SportSport

Tine Baun opgehouden door dopingtesten

Tine Baun opgehouden door dopingtesten

Het is de afgelopen week genieten geweest in Denemarken met elke dag urenlang badminton op TV.

Ken je BC Ritte Spijkenisse al?

De Denen deden het goed en de nationale steun was groot. Het is niet gek dat badminton hier op een hoog niveau staat, want alles er om heen wordt geweldig aangepakt. Onze sport is meer en langer op TV dan voetbal de afgelopen week. Er is vakkundig commentaar bij de wedstrijden wat tot gevolg heeft dat ook de gewone man in de straat weet waar het over gaat. Interviews worden gedaan door Carmille Martin, zij weet waar ze het over heeft als ze met Lee Chong Wei staat te praten.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden en de zondag voor de finales worden de halve finales herhaald op TV. Al met al bijna 7 uur badminton op TV. De kijk cijfers liegen er ook niet om. 2,3 miljoen mensen hebben de wedstrijden gezien, dat is 1/3 van de Deense bevolking.

Wij hebben hier op Oro natuurlijk de wedstrijden gevolgd en ik heb vertalingen gegeven over wat er door de journalisten werd gezegd. Het grote schandaal ging over het feit dat Tine Baun na haar zware overwinning in de halve finale 4,5 uur bij de dopingcontrole heeft gezeten. En dat ze werd bedreigd daar de hele nacht te moeten blijven als haar urinetest niet beter werden. Tine had te veel water gedronken tijdens de wedstrijd en haar urine was te dun. Het wordt niet beter als je zit te wachten en moet plassen op commando. Al met al heeft ze vier keer moeten plassen...

Ik drink graag en kan daarbij ook aardige hoeveelheden wegwerken maar tot vier keer afwateren kom ik echt niet na een avond lekker duvelen met Roel.

Elke speler weet dat je binnen een uur na de wedstrijd moet eten als je wil dat je lichaam voldoende energie kan nemen. Na het eerste uur is het bijna hopeloos weer voldoende te herstellen. Tine moest haar eten laten brengen naar de testruimte. Het was te laat, ze was moe, ze wilde naar bed want zondag was de finale en ze moest uitgerust zijn, maar werd gevangen gehouden en niet op borg vrij gelaten.

Haar tegenstander lag al lang en breed te slapen en had deze problemen niet. Doping gaat er om iedereen een eerlijke kans te geven. Fuck, waar is de eerlijke kans nu als de een mag slapen en de ander in haar natte kleren zit te wachten en niet mag eten of slapen?

Badminton is op topniveau vrij van doping (al durf ik niet mijn handen in het vuur te steken voor China). Er is een jarenlange lijst van Tina van dopingcontrole en ze is nog NOOIT betrapt. Dit is haar laatste toernooi en dan probeert de dopingcontrole het einde van haar loopbaan kapot te maken? Kom nou. De Tour de France is altijd eerlijk geweest, want iedereen gebruikte. Het is een andere vorm van eerlijkheid, maar het is dezelfde eerlijkheid die we zoeken.

Een ander iets dat ik belangrijk vond op deze All England was de mixdubbel. Shit, ik moet mijn visie over de tactiek herzien. In een echt goede mixdubbel smash je niet op de dame dan, smash je uitsluitend op de heer. Ik zou het leuk vinden als de wijsneuzen van ons nationale team zouden gaan uitleggen waarom dat zo is en waarom ons land daar totaal niet in mee doet.

Dus mixdubbel specialisten, haal me onder uit en geef je mening over het veranderen van de mix op topniveau. Ik vond het geweldig om te zien want het klopte niet met wat ik vertelde en dat is veel meer interessant dan dat ik gelijk heb. Nu jullie. Het is jullie vak. Wat zeggen de baanspecialisten erover?

Ik weet wat ik moet gaan doen met mijn mixspelers, weet Badminton Nederland het ook? Ik denk het niet en daarom is Denemarken het land waar je moet zijn en Nederland het land dat je moet verlaten als je naar de top wil.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!