clubzoeker

Het nut van individuele training volgens Erik Meijs

Het nut van individuele training volgens Erik Meijs

Zoals de meeste mensen ongetwijfeld weten ben ik nu alweer bijna een week in Orø samen met Ron Daniëls. Ik ben eens gaan nadenken wat de afgelopen weken mij heeft opgeleverd en waardoor dit zou kunnen komen.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De eerste 2 weken dat ik op Orø was, was het vooral even erin komen na de vakantie en alles gewoon rustig opbouwen. Dit was te merken aan de trainingen, hoe er werd getraind en wat het resultaat na afloop van elke training was. Deze week is dat verhaal compleet anders.

Deze week heb ik te maken gehad met echt individuele training met een eigen coach! Het grote verschil tussen de eerste 2 weken en deze week is dat je heel specifiek kunt werken aan een aantal punten.

Ron en ik zijn hier al een week mee bezig en de intensiteit waarmee dat gebeurd is ontzettend hoog. Je moet je maar eens voorstellen dat jij degene bent die anderhalf uur lang elke keer het rijtje wat je trainer in zijn handen heeft moet terug gaan slaan met een bepaalde techniek, dan wel voetenwerk, dan wel tactische intentie. Je zult dus geen enkele keer even aan de zijkant kunnen zitten om te kijken hoe jouw medespeler het ervan af brengt en jij even je pauze kan nemen. Continu moet je werken, continu ben jij heel specifiek bezig met jouw punten samen met je coach.Wat is het resultaat van zo'n individuele trainingssessie?

Het makkelijkste verschil wat je voelt in vergelijking met een 'normale' training, waarbij je dus met 1 of meerdere spelers bent en telkens kan rouleren, is dat je na anderhalf uur gewoon helemaal stuk zit.

Het volgende verschil is gewoon dat je anderhalf uur met jouw spel bezig bent geweest en jij dus anderhalf uur bezig bent geweest om beter te worden. Natuurlijk word je ook beter als je aangeeft etc., maar het grote verschil is gewoon de hele training draait om jou! Jouw sterke punten, jouw zwakke punten.

Uiteindelijk zullen de trainingen misschien iets minder lang duren als de 'normale' trainingen, maar heb je er uiteindelijk meer aan? Mijn antwoord daarop is 100% JA!

Ik heb nu al binnen een paar dagen tijd gemerkt dat hoe specifieker je bezig bent om dingen te verbeteren, hoe geconcentreerder je bent en echt elke shuttle zo perfect mogelijk wil terug spelen op de nieuw aangeleerde techniek. Ben je iets minder geconcentreerd, dan heb je altijd nog een coach aan de overkant die precies met hetzelfde doel en plan bezig is als jij. Dus ook hij zal je dan er op attent maken dat deze hele training weer gaat om het verbeteren van jouw zwakke punten of het versterken van je sterke punten!

Het mooie daarnaast van de trainingen op Orø is dat werkelijk alles aanwezig is wat je nodig hebt. Je hebt een krachthonk waar alles is, je kan hardlopen op wat voor ondergrond dan ook, je kan over straat, je kan door het gras, door het bos, door de heuvels, noem het maar op! Als je lekker wilt zwemmen dan duik je gewoon de pont achterna en probeer deze dan maar bij te houden keer op keer.

Ook is het zo dat de hal gewoon altijd beschikbaar voor je is en je dus kan trainen wanneer je wilt. Ben je moe dan sla je even een training over of doe je het gewoon wat rustiger aan. Je hebt geen verplichtingen aan wie dan ook. Jij bepaalt zelf wanneer je je goed voelt en wilt trainen. Op deze manier leer je goed omgaan met je eigen lichaam en zorg je er dus voor dat je optimaal kan trainen!

De luxe die ik daarnaast heb is dat mijn coach Ron Daniëls is. Ik heb tot op de dag van vandaag nog nooit een coach gehad die tot op het diepste detailniveau elke slag kan analyseren en kan beoordelen wat er mis gaat en hoe we dit met een lichte verandering kunnen verbeteren. Wanneer speler en coach zo elke keer op een training aan het werk zijn tot op het detail, nou dan weet je dat je op een gegeven moment echt vooruit gaat schieten!

Daarnaast heb je op Orø ook nog de mogelijkheid om te kunnen trainen met Deense spelers die aan de overkant van het eiland spelen of die gewoon zelf langskomen om te sparren voor je. Op deze manier kan je meteen hetgeen wat je hebt geleerd in de praktijk brengen en krijg je keer op keer andere mensen om tegen te spelen of om mee te trainen. Op deze manier hou je jezelf scherp en weet je elke keer weer waarmee je daarna aan de slag kunt.

Nog een extra detail is dat we hebben gewerkt met filmpjes die we maakten van slagen dan wel voetenwerk. Op die manier ben je ook veel meer bezig met de kleine details van elke slag, super dus!

Hoe zou het klinken als je weet dat er de mogelijkheid is om zelf ook naar Orø te komen en zelf dus mee kan maken hoe het is om individueel te trainen met een coach die tot op het detail van elke slag ervoor wil zorgen dat jij beter wordt. Dat zou toch heel erg mooi zijn! Ik zou zelf als speler dan denken, grijp je kans en ga ervoor. De mogelijkheden op Orø zijn er en je hoeft je geen zorgen te maken over het eten dan wel je slaapplek.

Elke dag ben je met Ron bezig met badminton en elke dag leer je er weer wat bij en voel je gewoon dat je beter wordt. Dat is toch wat elke speler het liefst zou willen? Ik weet in ieder geval wel dat je op deze manier veel meer uit trainingen kan halen en op deze manier sneller jezelf zal ontwikkelen op een goede manier. Natuurlijk vergt het bloed, zweet en tranen om alles er elke keer uit te halen, maar als je beter wilt worden, heb je dit er natuurlijk voor over!

In de toekomst zal ik steeds vaker naar Orø gaan om dit traject voort te zetten. Ik hoop natuurlijk dat andere spelers mijn voorbeeld van individueel trainen zullen gaan volgen en dan misschien ook wel op Orø om dan samen te gaan werken met Ron.

Erik Meijs

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!