clubzoeker

Specialiseren dan maar? Trainer biedt zich aan...

Specialiseren dan maar? Trainer biedt zich aan...

Ik heb mijn oude liefde, de hengelsport, weer opgepakt en heb in de afgelopen maanden wat dingen op een rijtje kunnen zetten. Ik vind badminton erg leuk, maar vind andere zaken zoals dat vissen ook erg leuk.

SportSport

Maak kennis met Anissa Wongsodimedjo!

Ik ben een buitenmens en wil dus eigenlijk zomers niet te vaak binnen (lees: in een badmintonhal) vertoeven. 's Winters thuiszitten is echter ook geen optie, dus ik heb eens bekeken wat dan eigenlijk mijn opties zijn.

Ik ben er voor mijzelf ook uit dat ik groepstrainingen, zoals die nu in Nederland gegeven worden, eigenlijk ook helemaal niet meer leuk vind. Het leidt meestal tot niks en het is gewoon niet mijn ding en het kost mij meer energie dan de spelers die bezig zijn. Ik zie te veel en kan het niet aanpassen in dergelijke trainingen. Ik heb ook al veel talenten zien stoppen omdat ze blijven hangen op een bepaald niveau en geen uitdaging meer zien. Maar is er nu geen andere optie dan?

Bij Duinwijck deden wij het uiteindelijk zo dat 1 trainer de groep deed en ik had een vrije rol zodat ik aan de gang kon gaan met 1 of 2 spelers. Dat werkte prima en de spelers vonden ook dit een leuk concept waarin een stukje individuele aandacht kon worden gegeven. Ook weet ik inmiddels dat ik het veel leuker vind jonge kinderen <U15 (liever nog U13) training te geven dan aan de oudere jeugd en senioren. Ik ben daar gewoon veel beter in denk ik. Verder vind ik voetenwerk, techniek en het dubbelspel erg leuk om te doen en daaruit heb ik navolgende plan gedestilleerd.

Specialisatie

We hebben wel eens vaker lopen zeuren dat groepstrainingen uit de tijd zijn en er meer gespecialiseerd moet worden. Maar ja, specialisatie in Nederland is alleen voor enkele toppers en spelers die uit het 'normale' patroon willen stappen. Door de beklemmende bemoeienis van Badminton Nederland zijn er maar weinig jeugdspelers die dat durven en diegene dat wel doen, zijn naar Denemarken gegaan. Voor jongere (club)spelers is dat geen optie en die zitten altijd vast aan groepstrainingen. Je bent voor Badminton Nederland en zo niet, dan ben je dus tegen en word je ook werkelijk tegengewerkt. Inmiddels lijkt men echter heel langzaam te gaan beseffen dat het toch anders moet.

Ik vind dat er specialisten moeten komen die een bepaald onderdeel goed beheersen en door het land andere mensen kunnen gaan opleiden. Ik heb ook al eens gepleit voor deeldiploma's in het hele trainers opleidingstraject. Door het behalen van deelcertificaten kun je zelf gaan specialiseren in hetgeen jij leuk vind en waar je goed in bent.

Stokpaardjes

Zoals gezegd zijn mijn stokpaardjes het jeugdvoetenwerk, techniek en het dubbelspel. Ik vind dat leuk en ik ben daar goed in. Ik weet ook dat ik vrij snel resultaten kan neerzetten en weet wat belangrijk is. Dit artikel is in eerste instantie bedoeld om eens te kijken in hoeverre er interesse is in 'mijn' kennis en hoe dat is uit te werken. Ik moet weten hoe er getraind wordt in Nederland en of er mogelijkheden bestaan om (mijn) specialisme aan te bieden en in te plannen in de trainingen zoals die in ons land gegeven worden.

Tijdens het afgelopen Badcoach Summercamp, waar ik een bijscholing deed over het jeugddubbelspel, bleek dat er hierover heel veel vragen waren. De trainers die aanwezig waren, waren 200% gedreven, maar hadden heel veel vragen en dan zie je dat zo'n U13 koppel trainen toch niet zo heel eenvoudig is. Hoe kan je dan van een gewone clubtrainer verwachten dat hij jeugd omtovert in goede dubbelspelers? Onmogelijk, tenzij het echt talenten zijn die het zelf al aanvoelen wat er moet gebeuren. Die zijn er maar weinig helaas.

Mijn plan

Mijn plan is dus om mobiel te gaan en ik wil dit seizoen aan de gang met 1 of 2 koppels die ik een aantal keren onder handen ga nemen en ook de coaching op toernooien gaan daarbij behoren.

Privétrainer zullen we maar zeggen, maar ik wil mij deze koppels liever niet toeeigenen, want dat is een grote vrees voor veel trainers: "Gaat hij met 'mijn' spelers aan de haal." Al diverse keren gehoord inmiddels. Mijn voornemen is om samen met deze trainers de koppels te gaan trainen, waarbij de trainer de nodige kennis op zal doen als dat gewenst is. Er is natuurlijk wel een aantal voorwaarden omdat ik in mijn laatste volledig werkjaar niet zoveel tijd heb als voorgaande jaren, waarin ik steeds deeltijd liep. Ik loop volcontinue, dus eens kijken hoe hier een mouw aan te passen is.

Ik vraag voor dit seizoen:

 • 2 koppels, zijnde getalenteerde jongens/meisje U13
 • De mogelijkheid om bij een vereniging minimaal 1 of 2 x per week aan de gang te kunnen gaan, maar dit in de wetenschap dat ik ploegendiensten loop en niet elke week zal kunnen.
 • De wil om beter te worden
 • Binnen een straal van max. 60 minuten rijden van IJmuiden
 • Een onkostenvergoeding in overleg met ouders/trainers/vereniging

Ik bied:

 • Hoog intensieve dubbeltraining met individuele training
 • Training van het dubbelspel voetenwerk, techniek en tactiek en alle bijbehorende zaken zoals krachttraining, core stability, ademhaling, fitness e.a.
 • Video-analyse en gesprekken
 • Coaching op enkele Junior Mastertoernooien
 • Eigen trainingsmaterialen zoals shuttles en trainingsattributen

Ik zit te denken aan 4-6 trainingen om een begin te maken en het dubbel te vormen. Vanaf dan kunnen we bepalen hoe verder te gaan. Niks moet en alles kan. Ik ben benieuwd naar eventuele reacties en ik ben nog even bezig met een video om mijn werkwijze te laten zien, maar deze is nog niet gereed.

Reacties kunnen via mijn Facebook-pagina, e-mail rsehr@telfort.nl of telefoon 06 3822 1807.

René Sehr

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp
René Sehr

René Sehr

Wij kennen René Sehr als badmintongek, als een gepassioneerde trainer en iemand die energie krijgt van jeugdtraining.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!