Leon Ham: 'Wie is die kerel?'

Leon Ham: 'Wie is die kerel?'

We kennen hem allemaal. Ik denk de meest beruchte en bekende trainer uit Nederland.

SportSport

Ken je BC Lansingerland al?

Ja ik heb het over Ron Daniëls, mijn coach op het moment. Een artikel over hem persoonlijk.

Ron heeft een groot netwerk van vrienden en vijanden. Spelers waarmee hij werkt vinden hem een fantastische trainer en coach. Ik ken niet een speler die niet blij is om met hem samen te werken. Dit geldt helaas niet voor bijvoorbeeld bestuursleden, andere trainers en ouders. Sommigen vinden hem briljant. Anderen vinden hem een schreeuwlelijk. Gelukkig val ik onder de categorie speler en kan het dus heel goed met hem vinden.

Ik heb nu een lange tijd met Ron samengewerkt en weet dus goed wat voor man het is.

Allereerst is het een man die van aanpakken houdt. Als hij iets doet, doet hij het groot. "Je moet extreem durven denken" is een van de uitspraken die hij vaak doet. Neem bijvoorbeeld zijn badmintonkampen in de zomer. Het is een groot succes en al 'wereldberoemd' in Nederland. Hij wil van alles het beste hebben. Zo huurt hij de beste trainers in die de spelers wat bijleren. En hij vraagt er niet twee of drie. Nee hij vraagt zeven of acht goede trainers uit Nederland, Denemarken, Duitsland, Italië, enz. Zo krijg je kwaliteit in wat je doet. Dat is waar Ron altijd naar zoekt, kwaliteit.

Zo wil hij dat dus ook in de trainingen. Het gaat er niet om hoeveel je traint, maar om de kwaliteit van die training. Multi-shuttle-feeding: een van de favoriete onderdelen van zijn trainingen. Naast dat hij het leukt en zeer nuttig vindt, kan hij ook heel goed aangeven. Hoe lang doen we dat dan, wordt mij wel eens gevraagd. "Tot de kwaliteit weg is uit je slagen, voetenwerk en oefening. Daarna heeft het geen zin meer." Ik merk zelf dat ik nog wel verder kan gaan en mezelf nog verder kan pushen, maar dit heeft geen zin bij snelheidstraining. Als de snelheid weg is, dan is de kwaliteit weg en dus stop je dan.

Daarnaast heeft Ron een onweerstaanbaar gevoel om mensen te helpen. Dit zie je echter niet als je hem niet goed kent. Hij zal nooit iets doen om mensen te laten barsten of tegen te werken. Hij wil helpen. Dan wel spelers als individu, dan wel spelers in het algemeen.

Maar waarom kennen dan zoveel mensen hem als een klootzak? Als iemand die anderen persoonlijk aanvalt? Zo gebruikt hij de woorden die hij wil om uit te drukken wat voor mensen er bij de bond werken en hoe hij die het beste weg kan krijgen. Dit is toch niet helpen zou je zeggen... Jawel!

Hij geeft om het badminton in Nederland en de spelers in Nederland. Hij wil dat Nederland beter wordt in badminton. Hij wil de spelers in het algemeen en topspelers beter maken. En dat kan in zijn ogen niet op de manier waarop het nu gaat en dus zal het veranderen. Ron houdt van aanpakken dus hij schrijft beleidsplannen, technische artikelen en komt met ideeën over hoe het wel zou moeten. En als Ron iets in zijn hoofd heeft, zal het zo gaan en niet anders. Er is geen tussenweg of ruimte voor onderhandelingen. Een karaktereigenschap die nuttig is, maar waar ook moeilijk mee om te gaan is.

Een andere eigenschap die Ron bezit is een goed gevoel voor humor. Hij maakt grapjes aan de lopende band en vindt het eigenlijk het leukst als mensen zijn opmerkingen niet snappen of begrijpen.

Zijn kookkunsten zijn ook iets waarover geschreven moet worden. Naast badminton en muziek is koken zijn derde grote hobby. Hij maakt op Oro twee warme maaltijden per dag. Hij houdt ervan om te experimenteren met eten uit allerlei delen van de wereld. Zo heb ik al pompoensoep gegeten die was klaargemaakt in de pompoen zelf, at ik gisteren duif en is kachelvlees een van zijn specialiteiten. En laat ik nou ook van lekker eten houden. Zo vullen we elkaar mooi aan.

Nou, nu weten jullie hopelijk een beetje meer over Ron, wat hij doet en hoe hij is.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!