruikt in machines. De onderzoekers werken constant aan productverbeteringen. Het FMTC kan daarom nu reeds een tweede generatie badmintonrobotten aankondigen. "Deze tweede generatie robotten zal een groter bereik krijgen, energie kunnen recupereren uit haar bewegingen, uitgerust worden met draadloze communicatie naar de camera's en een zelfdiagnose kunnen uitvoeren bij foute terugslagen", aldus FMTC-directeur Marc Engels.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!