Hoe worden we een serieuze tegenstander van Denemarken?

Hoe worden we een serieuze tegenstander van Denemarken?

"But ultimately everyone walks away from a tournament like this wondering what they have to do to compete with Denmark." Dit zijn de woorden van Mark Phelan na het EK van Amsterdam op Badzine.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Denemarken was op Nederland na het enige land dat de arrogantie had om de beste spelers thuis te laten, met als enig verschil dat Denemarken het zich kan permitteren en toch wel wist dat ze makkelijk zouden winnen. Het leuke is dat men in Denemarken op dit moment vindt dat ze flink moeten aanpakken, omdat ze vinden dat talent ontwikkeling achter blijft en Denemarken mager in de topspelers zit.

Al lange tijd schrijf ik dat we meer zouden moeten gaan kijken hoe Denemarken dingen aanpakt op clubs, nationale trainingen en het systeem van TEAM Danmark trainingen. We hebben in Nederland een aantal trainers dat haar opleiding heeft gedaan in Denemarken. Ik ken ze allemaal en weet dat ze zonder uitzondering nooit worden gevraagd voor wat dan ook in Nederland en dat ze zelfs te horen krijgen. "Je denkt zeker dat je het weet omdat je in Denemarken je opleiding heb gedaan." Ik praat hier niet over mezelf, maar over de andere trainers die ik ken die in dit land DBF 1 en DBF 2 hebben gedaan. DBF 2 is gelijk aan het hoogst mogelijke in Nederland, namelijk SL4.

Maar laten we Denemarken nog even laten voor wat het is, want daar komt Nederland nog lang niet aan toe. Laten we eerst maar eens kijken naar Engeland en Duitsland. Deze landen hebben inmiddels door dat je beter kan kijken naar je eigen kracht en gebruiken daar Deens opgeleide trainers voor. Nu hoor ik al zeggen dat in Engeland op sinds kort een Deense trainer is en er dus geen spraken kan zijn van Deense invloed op het huidige spel van Engeland. Fout. In Engeland heb je twee grote organisaties die zich met badminton bezighouden en op jeugdniveau is dat The English Schools Badminton Federation en daar hebben ze zes jaar terug al een Deense trainer aangesteld. Jens heeft daar het hele systeem van opleidingen aangepast en Kenneth komt nu in een warm bedje waar hij alles van begrijpt en herkend.

In Duitsland is het iets anders. Op de eerste plaats trainen de mannen en vrouwen niet samen en hebben ze verschillende specialisten op net zoveel verschillende onderdelen zitten. Waar vroeger het Duitse spel vooral op hard werken was gebaseerd, is het nu veel meer opgeschoven naar slim werken in combinatie met de Duitse mentaliteit van keihard trainen. In beide landen maken ze gebruik van invloeden uit Azië, maar dat is niet het speerpunt. Als uitgangspunt blijft hun eigen kracht. Duitsland is het enige land waar ik ben geweest in de wereld waar ze zich kunnen meten in kennis met Denemarken. Het is dan ook niet vreemd dat Duitsland het zo goed heeft gedaan op het EK. En geloof me: als er niets gaat veranderen in Nederland dan zullen we ook de komende jaren niet verder komen dan een goede pouleronde als we zwakke tegenstanders hebben.

Nederland heeft alle mogelijkheden zich te ontwikkelen zoals Denemarken dat heeft gedaan. We hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van Duitsland en Engeland. We zijn een klein en dichtbevolkt land wat het mogelijk maakt spelers en trainers op een makkelijke manier in contact met elkaar te laten komen en er geen talent verloren hoeft te gaan door afstand zoals dat bijvoorbeeld in Duitsland speelt. We hebben daarbij ook nog eens een schoolsysteem dat veel meer overeenkomt met Denemarken dan landen als Duitsland, Engeland maar ook België bijvoorbeeld. Dit systeem is topsport vriendelijk, waardoor een land als België dezelfde voorwaarden zou moeten hebben als Nederland (ook een klein land met dichte bevolking).

Waarin Nederland echt heel veel verschilt met Denemarken is de manier waarop de bond en de opleidingen werken. Hier staat Nederland de plank volledig mis. Er is een technische leiding met technisch directeur (TD) die al 10 tot 15 jaar geleden vervangen had moeten worden om een gezonde doorstroming te krijgen van nieuwe trainers die zich dan vrij kunnen ontwikkelen. Zolang de bond geen ruimte schept voor nieuwe ontwikkelingen en vast blijft houden aan een centraal gestuurd systeem waar niets en niemand een andere mening mag hebben, dan kunnen wij een rol van enige betekenis in de toekomst wel vergeten. Gelukkig zijn er steeds meer spelers en ouders die dit ook inzien en zich gaan richten op andere mogelijkheden voor ontwikkeling.

Ook zie ik een ontwikkeling dat nieuwe trainers andere inzichten willen hebben en zich zelf willen ontwikkelen. Ook dit jaar hebben zich al 12 trainers in geschreven voor de Orø trainersopleiding die dit jaar een extra trekpleister heeft in de persoon van Holger Hasse, bondscoach van Duitsland U19 en samen met Detlef Poste de grondlegger van het huidige succes van Duitsland. Ik mag hopen dat Badminton Nederland iets heeft geleerd van dit EK. Op de eerste plaats dat je het Nederlandse badminton en de fans tekort doet als je domme contracten afsluit, ten tweede dat hoog nodig de TD heel ver naar de achtergrond verdwijnt en het liefst gewoon opstapt. Geef hem een gouden handdruk met het geld van Japan dan is het Yonex contract tenminsten nog ergens goed voor geweest. En als laatste maar niet minste: stel een groep mensen aan die zich met de ontwikkeling van de toekomst bezig gaat houden in alle denkbare vormen.

Ron Daniëls

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!