clubzoeker

Hollandse pannenkoeken bij de Yonex Denmark Open

Hollandse pannenkoeken bij de Yonex Denmark Open

De vrijdag begon al direct met een verrassing. De zaal was uitverkocht. Eerder waren er wel twijfels of het dit jaar zou lukken om de zaal een keer uit te verkopen, kort na het wereldkampioenschap dat in Kopenhagen verspeeld werd.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Tussen alle bezoekers waren ook twee Nederlandse dames die een kaartje bemachtigd hadden. Ze hadden voor de gelegenheid pannenkoeken gebakken en of ik er ook een wilde. Uiteraard kan je een zelf gebakken Nederlandse pannenkoek niet weigeren. Hij was inderdaad lekker, maar toch nog niet zo lekker als de broodjes in perskamer.

De dames waren door omstandigheden wat later in de zaal en hebben daardoor het fantastische begin van de dag gemist. Want de middag begon met het gemengddubbel van Joachim Fisher en Christinna Pedersen tegen Riky Widanta en Puspita Dili. Een mooie partij om te zien. De Indonesische heer slaat het liefst op alle ballen die boven de netrand uitkomen een aanvallende bal en dan ook nog het liefst een smash. Joachim en Christinna probeerden alle ballen vlak te spelen, iets achter de dame te leggen of aan te vallen op de dame. Ze hadden de pech dat de Indonesische dame daar goed zicht op had en veel punten maakte op deze ballen. Daarnaast was Christinna niet echt scherp vandaag en maakte ongebruikelijk veel fouten. Ze verliezen de gemengddubbel na een partij van 1.17 uur. Joachim kan slecht geloven dat ze, voor hun doen, heel matig gespeeld hebben en blijft lang hangen op de baan, vol ongeloof en teleurstelling. De servicerechter moet hem tenslotte een beetje manen om van de baan te komen. Joachim en Christinna verlaten onder applaus de baan.

Op een andere baan was een damesdubbel bezig, Ma Jin en Tang Yangting speelden tegen Tian Qing en Zhao Yunlei. Ik had Ma Jin al een tijd geen damesdubbel zien spelen. Maar ze hebben blijkbaar weer iemand gevonden die met haar wil spelen. Ma Jin dubbelt ongeveer zo als ze gemengddubbelt. Zij verdeelt het spel en heeft iemand naast haar nodig die het "vuile werk" opknapt. Dat is dan ook de taak van Tang Yangting. Zij zwoegt en werkt, ze vult de gaten die Ma Jin laat vallen en valt aan vanuit het achterveld. Dat is ook niet het terrein waar vandaan Ma Jin, met haar 1.62 meter moet gaan aanvallen. Ma Jin kan rustig wegstappen bij een bal en verwacht dan van partner dat ze dat had moeten zien aankomen en de bal speelt. Als dat niet gebeurt kijkt ze haar partner aan zoals ze dat voorheen deed met Xu Chen in de gemengddubbel.

Ma Jin blijft in de gehele dubbel als een soort prinsesje over de baan gaan en legt ongelofelijk mooie ballen weg alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. De wedstrijd gaat gelijk op en wordt ook een lange wedstrijd. Aan het einde van de 3e game gaat het tempo zelfs nog verder omhoog en wordt het echt spannend. Na 1.12 uur trekken Ma Jin en Tang Yuanting de zege naar zich toe. Ik heb zitten genieten van een geweldige damesdubbel. En dan gaat het mij puur om het vertoonde spel en niet om de score. Een goede partij waar je als badmintonliefhebber van geniet is niet afhankelijk van de score. Slechte partijen worden echt niet beter als we 5 games tot 11 gaan spelen. Misschien ben je alleen wat sneller vanaf.

Vandaag begint het toernooi met twee heel lange partijen, maar het publiek verveelt zich niet maar geniet van twee fantastische partijen. En in het geval van Joachim en Christinna leeft het mee, de Oh's en Ah's gaan door de zaal en er wordt geklapt en gesteund. Er worden veel lange partijen gespeeld dit toernooi, maar ik heb nog niemand horen klagen over de lengte van de partijen. Er waren vandaag twee 'korte' partijen, Chen Long tegen Brice Leverdez uit Frankrijk. Chen Long had nog meer tape op zijn linker achillespees dan gisteren en had nu ook een tape aan de binnenkant van zijn rechterknie. Als hij nog meer tape nodig heeft morgen mag de fysiotherapeut van het toernooi nog wel een rolletje extra gaan halen. De schouder van Zhang Nan was ook al behoorlijk ingetaped. Hij won nog wel het herendubbel met Fu Haifeng maar later op de avond ging zijn gemengddubbel niet door in verband met een blessure, er werd niet bij vermeld wie geblesseerd opgegeven heeft. Een aantal mensen zal ook daar wel weer vragen bij hebben. Het gemengddubbel zou gaan tussen vier Chinezen, waarvan er nu twee automatisch doorgaan naar de halve finale.

De andere korte partij was het herendubbel van Koreanen tegen Indonesiërs. Dat leek aanvankelijke een makkelijke winst voor de Koreanen te worden, maar in de tweede game werd het toch nog spannend en werd het uiteindelijk 22-20 voor de Koreanen.

De zaal was helemaal vol toen Carsten Mogensen en Mathias Boe begonnen tegen Chai Biao en Hong Wei, zelfs de VIP-ruimte was leeg. De Denen hadden veel moeite met de Chinezen. De verdediging van de Chinezen stond goed en de aanval van de Denen lijkt niet meer zo goed als vroeger, ze konden niet door de verdediging heen slaan. Op het moment dat de Denen het spel naar het net toe halen komt de Chinese verdediging ook naar voren en hebben de Denen geen enkele speelruimte bij het net. Op ervaring halen ze de overwinning binnen, ook weer een partij van meer dan een uur. Ze treffen morgen de enige niet-Aziaten in het toernooi. Want de andere partijen waar nog Denen in zaten gingen allemaal verloren. Het gemengddubbel van Mads Kolding en Camilla Juhl en het damesdubbel van Camilla Juhl en Christinna Pedersen, beide dames lijken niet in goede doen dit toernooi. De dip na het wereldkampioenschap lijkt iets dieper en groter dan gehoopt.

Jan Jorgensen zat na de wereldkampioenschappen ook in een dip, hij moest opgeven met knieklachten. Hij ging toen huilend van de baan. Misschien heeft hij in de tijd na het wereldkampioenschap leren relativeren, ik zie hem nu regelmatig lachen en bij zijn opkomst voor de partij van vandaag zag ik hem zelfs breed uit lachen. Hij maakt de indruk nu vooral te genieten.

Helaas voor hem komt dat zijn spel niet ten goede. In het verleden zag je hem in zijn partijen vechten en zichzelf 'oppompen'. Dat zag ik vandaag te weinig en als hij het deed was het effect weer snel verdwenen. Ik had de indruk dat ook zijn coach achter de baan zich daar aan stoorde. Misschien dat Jan op deze manier beter door het leven gaat en dat gun ik hem van harte, maar of zijn badmintoncarrière er beter van wordt durf ik te betwijfelen.

Zoals geschreven, morgen nog een Europees herendubbel in het toernooi, verder is alles Azië wat de klokt slaat. Ben benieuwd of dat ook geldt voor de broodjes. Mogelijk leest u daar nog van.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich officieel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

15 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!