Waarom schaduwbadminton een goede oefening is

Waarom schaduwbadminton een goede oefening is

Van schaduwbadminton leren de spelers nadenken. Tenminste als je schaduwbadminton gebruikt als een vorm van mentale training: imagery.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Imagery is een vorm van mentale training waarbij de sporter zich alle zintuiglijke prikkels voorstelt en beleeft zonder deze daadwerkelijk fysiek uit te voeren. Veel sporters gebruiken deze mentale training en specifiek bij blessureherstel wordt deze training veelvuldig gebruikt.

Ik zag een tijdje geleden een interview met Erben Wennemars. Daarin maakt hij, zittend op een keukenstoel een vijfhonderdmeter race. Start en finish werden geklokt en hij wist op ééntiende zijn tijd. Je zag op de stoel wanneer Erben een bocht aansneed en toen hij finishte, zittend op zijn keukenstoel, hijgde hij alsof hij net een inspanning had verricht.

Ikzelf heb hier ook wel eens mee geëxperimenteerd, het was alleen niet zo slim om dat tijdens een autorit te doen. Terwijl er niets aan de hand is, met een hartritme van om en nabij de 170 op mijn leeftijd rijden, is niet echt ontspannend en al helemaal niet best voor de concentratie die nodig is om auto te rijden.

Hoe is dit nu in een schaduwtraining te verwerken?

De opdracht is simpel, de uitvoering vraagt enige sturing. De opdracht aan de spelers is om een singlerally te spelen zonder shuttle en zonder tegenstander. Voor volwassenen al geen sinecure, voor kinderen zonder meer moeilijk. Maar als badminton makkelijk zou zijn, dan had ik geen leuke hobby. Deze oefening is goed te doen met vier spelers op de baan, maar de meeste spelers zijn geneigd om dan maar op een halve baan te gaan spelen en bovendien willen ze gaan spiegelen met hun trainingspartner aan de andere kant van het net.

De essentie is juist de pure individualiteit, zelf nadenken, zelf uitvoeren. Als dit gecorrigeerd is dan komt de volgende ingreep. Gemiddeld duurt een rally zo'n 6 seconden, dat is in totaal een stuk of 10 slagen. De meeste spelers zijn inmiddels rally's aan het spelen van meerdere minuten. Als ook dit is aangepast en de spelers starten een rally met een service en eindigen een rally met een punt, dan breng ik nog een vervolgstap aan: voel de emotie, voel de shuttle, ruik de omgeving, hoor de aanmoediging van de kant: IMAGINE.

Het voordeel van deze oefening is bewustwording. Bewust van je eigen bewegingen, bewust van wat een mogelijke reactie is. Spelers weten al heel snel waar ze zelf moeite hebben, wat ze goed afgaat, welke loopvorm ze gebruiken, racketvoering, raakpunt etc. De gespeelde rally in slow motion naspelen geef ik dan ook nog als extra opdracht, zodat ze nog een keer goed nadenken over wat ze hebben gedaan.

Kortom het helpt de spelers zelf na te denken en niet alleen maar volgzaam een opdracht uit te voeren. Deze vorm van schaduwbadminton heeft dan ook niets te maken met het vervelende spelletje van een aanwijzer met zijn rug tegen het net en een speler die loopt naar de aangewezen hoek.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Rien de Korte

Rien de Korte

-

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!