SportSport

Spelers moeten worden opgeleid in de jeugdopleiding - niet bij de senioren

Spelers moeten worden opgeleid in de jeugdopleiding - niet bij de senioren

Ik heb lang getwijfeld of ik een reactie zou schrijven op mijn vorige bijdrage over de minimumleeftijd voor spelers in de seniorencompetitie. Uit de reacties die onder het artikel stonden, kreeg ik de indruk dat een flink aantal mensen het probleem onderschat.

clubzoeker

Maak kennis met Mandy Duijndam!

Maar de reactie van Koen heeft mij doen besluiten toch een reactie te schrijven. Hij beschrijft dat hij vreest dat zijn zoon misschien al op 13-jarige leeftijd bijna gedwongen wordt om de overstap te maken naar de seniorencompetitie. Hij zegt dat hij verwacht dat dat niet past bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van zijn kind.

Deze reactie staat voor mij in schril contract met iemand die zich afvroeg of de jeugdcompetitie wel een stimulans nodig heeft. Afgelopen week kreeg ik het schema van de thuiswedstrijden die onze jeugdleden gaan spelen. Er zijn vijf dagen voor gereserveerd. Dat betekent dat de poules uit zes teams bestaan en de totale competitie uit tien wedstrijden. Dan kan ik BV Almere alleen maar gelijk geven als ze daar geen €185 voor willen betalen, zeker als er dan nog teams van BV Almere tegen elkaar moeten spelen.

In mijn optiek moeten we spelers in de jeugdafdeling opleiden. Opleiden in de breedste in van het woord. We moeten ze opleiden als spelers; we moeten ze technische en tactische vaardigheden bijbrengen, maar ook hoe ze zich sociaal gedragen naar teamgenoten en tegenstanders toe, hoe ze moeten omgaan met winst en verlies en wat sportief gedrag is. Daar hebben we als jeugdtrainers een aantal momenten voor: tijdens de training, tijdens toernooien en tijdens competitiewedstrijden.

Het is al door aantal trainers aangegeven dat je tijdens groepstraining niet veel tijd hebt per spelers. Dat komt door de trainingstijd en de grootte van je groep. De mogelijkheden in de groepstraining zijn dus beperkt. De trend bij toernooien lijkt te zijn dat er steeds minder trainers meegaan naar toernooien; ook het aantal spelers dat meedoet aan toernooien lijkt af te nemen. Ook hier zijn de mogelijkheden om spelers op te leiden beperkt. Blijft over: de competitie. Laten we de situatie bekijken als een jeugdspeler in de seniorencompetitie ingedeeld wordt.

In mijn omgeving is het niet gebruikelijk dat de jeugdtrainer coacht tijdens de seniorencompetitie. Daar valt het onder de seniorentrainer, die zich meestal richt op de hogere seniorenteams en zich minder of niet bemoeit met de lagere teams, de teams waar de meeste jeugdspelers zich bevinden, tenminste in mijn omgeving. Ook hier zullen er maar beperkte mogelijkheden zijn voor de opleiding. Men laat het dan vaak afhangen van senioren die in het betreffende team zitten om de jeugdspelers te begeleiden en op te leiden. In mijn ervaring hebben de meeste senioren daar niet echt zin.

Als een jeugdspeler in een van de hogere teams van de vereniging zit, traint deze meestal mee met de senioren. Mogen we dan nog spreken van een echt jeugdlid? Ze trainen en spelen immers bij de senioren en niet meer bij de jeugd. Ondanks dat ze de leeftijd wel hebben.

Wederom in mijn omgeving zijn de meeste seniorentrainers meer geïnteresseerd in het resultaat dan in de opleiding en ontwikkeling van de jeugdspeler. Vaak zegt een seniorentrainer dat als ze bij hem in de groep komen ze de vaardigheden - die daarvoor nodig zijn - al moeten hebben en als ze die niet hebben ze niet bij hem in de groep horen en dat hij niet van plan is om dit nog aan te gaan leren. Dat vraagt tijd en die heeft hij niet omdat hij groepstraining geeft en alle anderen van de groep de vaardigheden al wel bezitten. De seniorentraining is ook vaak gericht op fysieke training en niet zo vaak op techniektraining. Bij de jeugdtraining zal het vaak andersom zijn.

Als we jeugdspelers niet goed opleiden, zal zich dat op de langere termijn wreken. Ik denk dat het slechtere spelers zal opleveren en het niveau zal slechter worden. Uiteraard zullen er uitzonderingen zijn die het wel goed doen, maar we moeten ook kijken naar de breedte van de sport. Het argument dat onze sport te klein is om zaken goed te regelen is voor mij geen geldig argument. Als we binnen onze sport de zaken niet goed regelen, zullen we nooit groeien en alleen maar kleiner worden doordat mensen af haken omdat zaken niet goed geregeld zijn. Denk aan de reactie van Koen. (En misschien is het ook wel zo dat binnen een kleine organisatie zaken makkelijker te regelen zijn dan in een grote organisatie.)

Ik denk dat de bond moet inzetten op een goede jeugdcompetitie, waarin veel jeugdspelers spelen, het liefst op sterkte, waarin ze tegen goede spelers spelen en waarin ze meer wedstrijden spelen dan ze nu spelen. Misschien moet er wel een landelijke jeugdcompetitie komen waarin de talenten en betere spelers tegen elkaar spelen. Ouders rijden nu ook grote afstanden om naar toernooien te komen waar ze dan vaak lang in de sporthal zitten om hun kind een of twee wedstrijden te zien spelen. Een competitiewedstrijd duurt in ieder geval korter en je bent verzekerd van twee wedstrijden.

Het spreekwoord zegt dat wie de jeugd heeft de toekomst heeft. Maar de manier waarop de bond de jeugd nu behandelt lijkt het wel alsof de bond zich niet zo druk maakt over de toekomst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!