SportSport

Een korte evaluatie van het WJK in Japan

Een korte evaluatie van het WJK in Japan

Ik heb met meer dan gemiddelde belangstelling het WJK gevolgd.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ik vind het jammer dat ik er niet bij kon zijn om te kijken of een aantal van de trends ook klopt met het beeld in de hal zelf.

Europa is aan het afzakken op wereldniveau. Dat is een conclusie die je rustig mag stellen, omdat we er tot nu toe altijd van uit zijn gegaan dat Europa bij de jeugd nog altijd aardig mee kon komen. Maar... het verschil wordt groter en groter als de overgang naar de senioren heeft plaatsgevonden. Dit is eigenlijk ook hetzelfde binnen Europa als we het af zetten tegen Denemarken. Dan doet de jeugd van Europa ook aardig mee, maar bij de senioren neemt Denemarken afstand.

In een van mijn gesprekken met de oude technisch directeur, Martijn van Dooremalen, zei deze tegen mij dat het onzin was om tegen China te vechten, omdat dit land vanzelf zou afzakken als het moderner ging worden en een meer luxe leven gingen krijgen dat meer vergelijkbaar zou zijn met Europa.

Het spreekt voor zich dat ik het daar helemaal niet mee eens ben, al vond ik het wel een aardige gedachte. Ik heb deze stelling dan ook nooit meer losgelaten als ik andere landen analyseerde. Er was een analysepunt bijgekomen: hoe staat dit land er sociaal-economisch voor in de wereld?

Als je deze stelling loslaat op het WJK, dan zie je ook dat het niet klopt. Japan is veruit het meest ontwikkelde land van Azië en heeft jarenlang niets voorgesteld op het wereldniveau. Naast de levensstandaard is het economisch en sociaal minstens net zo ontwikkeld (of meer) dan Europa. Japan zorgt er voor dat twee gouden en een zilveren plak het land niet verlaten, China heeft niet een enkele gouden plak en moet volstaan met twee keer zilver.

Dat Japan het zo goed doet moet een strohalm zijn voor Europa. Het is een land wat heel erg Westers denkt met een hoge levensstandaard en... een kanoncoach aan het roer. Het enige wat wij in Europa hebben dat ze in Japan niet kennen is middelmatigheid. Ga gewoon voor je doel en sluit geen compromissen. Als je de beste wijn wil drinken, dan doe je er geen water bij en dan maakt het ook niet uit of de wijn 1.000 euro of 950 per fles kost.

Als we wat willen in Europa of ons kleine kikkerland dan is het uit met het kruideniersdenken.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Word jij de nieuwe Rene, Alex of Bodil van Badminton Nederland?

Word jij de nieuwe Rene, Alex of Bodil van Badminton Nederland?

Heb jij een passie voor fotografie, een scherp oog voor detail en heb je affiniteit met de (badminton)sport? Dan zijn we op zoek…

2 augustus 2022

Tour de France 2022 winnaar Jonas Vingegaard groot badmintonfan!

Tour de France 2022 winnaar Jonas Vingegaard groot badmintonfan!

Deense wielrenner Jonas Vingegaard won dit weekend de Tour de France van 2022, maar hij blijkt niet alleen van snel fietsen te…

25 juli 2022

Ron Daniëls blijkt menselijk (en positief) te kunnen zijn

Ron Daniëls blijkt menselijk (en positief) te kunnen zijn

Volgens alleskunner Michiel Kruijt is Ron Daniëls een slimme man, digital nomad Russell Muns heeft z'n huiswerk gedaan om…

19 juli 2022

Campagne Rookvrije Sport van start

Campagne Rookvrije Sport van start

De campagne - De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan - is gestart. In de campagne vragen bekende sporters om een rookvrije…

15 juli 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!