SportSport

Nabeschouwing RJK in regio Noord

Nabeschouwing RJK in regio Noord

Enkele van de regiokampioenen in regio Noord.

Tijdens de Regio Jeugdkampioenschappen Centrum behaalde de spelers van BCAmersfoort en de Academie Amersfoort 17 titels. In de Regio Oost werden door Sebastiaan Li en Rhony Pots ook van de Academie Amersfoort er nog eens vijf titels aan toegevoegd.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

En als de tocht door zou gaan, wat betekent dat dan voor de kampioenschappen in Veendam komend weekend? Voor alle jeugdige sporters uit het Noorden van het land die zich ingeschreven hadden zijn er natuurlijk maar weinig dingen belangrijker dan badminton, maar een Elfstedentocht is natuurlijk wel iets unieks. Maar goed, de tocht der tochten ging niet door dus de strijd om de regionale titels in het Indoorcentrum in Veendam ging oan vanaf zaterdagochtend 11 februari om 9:00 uur.

2 dagen, 414 wedstrijden en een heleboel versleten shuttles later – zondagmiddag rond 18:00 uur was weer duidelijk hoe de verhoudingen liggen in de noordelijke regio. Naast uiteraard de onderlinge individuele strijd is de RJK ook elk jaar een goed meetpunt om te kijken hoe de badmintonscholen uit Emmen, Veendam en de badminton academy uit Heerenveen er voor staan. Qua aantallen deelnemers waren dit jaar BC Drachten, BC GO! (Groningen) en SV Meteoor de grootste leveranciers.

Veel leuk badminton dit weekend - van de schattige maar fanatieke onder 11 leeftijdsgroep, tot de al bijna professionele onder 19 groep – duidelijk werd maar weer dat er best talent rond loopt in het Noorden.

Bij de jongens wordt de naam van Glenn de Jong toegevoegd aan het rijtje regiokampioenen waarin onder andere namen als Rune Massing en Jordy Hilbink staan. In de finale bleek Glenn, die in de competitie in de 2e divisie voor Drachten uit komt, toch een maat te groot voor Aize van de Woude van SV Meteoor (21-16/21-17). Bij de meisjes waarschijnlijk de meest spannende finale van de dag tussen Siva Langemaat (De Racketeers) en Marianka Wajer (SV Meteoor). Een ware uitputtingstrijd waarbij Marianka het tempo en de lange rallies uiteindelijk iets beter vol wist te houden en daardoor de derde game in haar voordeel besliste (22-20/19-21/21-16).

Aize en Glenn stonden ook in de jongensdubbel finale al tegenover elkaar. Aize samen met Leon Bos en Glenn samen met Freek Hoogendorp. De eerste game werd sterk gewonnen door de spelers van de club uit Veendam, maar in de tweede en derde games herpakten de Drachtenaren zich en pakten de titel (19-21/21-11/21-13). Bij de meisjes waren Moniek den Broeder en Marjolein Stam (ook van BC Drachten) sterker dan Siva Langemaat en Meike Brul van BC De Racketeers (22-20/27-25). In de gemengddubbel finale kreeg Aize samen met Meike nogmaals de kans om Glenn te verslaan, dit keer samen met Moniek. De eerste game wonnen Aize en Meike nipt, de tweede ging echter relatief makkelijk naar het koppel uit Drachten. De spannende derde game zorgde ervoor dat deze partij nog als allerlaatste aan de gang was. Door deze met 21-18 te winnen wisten Aize en Meike de winst te pakken en Glenn van derde overwinning af te houden – een waardige afsluiting van het toernooi.

Ook bij de andere leeftijden werden mooie finales gespeeld. Brent Maarsingh (Leeuwarder BC) en Marjolein Stam (BC Drachten) werden regiokampioenen onder 17. De Onder 15 finales werden gewonnen door Leroy De Calonne (BC Drachten) en Thirza Latupeirissa (Smash Hoogeveen). Regiokampioenen onder 13 werden Barend Tuinenburg (BC Drachten) en Nikki Melein (Leeuwarden BC). Ook in de jongste categorie werd gestreden en gingen uiteindelijk Cedric Loopers (Smash Hoogeveen) en Yuanxin Xu (BC GO!).

Over het gehele weekend waren er wel een aantal kleine blessures maar gelukkig deed zich niks ernstigs voor. Het koude weer zorgde ook in de grote sporthal (15 badmintonvelden) voor een lagere temperatuur dan gebruikelijk – de shuttles leken hier onder te lijden, gingen vrij snel kapot maar op het enthousiasme van de spelers en het publiek heeft het weinig uitgemaakt.

Zondagavond rond 18:00 uur vertrok een ieder weer huiswaarts. Voorzichtig in verband met de voorspelde ijzel maar ongetwijfeld ook al in gedachten met een volgend toernooi waar deze sportieve jeugd elkaar weer tegen zal komen.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wanneer passie een handicap wordt

Wanneer passie een handicap wordt

In ons land is er geen plaats voor mensen met een passie voor onze sport, want de mensen zonder enige emotionele passie hebben de…

25 juni 2022

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Is de sporthal van jouw badmintonclub deze zomer gesloten, maar wil je toch lekker doorsporten? Op de officiële…

25 juni 2022

Gayle Mahulette versterkt badmintonselectie Duinwijck

Gayle Mahulette versterkt badmintonselectie Duinwijck

Badmintonclub Duinwijck heeft de selectie van het eredivisieteam aanzienlijk versterkt met het aantrekken van Gayle Mahulette.

24 juni 2022

Gayle Mahulette leaving Badminton Centre of Excellence in Denmark

Gayle Mahulette leaving Badminton Centre of Excellence in Denmark

The time has come after almost 3 years of life in DK to go back home to NL. Grateful for the journey, many new experiences,…

22 juni 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!