Een korte evaluatie van het WJK in Japan

Een korte evaluatie van het WJK in Japan
StudentenlevenStudentenleven

Ik heb met meer dan gemiddelde belangstelling het WJK gevolgd.

Ik vind het jammer dat ik er niet bij kon zijn om te kijken of een aantal van de trends ook klopt met het beeld in de hal zelf.

Europa is aan het afzakken op wereldniveau. Dat is een conclusie die je rustig mag stellen, omdat we er tot nu toe altijd van uit zijn gegaan dat Europa bij de jeugd nog altijd aardig mee kon komen. Maar... het verschil wordt groter en groter als de overgang naar de senioren heeft plaatsgevonden. Dit is eigenlijk ook hetzelfde binnen Europa als we het af zetten tegen Denemarken. Dan doet de jeugd van Europa ook aardig mee, maar bij de senioren neemt Denemarken afstand.

In een van mijn gesprekken met de oude technisch directeur, Martijn van Dooremalen, zei deze tegen mij dat het onzin was om tegen China te vechten, omdat dit land vanzelf zou afzakken als het moderner ging worden en een meer luxe leven gingen krijgen dat meer vergelijkbaar zou zijn met Europa.

Het spreekt voor zich dat ik het daar helemaal niet mee eens ben, al vond ik het wel een aardige gedachte. Ik heb deze stelling dan ook nooit meer losgelaten als ik andere landen analyseerde. Er was een analysepunt bijgekomen: hoe staat dit land er sociaal-economisch voor in de wereld?

Als je deze stelling loslaat op het WJK, dan zie je ook dat het niet klopt. Japan is veruit het meest ontwikkelde land van Azië en heeft jarenlang niets voorgesteld op het wereldniveau. Naast de levensstandaard is het economisch en sociaal minstens net zo ontwikkeld (of meer) dan Europa. Japan zorgt er voor dat twee gouden en een zilveren plak het land niet verlaten, China heeft niet een enkele gouden plak en moet volstaan met twee keer zilver.

Dat Japan het zo goed doet moet een strohalm zijn voor Europa. Het is een land wat heel erg Westers denkt met een hoge levensstandaard en... een kanoncoach aan het roer. Het enige wat wij in Europa hebben dat ze in Japan niet kennen is middelmatigheid. Ga gewoon voor je doel en sluit geen compromissen. Als je de beste wijn wil drinken, dan doe je er geen water bij en dan maakt het ook niet uit of de wijn 1.000 euro of 950 per fles kost.

Als we wat willen in Europa of ons kleine kikkerland dan is het uit met het kruideniersdenken.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!