clubzoeker

Drachten overheerst bij RJK Noord

Drachten overheerst bij RJK Noord

De Sorghvliethal van het Indoorcentrum in Veendam vormde ook dit jaar het strijdtoneel voor de Regionale Jeugd Kampioenschappen Noord.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Maar liefst 155 jeugdige badmintonners uit de hele regio waren afgelopen weekend bij SV Meteoor op bezoek om te bepalen wie er zondagavond met de titels en natuurlijk de bekers naar huis zouden gaan. Op zaterdag waren er al een aantal uitvallers, gelukkig niet door blessures maar de invloed van de griep was wel merkbaar. Zondag ochtend was het Indoorcentrum opeens gehuld in een wit pak sneeuw maar dat kon de vele fanatieke sporters absoluut niet weerhouden om weer om 9.00 uur te starten.

Zoals altijd bij de RJK was het deelnemersveld divers. Op sommige momenten waren de niveau-verschillen erg groot terwijl tegelijkertijd op het veld ernaast een heel spannende wedstrijd gaande was. Uiteindelijk resulteerden de ongeveer 350 partijen in een serie van zo’n 20 sterke finales op de zondagmiddag waarin iedereen tot het uiterste ging in een poging om regio-kampioen Noord te worden.

In de “onder 19” of U19 klasse werd de finale jongensenkel gespeeld tussen Brenth Maarsingh (van studenten badmintonvereniging AMOR uit Groningen) en Freek Hoogendorp van BC Drachten. In een zinderende eindfase bleek Freek net wat sterker. Hij pakte de titel met 21-18/21-19. Bij de meisjes verdedigde Marianke Wajer van de organiserende vereniging SV Meteoor haar titel. Vorig jaar pakte ze de titel als eerste jaars U19, dit jaar kwam ze in de finale Marjolein Stam tegen. Marianka zette een knappe prestatie neer door de eerste geplaatste Marjolein (die afgelopen seizoen in de tweede divisie uit kwam voor AMOR) te verslaan met 21-18/21-18. De titels voor jongensdubbel, meisjesdubbel en gemengddubbel gingen naar respectievelijk Maarsingh/van Meel, Schra/Wajer en Stam/Maarsingh.

De U17 jongensfinale ging tussen Shermon Daal (BC Drachten) en Wietse Essink (BC Racketeers). Shermon pakte de titel relatief eenvoudig (21-12/21-14). De meisjes finale tussen Sanne Schra (BC Drachten) en Thirza Latupeirissa (Smash Hoogeveen) was spannender. Na 21-15 winst van Thirza in de eerste set kwam Sanne er dicht bij in de tweede set. Thirza gaf echter niet toe en won nipt ook de tweede set met 22-20. Het jongensdubbel werd gewonnen door het koppel Daal/Paassen, het meisjesdubbel door Latupeirissa/Stam en het gemengddubbel naar (alweer) Daal/Latupeirissa, Shermon pakte hiermee zijn derde titel in deze categorie.

In de U15 klasse wist Robert de Calonne van BC Drachten drie onderdelen op zijn naam te zetten. In het jongensenkel won hij van zijn dubbelmaatje Barend Tuinenburg, samen met Barend won hij dus het jongensdubbel en in de gemengddubbel finale versloeg hij samen met Anna den Broeder (BC Drachten) het eveneens friese koppel Liam Brouwer en Nikki Melein (Leeuwarder BC). Het meisjesenkel tussen alweer Anna den Broeder en Rebecca van den Berg (SV Meteoor) werd met 21-19 en 21-12 gewonnen door Rebecca. Anna en Rebecca moesten in het meisjesdubbel hun meerdere erkennen in het koppel Dijkstra/Melein (BC Drachten/Leeuwarder BC). Ook bij de heren in de U13 klasse was BC Drachten succesvol. In de jongensenkel was Tiamo Kreeft net te sterk voor Thomas Niemeijer van SV Meteoor (21-19/14-21/22-20). De meisjesenkel finale werd gewonnen door Yuanxin Xu van BC Go! die met 21-7 en 21-11 van Amber Bult (BC Nijeveen) wist te winnen. De jongensdubbel titel ging naar Tiamo Kreeft en Ewan Zwart, de meisjesdubbel titel naar Roos Hofman (SV Meteoor) en Lois Dijkstra (BC Go!) en de gemengddubbel titel naar wederom Tiamo Kreeft en Yuanxin Xu.

De allerkleinsten speelden alleen zondags en hadden dus een druk programma. Gijs Polmans van BC Nijeveen versloeg Thomas Thackray van SV Meteoor in de jongensenkel finale met 21-13 en 21-16. Voor de meisjes enkel was er een finale poule waaruit aan het eind van de dag Imke Klopstra van BC Go! Eerste werd voor Sophie Ching van SV Griffioen ’76. Gijs en Thomas wonnen samen de jongensdubbel, Sophie won samen met Maaike Agtersmit van BC Drachten de meisjesdubbel en het gemengddubbel tot slot werd gewonnen door Jesse Keuning en Nadine Niemeijer van SV Meteoor.

Al met al een heel druk maar zeer geslaagd weekend in Veendam waarbij totaal 371 wedstrijden gespeeld werden en duidelijk werd dat er ook in het Noorden van Nederland genoeg talent rondloopt. Het gezellige, goed georganiseerde en vooral sportieve toernooi leverde een veelbelovend beeld voor de kwaliteit van het badminton in de drie bovenste provincies de komende jaren.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

Mark Caljouw en Joran Kweekel uitgeschakeld in achtste finale EK Badminton 2024

In het mannenenkel speelden Mark Caljouw en Joran Kweekel sterke partijen, maar een plek in de kwartfinale zat er helaas niet in.…

11 april 2024

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Robin Tabeling en Selena Piek gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024 in Parijs

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs deze zomer.

11 april 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Mixkoppel Robin Tabeling en Selena Piek naar kwartfinale EK Badminton 2024

Op het EK Badminton 2024 in Saarbrücken (Duitsland) hebben Selena Piek en Robin Tabeling de kwartfinale van het…

10 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!