SportSport

Rune Massing vanuit toernooi Jakarta - dag 1

Rune Massing vanuit toernooi Jakarta - dag 1

Vandaag is het toernooi begonnen in Jakarta waar Rune Massing naartoe is met 3 spelers van de U19 selectie.

SportSport

Ken je BV Sparrenburg al?

Partij van Justin

Justin moest om half twaalf de ring in. Belangrijk met wedstrijden in de middag is hoe je je dag indeelt. Nou viel dat voor Justin wel mee. Om negen uur ontbijten, tien uur de bus, om kwart over in de hal, om je heen koekeloeren, indruk krijgen van de airco, wedstrijd door bespreken met mij en dan een dikke twintig minuten van tevoren beginnen met je fysieke warming up. Je mentale voorbereiding is eigenlijk begonnen op het moment dat je je hotel verlaat.

Zijn tegenstander was Enrico Hamdani. Hij had er dagelijks mee getraind. Jammer eigenlijk dat je tegen je maatje moet spelen als er een schema van tweehonderdzesenvijftig is. Een jongen die niet zo heel snel speelt maar wel heel degelijk is en altijd wachtend op een te ondiepe lob. Ik had Justin drie punten meegegeven die mij de afgelopen week waren opgevallen aan deze Enrico. Hij is niet zo wendbaar uit het achterveld, dus je speelt geen twee lobs achter elkaar naar dezelfde hoek als je je lob niet bij de netband kan spelen. De basis van vele Indo's is in verdediging vrij ver naar achter omdat starten onder druk makkelijker naar voren is dan naar achter, maar nog belangrijker is dat ze in verdediging makkelijker kunnen counteren door cross te spelen, want je hebt een fractie meer tijd en overzicht. Justin moest zijn aanval dus veel variëren met ingehouden dropshots. Derde punt was dat hij moest zorgen dat hij als eerste bij het net was.

Er stond een flinke airco aan in de hal. Het was zelfs koud. Van buiten naar binnen, de banen liggen in twee rijen van drie, had je stevige wind mee, andere kant juist tegen. Meerdere spelers hadden daar veel moeite mee. Ik zag heel veel mishits en gewone dropshots die het net niet haalden. Bovendien waren heel veel lokale spelers erg onder de indruk van de hele entourage. Endrew Tampi, een hele fijne knul en een van mijn favoriete spelers van de trainingsweek op de club, liet in de verste verte niet zien wat hij daadwerkelijk in huis had. Ik zag zijn wedstrijd en ik had erg met hem te doen. Hij traint het hardst van iedereen.

Terug naar onze eigen wedstrijd. Airco verandert natuurlijk heel veel aan de tactiek die je zou moeten spelen. Aan de ene kant speel je nauwelijks een clear, aan de andere kant kun je je clear voluit slaan. Aan de ene kant speel je je netshots wat verder van het net af, aan de andere kant juist met wat meer spin. Belangrijk onder deze omstandigheden is dat je jouw spelers instrueert meer op het net te staan. Degene die de eerste netshot slaat heeft meestal als eerste het initiatief. Daarom is het trainen van netskills zo belangrijk. Want als je niet altijd uit automatisme meteen maar een lob speelt, maar ook een goede netshot terug kunt spelen, ligt het probleem weer bij de ander.

Beide spelers moesten erg wennen. Justin maakte te weinig snelheid en speelde al zijn lobs uit. Dit was de wind mee kant. Bij de elf punten zei ik dan ook dat ik een hoger beentempo wilde zien en dat hij zichzelf moest dwingen naar voren te stappen bij elke dropshot en als het kan ook bij de smashes. Hij verloor de eerste set te dik. Het was absoluut een wedstrijd, waarin beide spelers teveel fouten maakten. In de tweede set ging het beter. In de break had ik gezegd dat Justin nu veel meer lobs kon spelen en dat hij dan veel meer op het net gericht moest zijn, omdat de overkant nauwelijks een clear zou spelen met zoveel wind mee. Er kwamen nu meer rallies en tot ergens halverwege ging het gelijk op totdat Justin een paar tactische fouten maakte. Nooit hoog terug verdedigen als je wind tegen hebt, zeker als je tegenstander niet zo snel speelt. Niet voor een volle smash gaan als je uit balans bent. Beter kap je rustig langs de lijn en wacht je op een betere kans.

Verliezen vind ik niet erg, mits je je uiterste best hebt gedaan. Als je maar leert hoe je het achteraf beter had kunnen doen. Ik heb de wedstrijd zoals gebruikelijk nabesproken en hoewel we de omstandigheden in een hal moeilijk kunnen nabootsen, zijn er wel degelijk punten waar we goed aan kunnen werken.

Overigens heb ik Justin in zijn gelegenheidsdubbel moeten terugtrekken. Hij heeft teveel last van diarree, zodat ik het niet verantwoord vind om hem de baan op te laten gaan. Ik moest als de bliksem naar de hal en zelf een verklaring schrijven die later werd bestempeld door de officiële teamdokter. Alles in overleg met de referee uit Singapore. Iemand van de organisatie heeft Justin later bezocht op zijn kamer. De jongens liggen alle drie bij elkaar op de kamer. Ze hadden net een handwas gedaan dus het leek alsof er een bom was ontploft, zo'n zwijnenstal was het.

Helaas, maar dit hoort ook bij een Azië trip. Ik en Robin hebben ook last van diarree, Russell is de enige die tot dusver ongeschonden uit de strijd is gekomen. Alles is een grote leerschool, dit hoort er ook bij.

Inmiddels is bekend dat de eerste herendubbel gewonnen is. Het verslag volgt morgen.

Het toernooi is te volgen via toernooi.nl.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!