SportSport

Voorbeschouwing enkelspel NK Badminton 2022: Caljouw en Mahulette onbedreigd kampioen?

Voorbeschouwing enkelspel NK Badminton 2022: Caljouw en Mahulette onbedreigd kampioen?

Mark Caljouw en Gayle Mahulette zijn eerst geplaatst tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Badminton die van 4 t/m 6 februari a.s. plaatsvinden in Topsportcentrum Almere. Beide topbadmintonners hebben al een reeks aan NK-titels op zak.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Haagse Mark ziet op de plaatsingslijst liefst drie eerdere finalisten: Joran Kweekel (finale 2020), Syriër Aram Mahmoud (finale 2019) en Nick Fransman (finales 2015, 2017 en 2018). In de eerste ronde van het hoofdtoernooi en de navolgende kwartfinale zal Caljouw moeten afrekenen met respectievelijk Finn Achthoven en Dennis Koppen, waarna Nick Fransman zich waarschijnlijk aandient.

Klik hier voor het speelschema mannenenkelspel NK Badminton 2022.

In de andere helft opent second seed Joran Kweekel tegen Sebastiaan Li en als nationale selectie secondant van Mark krijgt Kweekel in de halve finale waarschijnlijk te maken met Aram Mahmoud.

Het is waarschijnlijk dat de finale conform de plaatsingslijst zal plaatsvinden: als Caljouw vrijuit kan spelen, dan wordt het een vijfde titel op rij. Zowel Mahmoud als Kweekel kunnen dat feestje verpesten.

Saai NK Badminton bij de vrouwen?

In het persbericht van Badminton Nederland wordt gemeld dat viervoudig Nederlands Kampioene Soraya de Visch Eijbergen niet fit genoeg is voor deelname aan het NK. Opmerkelijk is het wel: de atlete speelde in oktober de Dutch Open, in november de Irish Open en Scottish Open, in december het WK en is momenteel zowel in Zwitserland als in Frankrijk actief in de nationale eredivisies. Fitheid voor een NK is een betrekkelijk begrip.

Klik hier voor het speelschema vrouwenenkelspel NK Badminton 2022.

Amy Tan is herstellende van een enkelblessure en ontbreekt helaas ook in de deelnemerslijst. Voormalig enkelspelfinaliste Debora Jille (2017) houdt het deze editie bij dubbelspel. Dat maakt dat de plaatsingslijst bestaat uit slechts één speler met finalehistorie: Gayle Mahulette. De andere dames zijn 2. Jaymie Laurens, 3. Meike Versteeg en 4. Chloe Mayer.

Op internationaal gebied lijkt de wereldranglijstpositie van de 28-jarige Mahulette (WR118) betekenisloos: ze verloor anderhalve week geleden in Zweden nog van een Amerikaans meisje van 20 jaar dat liefst 98 plaatsen lager gerankt is. Binnen de Nederlandse landsgrenzen is het wél aannemelijk dat de badmintonvlogger haar dominantie zal doen gelden: een plek in de finale ligt voor het oprapen. Mahulette speelde tijdens het NK in 2020 één driegamer en wel tegen second seed Jaymie Laurens (12-21, 21-17, 15-21 in 39 minuten) en is daarmee een gewaarschuwd mens.

Feit blijft dat Selena Pieks benadering ook hier geldt: je kunt als titelverdediger of first seed alleen maar verliezen op een NK. Van Mark Caljouw en Gayle Mahulette wordt - terecht of onterecht - verwacht dat zij zondagmiddag de grootste beker in handen krijgen. Als Gayle Mahulette daarin slaagt, brengt ze zichzelf op gelijke hoogte met De Visch Eijbergen en zullen de twee rivalen als (bijna) dertigers pas verandering in die statistiek kunnen brengen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Oranje-vrouwen plaatsen zich voor EK Teams 2024

Oranje-vrouwen plaatsen zich voor EK Teams 2024

Na de Nederlandse badmintonners hebben ook de Oranje-vrouwen zich geplaatst voor het EK mannen- en vrouwenteams 2024 in Polen. De…

10 december 2023

Overtuigende zege Nederlandse mannen bij kwalificatie EK Teams 2024

Overtuigende zege Nederlandse mannen bij kwalificatie EK Teams 2024

De Nederlandse badmintonners hebben een overtuigende overwinning geboekt in hun tweede duel tijdens de kwalificatie voor het EK…

8 december 2023

Goede start Nederlandse teams in kwalificatie EK-teams 2024

Goede start Nederlandse teams in kwalificatie EK-teams 2024

Op Sportcentrum Papendal in Arnhem hebben zowel de Nederlandse mannen als vrouwen een goede start gemaakt tijdens de kwalificatie…

7 december 2023

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

De Badminton World Federation (BWF) heeft het lidmaatschap van de Nationale Badminton Federatie van Rusland opgeschort. Deze…

1 december 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!