clubzoeker

De belangrijkste spelregels bij een potje badminton

De belangrijkste spelregels bij een potje badminton

Badminton is voor velen een sport die vooral op de camping wordt gespeeld. Toch is dit absoluut niet terecht, want het is wel degelijk een ontzettend pittige sport. Niet voor niets is het daarom ook een olympische sport, die over de hele wereld op allerlei verschillende niveaus wordt gespeeld.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Omdat het voor vooral veel hobbyisten niet altijd duidelijk is wat de regels nu eigenlijk zijn, hebben we de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet.

Hoe wordt badminton eigenlijk gespeeld?

Voor de meesten is het wel duidelijk hoe deze sport gespeeld wordt. Zo speel je deze sport met de daarvoor speciaal bestemde badmintonrackets, die qua gewicht een stuk lichter zijn dan tennisrackets. Dat is natuurlijk niet zo heel vreemd als we kijken naar het verschil tussen een tennisbal en de shuttle waarmee deze sport wordt gespeeld. Het is de bedoeling dat je deze shuttle, die vaak bestaat uit onder andere veertjes over en weer speelt over een net, zonder dat de shuttle hierbij de grond raakt. Het net heeft een hoogte van 1,55 meter en de sport kan zowel alleen als met tweetallen worden gespeeld.

Hoe kies je een geschikt badmintonracket?

Badmintonrackets zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Uiteraard kun je ervoor kiezen om er é7eacute;n online te bestellen, zoals we tegenwoordig alles bijna online doen, maar kan het verstandiger zijn om naar een winkel toe te gaan. Zo is een fysiek product namelijk wel iets anders dan het vergelijken van een dienst. Online een sim only vergelijken is bijvoorbeeld prima te doen, maar bij een badmintonracket gaat het ook over de grip en het gevoel. Je doet er dus goed aan om je eventueel wel online alvast te oriënteren, maar naar een sportzaak te gaan om er daadwerkelijk eentje uit te zoeken. Zo weet je zeker dat de grip goed is en kunnen ze je in de winkel voorzien van een passend advies.

De belangrijkste regels

De belangrijkste regel is natuurlijk de puntentelling. Op het moment dat je de shuttle in het net slaat of deze komt aan jouw kant op de grond, krijgt de tegenstander een punt. Daarnaast mag de shuttle ook niet het plafond of de muur raken. Is dit wel het geval, dan gaat het punt automatisch naar de tegenstander. Daarnaast zijn er nog een aantal andere regels die ook als fout worden gezien en dus worden afgestraft zoals:

  • Je mag het net niet met je racket raken
  • Je serveert altijd onderhands
  • Je lichaam en shuttle mogen elkaar niet raken

Zoals je dus kunt zien zijn er best wat regels waar je rekening mee moet houden. Spelen jullie voor de 'fun', dan kun je natuurlijk ook wat van deze regels achterwege laten of anders interpreteren.

Verschil tussen enkel- en dubbelspel

Badminton kun je één tegen één of twee tegen twee spelen. Het belangrijkste verschil is de grootte van de baan waarop wordt gespeeld. Zo is de baan bij één tegen één een stukje kleiner, dan wanneer je twee tegen twee speelt. In principe zijn de overige regels in beide gevallen hetzelfde.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!