SportSport

Soraya de Visch Eijbergen twee punten verwijderd van halve finale Welsh International 2016

Soraya de Visch Eijbergen twee punten verwijderd van halve finale Welsh International 2016

Eddy Zoey zingt 'Bijna' bij Radio 538.

Vrijdagavond werd vanuit Nederland de 'livescore' nauwlettend in de gaten gehouden: Nederlands Kampioene damesenkel Soraya de Visch Eijbergen stond immers 19-17 voor in de derde game tegen Sabrina Jaquet.

SportSport

Ken je BC Invictus al?

Het international challenge toernooi in Cardiff heeft een prijzenpot van US$ 17.500 en verwelkomde op donderdag 2 december drie Nederlanders aan de start: Nederlands Kampioen mannenenkel Erik Meijs, Scottish Open-verrassing Mark Caljouw en comeback kid Soraya de Visch Eijbergen.

Frustratie voor Erik Meijs

Meijs (WR110) lootte in de eerste ronde tegen de als derde geplaatste Pablo Abian, de nummer 41 van de wereld waarvan hij nooit zelfs maar één game won. In de eerste game ging Meijs tot 13 punten aan de leiding, waarna Abian uitliep naar 21-17. Op een stand van 11-5 in de tweede game moest De Zoetermeerder opgeven: een eerder opgelopen rugblessure verhinderde verder spel.

Carlton-speler Nick Fransman (WR95) kreeg in de eerste ronde een Oostenrijkse top 300 speler in de schoot geworpen. Wolfgang Gnedt (WR289) gaf zich niet zomaar gewonnen (14-21, 21-18) en dwong Fransman naar een derde game. Met 13-21 was het duidelijk dat onze landgenoot door zou gaan.

In de volgende ronde stond de Schot Kieran Merrilees (WR59) klaar. Die had nog een appeltje te schillen met Fransman: in september won Nick met 21-9, 15-21 en 21-18 tijdens de Prague Open. Vrijdag waren de rollen omgedraaid in extremis: 21-9, 21-13 en een toernooi-exit voor Fransman. Een zak pepernoten als troost?

Aantrekkelijke loting voor De Visch Eijbergen

Toen de inwoner van Arnhem op 15 november keek naar de juist bekendgemaakte loting, zal ze zich in haar handen gewreven hebben: eerst tegen een qualifier, daarna tegen appeltje-eitje Luise Heim en - als klap op de vuurpijl - hoogstwaarschijnlijk Sabrina Jaquet, iemand die ze tijdens de Dutch Open 2016 nog in twee games het toernooi uit bonjourde.

Dat is, echter, nog papieren speculatie vooraf. Eerst maar eens een eerste ronde door zien te komen, nadat dat in de Bitburger Open en de Finnish International zeer wel niet lukte. Panuga Riou (WR213, Engeland) was echter een goede tegenstander voor zo'n eerste ronde: Riou is zelf terug aan het komen van een blessure die een nog veel langere revalidatie vergde.

De eerste game was vooral stuiverwisselen tot De Visch Eijbergen op 24-24 twee punten op rij scoorde. In de tweede game ging Riou voortvarend van start en kwam de Nederlands Kampioene van 2015 en 2016 pas op 11-11 'on par' met de Britse. Daarna liep het wederom gelijk op tot 20-20; een uitgelezen moment om twee opeenvolgende punten te scoren: een tweede ronde was een feit. Dat - op zich - was een prestatie die De Visch Eijbergen niet meer geleverd had sinds de Italian International in december 2015. Het is duidelijk: 2016 is opnieuw een jaar van vele 'firsts'. (Zoals een reality ster als aanstaande president van de USA...)

Opgave tegenstander in tweede ronde

Tijdens de Belgian International in september 2015 had De Visch Eijbergen niet al te veel moeite gehad met de Duitse Luise Heim (WR101), ze won toen met 21-18 en 21-15. Vrijdag leek het in de eerste instantie dat Soraya als een vliegende, windongevoelige eekhoorn uit de startblokken kwam met een voorsprong van maar liefst 16-6 toen de internetverbinding begon te haperen. De realiteit was wellicht iets genuanceerder: de Oosterbuur was genoodzaakt om de partij te staken en dat doet vermoeden dat Luise Heim tijdens die voorafgaande 22 rally's niet op haar best was. Niettemin een kwartfinale voor de Nederlandse.

Na een kop Clipper Tea in ongetwijfeld een organisch en groen smaakje, begon op vrijdagavond de kwartfinale tegen de 29-jarige Zwitserse Sabrina Jaquet (WR56). Vorige week stond Jaquet nog in de finale van de Scottish Open 2016. De eerste game in Cardiff was vrijwel continue een wisselen van de wacht en pas op 19-19 kon De Visch Eijbergen uitlopen naar 21-19. De meer ervaren Jaquet wist in de tweede game overduidelijk de regie over te nemen en liet haar 23-jarige Nederlandse opponente geen moment in een illusie dat winst mogelijk was: 14-21.

Nu staat De Visch Eijbergen - gelukkig - redelijk bekend als iemand die zich vanuit een straffe achterstand kan terugvechten naar relevantie. De derde game begon dan ook weer vanuit een mentale 'clean slate'. De 11-7 voorsprong gaf het thuisfront in Nederland en wellicht enkele andere EU-landen vertrouwen. Jaquet trippeltrappelde als een muis in een porseleinkast naar een geringere 19-17 achterstand, deed twee hupjes naar 19-19 en ontzegde De Visch Eijbergen met nóg twee gewonnen rally's doorgang naar de halve finale: 19-21, einde toernooi.

Bijna.

Irish Open 2016

Volgende week staan er 11 Nederlanders - Jacco Arends is voorlopig geblesseerd en Erik Meijs zal zijn rugblessure nog nader moeten bekijken - in Dublin voor de Irish Open. Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse wedstrijden..

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Almere boekt kleine overwinning op jubilaris Drop Shot

Almere boekt kleine overwinning op jubilaris Drop Shot

Zondag de tweede wedstrijd van het dubbelweekend, uit in Den Haag tegen Drop Shot. Na een aantal spannende partijen waren er…

23 oktober 2022

Werk aan de winkel voor Smashing

Werk aan de winkel voor Smashing

Na de wedstrijden tegen de huidige nummers een, twee én drie van de competitie, hoopten we dit weekend wat meer punten te…

3 oktober 2022

Gelijkspel en zege voor DKC in dubbelweekend Nederlandse Badminton Eredivisie

Gelijkspel en zege voor DKC in dubbelweekend Nederlandse Badminton Eredivisie

DKC heeft elf punten overgehouden aan het dubbelweekend in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Zaterdag stond er in de topper…

3 oktober 2022

VELO laat zes punten achter in Den Haag bij jubilerend Drop Shot

VELO laat zes punten achter in Den Haag bij jubilerend Drop Shot

De badmintonners van VELO hebben de eerste wedstrijd van het dubbelweekend afgesloten met een 2-6 nederlaag tegen de Haagse club…

2 oktober 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!