SportSport

Zekerheidstraining (vervolg)

Zekerheidstraining (vervolg)

Het verbaast me toch wel weer hoe de reacties zijn als je zegt dat de stokoude training van vlinderen in een zeer langzaam tempo in een langvervlogen verleden thuishoort en niet meer in de 2014-2015 seizoensopbouw.

SportSport

Ken je SCBC Reeshof al?

Zeer weinig mensen besteden aandacht aan de tijdsberekening en wetenschappelijke argumenten die er bij staan. Gewoon omdat het denken met zich meebrengt. Ga deze zomer nu eens aan de keukentafel zitten met een goed glas wijn en een notitieblok en schijf in een aantal rijtjes de volgende dingen op:

1. start seizoen 2. competitieseizoen 3. verbetering seizoen
What to do? Why? + points - points Time Can it be better?

Schrijf eerlijk voor jezelf op wat je zou doen als je er niet speciaal zoals nu voor was gaan zitten. Daarna schrijf je op waarom je dit zou gaan doen. Er zullen zonder meer + punten zijn. Zet deze op papier. Ga ook eens nadenken over de mogelijke - punten. (Let op het verschil tussen de + en -. Bij de plus kan je het zo opschrijven omdat je iets gaat doen wat je al lange tijd doet, terwijl je over de - moet gaan nadenken.) Hoe lang heb je nodig voordat deze training effect heeft en hoeveel tijd heb je daarvoor (het is waarschijnlijk een schok om op papier te zien dat je training in relatie tot de tijd bijna geen effect kan hebben)? Dan ga je nadenken over een aantal aspecten waardoor je - punten weg kan nemen en het kan inpassen in de tijd die je echt ter beschikking hebt.

Zo ben ik begonnen met het veranderen van trainingen. Alles wat ik wist en gedaan had in twijfel trekken, de training afzetten tegen het concept waarin je werkt zoals voorspelbaar badminton en tactiek in alle elementen terug laten komen. Het is heel lastig in het begin want je moet de automatisch piloot uit zetten en zelf gaan nadenken. Je komt voor de constatering te staan dat je helemaal geen concept hebt en dat je gewoon maar een training afdraait die jezelf goed uitkwam en niet noodzakelijk het beste was voor je spelers.

Het is zo'n gewoonte geworden om op deze manier over badminton te denken dat het een deel van mijn denken geworden en ik hoef het al lang niet meer op te schrijven. Als je er goed in bent geworden dan kan je het gewoon tijdens de training al veranderen.

De praktijk

Er zijn spelers die me tot waanzin hebben gedreven door hun enorme aantal fouten die ondanks de voortgang in het seizoen maar niet minder werden. Dit is het element van tijd waarover ik het had in het eerste gedeelte. Als de vastheid tijdens het seizoen al niet verbetert, hoe wil je het dan in hemelsnaam in een paar weken van de seizoensstart wel kunnen doen? Een aantal trainingen die je als alternatief kan gebruiken heb ik al beschreven in vorige stukken, maar er is een zeer effectieve manier die ik nog niet heb onthuld en deze is bij uitstek geschikt om zekerheid in je spel te krijgen en het past ook nog eens in het clubtrainers denken.

Je zet een speler op de achterlijn terwijl de andere speler de hele baan heeft. Je speelt een wedstrijd waar het gaat om de fouten voor de achterlijnspeler om het aangeven en voor de andere als wedstrijd zonder fouten. Maakt de aangever een fout, dan krijgt de tegenstander een punt en omgekeerd.

Deel twee van deze oefening: hetzelfde systeem maar nu heeft de aangever de mogelijkheid om ook punten te scoren in het nadeel van de andere speler. Deze moet nu dus harder gaan werken om de shuttle te halen zonder fouten te maken.

Het is aan jullie om mij te vertellen wat de volgende oefening zou kunnen zijn, want er zijn er natuurlijk nog een aantal die ik hierbij bedacht heb.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Badminton Nederland is per direct op zoek naar een projectmedewerker. Wat zoeken we? Een enthousiaste teamspeler met minimaal…

26 januari 2023

Internationale topbadmintonners in actie op Yonex Dutch Junior 2023

Internationale topbadmintonners in actie op Yonex Dutch Junior 2023

Van 1 tot en met 5 maart 2023 vindt de 41ste editie van de Yonex Dutch Junior International plaats. 350 topbadmintonners onder 19…

26 januari 2023

Mixkoppel Debora Jille en Ties van der Lecq uitgeschakeld in Indonesie

Mixkoppel Debora Jille en Ties van der Lecq uitgeschakeld in Indonesie

Debora Jille en Ties van der Lecq (WR-74) zijn helaas uitgeschakeld in de tweede ronde van de Indonesia Masters.

26 januari 2023

Vlaamse overheid bouwt topsportsubsidies Badminton Vlaanderen af: Gitzwarte dag

Vlaamse overheid bouwt topsportsubsidies Badminton Vlaanderen af: Gitzwarte dag

Volgens Badminton Vlaanderen heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) op basis van het advies van Sport Vlaanderen…

22 januari 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!