Soraya de Visch Eijbergen twee punten verwijderd van halve finale Welsh International 2016

Soraya de Visch Eijbergen twee punten verwijderd van halve finale Welsh International 2016

Eddy Zoey zingt 'Bijna' bij Radio 538.

Vrijdagavond werd vanuit Nederland de 'livescore' nauwlettend in de gaten gehouden: Nederlands Kampioene damesenkel Soraya de Visch Eijbergen stond immers 19-17 voor in de derde game tegen Sabrina Jaquet.

› alles over het Badminton Festival!

Het international challenge toernooi in Cardiff heeft een prijzenpot van US$ 17.500 en verwelkomde op donderdag 2 december drie Nederlanders aan de start: Nederlands Kampioen mannenenkel Erik Meijs, Scottish Open-verrassing Mark Caljouw en comeback kid Soraya de Visch Eijbergen.

Frustratie voor Erik Meijs

Meijs (WR110) lootte in de eerste ronde tegen de als derde geplaatste Pablo Abian, de nummer 41 van de wereld waarvan hij nooit zelfs maar één game won. In de eerste game ging Meijs tot 13 punten aan de leiding, waarna Abian uitliep naar 21-17. Op een stand van 11-5 in de tweede game moest De Zoetermeerder opgeven: een eerder opgelopen rugblessure verhinderde verder spel.

Carlton-speler Nick Fransman (WR95) kreeg in de eerste ronde een Oostenrijkse top 300 speler in de schoot geworpen. Wolfgang Gnedt (WR289) gaf zich niet zomaar gewonnen (14-21, 21-18) en dwong Fransman naar een derde game. Met 13-21 was het duidelijk dat onze landgenoot door zou gaan.

In de volgende ronde stond de Schot Kieran Merrilees (WR59) klaar. Die had nog een appeltje te schillen met Fransman: in september won Nick met 21-9, 15-21 en 21-18 tijdens de Prague Open. Vrijdag waren de rollen omgedraaid in extremis: 21-9, 21-13 en een toernooi-exit voor Fransman. Een zak pepernoten als troost?

Aantrekkelijke loting voor De Visch Eijbergen

Toen de inwoner van Arnhem op 15 november keek naar de juist bekendgemaakte loting, zal ze zich in haar handen gewreven hebben: eerst tegen een qualifier, daarna tegen appeltje-eitje Luise Heim en - als klap op de vuurpijl - hoogstwaarschijnlijk Sabrina Jaquet, iemand die ze tijdens de Dutch Open 2016 nog in twee games het toernooi uit bonjourde.

Dat is, echter, nog papieren speculatie vooraf. Eerst maar eens een eerste ronde door zien te komen, nadat dat in de Bitburger Open en de Finnish International zeer wel niet lukte. Panuga Riou (WR213, Engeland) was echter een goede tegenstander voor zo'n eerste ronde: Riou is zelf terug aan het komen van een blessure die een nog veel langere revalidatie vergde.

De eerste game was vooral stuiverwisselen tot De Visch Eijbergen op 24-24 twee punten op rij scoorde. In de tweede game ging Riou voortvarend van start en kwam de Nederlands Kampioene van 2015 en 2016 pas op 11-11 'on par' met de Britse. Daarna liep het wederom gelijk op tot 20-20; een uitgelezen moment om twee opeenvolgende punten te scoren: een tweede ronde was een feit. Dat - op zich - was een prestatie die De Visch Eijbergen niet meer geleverd had sinds de Italian International in december 2015. Het is duidelijk: 2016 is opnieuw een jaar van vele 'firsts'. (Zoals een reality ster als aanstaande president van de USA...)

Opgave tegenstander in tweede ronde

Tijdens de Belgian International in september 2015 had De Visch Eijbergen niet al te veel moeite gehad met de Duitse Luise Heim (WR101), ze won toen met 21-18 en 21-15. Vrijdag leek het in de eerste instantie dat Soraya als een vliegende, windongevoelige eekhoorn uit de startblokken kwam met een voorsprong van maar liefst 16-6 toen de internetverbinding begon te haperen. De realiteit was wellicht iets genuanceerder: de Oosterbuur was genoodzaakt om de partij te staken en dat doet vermoeden dat Luise Heim tijdens die voorafgaande 22 rally's niet op haar best was. Niettemin een kwartfinale voor de Nederlandse.

Na een kop Clipper Tea in ongetwijfeld een organisch en groen smaakje, begon op vrijdagavond de kwartfinale tegen de 29-jarige Zwitserse Sabrina Jaquet (WR56). Vorige week stond Jaquet nog in de finale van de Scottish Open 2016. De eerste game in Cardiff was vrijwel continue een wisselen van de wacht en pas op 19-19 kon De Visch Eijbergen uitlopen naar 21-19. De meer ervaren Jaquet wist in de tweede game overduidelijk de regie over te nemen en liet haar 23-jarige Nederlandse opponente geen moment in een illusie dat winst mogelijk was: 14-21.

Nu staat De Visch Eijbergen - gelukkig - redelijk bekend als iemand die zich vanuit een straffe achterstand kan terugvechten naar relevantie. De derde game begon dan ook weer vanuit een mentale 'clean slate'. De 11-7 voorsprong gaf het thuisfront in Nederland en wellicht enkele andere EU-landen vertrouwen. Jaquet trippeltrappelde als een muis in een porseleinkast naar een geringere 19-17 achterstand, deed twee hupjes naar 19-19 en ontzegde De Visch Eijbergen met nóg twee gewonnen rally's doorgang naar de halve finale: 19-21, einde toernooi.

Bijna.

Irish Open 2016

Volgende week staan er 11 Nederlanders - Jacco Arends is voorlopig geblesseerd en Erik Meijs zal zijn rugblessure nog nader moeten bekijken - in Dublin voor de Irish Open. Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse wedstrijden..

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Loting Dutch Open 2019: badmintonemigrante Soraya de Visch Eijbergen opent tegen vijf maanden jongere Carolina Marin

Loting Dutch Open 2019: badmintonemigrante Soraya de Visch Eijbergen opent tegen vijf maanden jongere Carolina Marin

Deze week heeft de loting plaatsgevonden voor de Yonex Dutch Open die van 8 t/m 13 oktober 2019 plaatsvindt in Topsportcentrum…

20 september 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Victor China Open 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Victor China Open 2019

In het Chinese Changzhou heeft het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen de tweede ronde weten te bereiken van de Victor China Open…

18 september 2019

Hoornse koploper in Nederlandse Badminton Eredivisie na winst op Smashing

Hoornse koploper in Nederlandse Badminton Eredivisie na winst op Smashing

Na de 6-2 winst vorige week op BC Amersfoort tijdens de kickoff, stond dit weekend de uitwedstrijd tegen Smashing op het…

16 september 2019

Drop Shot wint Nederlandse Badminton Eredivisie topper tegen Limburgse Roosterse

Drop Shot wint Nederlandse Badminton Eredivisie topper tegen Limburgse Roosterse

De tweede wedstrijd van het seizoen bracht gelijk de nummers 1 (Roosterse) en 2 (Drop Shot) tegen elkaar in Sportcentrum…

16 september 2019

Smashing niet opgewassen tegen Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Smashing niet opgewassen tegen Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Zaterdag 14 september om 19:00 was het zover, de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. De tegenstander van deze avond was…

15 september 2019

VELO speelt gelijk tegen landskampioen Duinwijck in tweede speelweek Nederlandse Badminton Eredivisie

VELO speelt gelijk tegen landskampioen Duinwijck in tweede speelweek Nederlandse Badminton Eredivisie

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is voor VELO in gelijkspel geëindigd tegen Duinwijck. Even leek VELO er in de…

15 september 2019

Almere wint ook tweede wedstrijd in Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

Almere wint ook tweede wedstrijd in Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

Na de winst op VELO afgelopen weekend heeft AviAir Almere ook zijn tweede wedstrijd in winst omgezet. Met 5-3 waren de Almeerders…

15 september 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij de Yonex Belgian International 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij de Yonex Belgian International 2019

Bij de Yonex Belgian International 2019 in Leuven (België) staan de koppels Ruben Jille / Ties van der Lecq en Debora Jille…

13 september 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!