clubzoeker

Het verkleinen van hoeken in het voetenwerk

Het verkleinen van hoeken in het voetenwerk

Veruit de meeste problemen in het achterveld zowel op de FH and ARH kant zijn ontstaan door een verkeerde niet wenselijke hoek van het lichaam op de shuttle.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Er is een groot verschil tussen het verkrijgen van een perfecte hoek in longline of cross geslagen slagen, dit is ook weer onder te verdelen in twee hoofd groepen en dat is natuurlijk de cross en longline slagen uit het achter- of het voorveld.

De hoek ten opzichte van de slagen uit het achterveld is lastig en gevaarlijk bij longline slagen en veel minder gevaarlijk bij crossslagen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de shuttle over het spelerscenter heen moet in crossslagen en het gevaar dus ontstaat dat de shuttle wordt onderschept. Het gebruik maken van lastige hoeken is dus makkelijker longline en daarom is het ook eenvoudiger de tegenstander via een longline clear onder druk te zetten dan via een cross clear.

Ook is er een groot verschil om een tegenstander op de FH kant of ARH kant onder druk te zetten, op een lager niveau kiest men vaak voor de ARH of BH kant omdat spelers deze slagen minder goed beheersen dan de FH. Zodra een speler echter wat meer technische vaardigheid krijgt zal deze er voor kiezen de tegenstander op de FH kant onder druk te zetten, dit geld tot op het alle hoogste niveau. De ARH is ver uit de meest gevaarlijke slag omdat de speler er vaak maximale kracht heeft, het relatief eenvoudig is een goed hoek te krijgen ten opzichten van de shuttle, het voetenwerk eenvoudig is en offensief en omdat het ook direct een goede looprichting en beweging geeft en de speler daarom bijna altijd snelheid krijgt in zijn offensieve slagen.

De slagen op de FH zijn meer effectief als opbouw omdat het vrij eenvoudig is buiten de perfecte hoek van de FH te spelen, omdat de perfecte hoek in de FH kant veel kleiner is dan in de ARH hoek, dat het voetenwerk onder druk vaak passief is en de speler de slag van achter zich vandaan moet halen, omdat hij dit moet doen is er een grip compensatie met als gevolg beperkingen van mogelijkheden en beperking van maximale kracht. Een speler moet ook harder werken om uit de FH hoek terug te komen, en een van de grootste fouten van een speler die op de FH hoek onder druk komt te staan is dan ook om zich snel uit deze hoek weg te bewegen. Doet hij dat dan is de kans dat de tegenstander de shuttle weer in deze hoek speelt erg groot en de druk nog meer opgevoerd. Top spelers die op hun FH kant onderdruk komen te staan gaan zich altijd rustiger terug bewegen dan normaal om er zeker van de zijn niet nog een keer onder druk gezet te worden in de zelfde hoek. Het is namelijk veel eenvoudiger te versnellen in een voorwaartse richting dan snel te moeten stoppen en weer terug te moeten naar de hoek waar je net vandaan komt.

Je krijgt longline aanvallen van je tegenstander omdat je er zelf om heb gevraagd, dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je de service naar de buitenlijn heb geslagen. Blijf je in het midden van de baan staan dan is het vrij zeker dat je een aanval clear longline krijgt zeker als deze op de FH geslagen kan worden. Alleen daarom is het al verstandig om de service van af de linkerkant niet naar de buitenlijn te spelen als rechts handige speler en rechts handige tegenstander, je tegenstander heeft de shuttle dan op zijn sterkste kant de ARH en jou zwakste kant de FH ligt helemaal open. Als het toch gebeurd van moet je de hoek die jij van uit het midden heb ten opzichten van de plaats waar de shuttle zal komen op je FH kant verkleinen door met je service mee op te schuiven naar de zijlijn.

Door het verkleinen van hoeken wordt het makkelijker om te gaan met offensieve longline slagen en begin je ook direct aan positioneel badminton te doen omdat je de cross hoek open laat liggen terwijl je de tegenstander op de grootst mogelijke afstand van deze hoek heb staan op de baan. Je heb hiermee tijd en ruimte geschept voor je eigen spel. Mocht de tegenstander er voor kiezen de shuttle alsnog longline te spelen dan sta je in een veel kleinere hoek ten opzichten van de shuttle en is de druk niet zo groot, als de tegenstander de cross speelt dan is er echt ruimte en tijd te behalen want de afstand voor jou ten opzichte van de tegenstanders is bijna de helft kleiner daarmee is tijd gewonnen, het hele veld ligt open bij de tegenstander en daarmee is ruimte ontstaan. Het verkleinen van de hoek geeft natuurlijk ook tijd en ruimte maar hier is nog een derde factor en dat is kwaliteit, door het verkleinen van de hoek ontstaat er meer kwaliteit in mogelijkheden en kracht.

Het spelen van crossslagen vanuit het achterveld waarbij je gebruik wil maken van het spelen buiten de perfecte vluchtlijn van de shuttle is een stuk moeilijker en hoe meer de shuttle naar de buitenlijn wordt gespeeld hoe lastiger het word niet in de lijn van een onderschepping van je tegenstander te spelen. Het kan wel als de tegenstander erg veel mee trekt naar de zijlijn op een service op slag naar de buitenlijn, dan kan er net voldoende ruimte ontstaan voor een cross slag buiten de perfecte lijn van de tegenstander. Over het algemeen zal je andere middelen moeten gaan gebruiken om buiten deze lijn te kunnen spelen wil je van crossslagen gebruik kunnen/willen maken en dat zijn natuurlijk schijnbewegingen. Deze kan je gebruiken om een tegenstander zijn gewicht te laten verplaatsen naar de verkeerde kant en ondanks dat de tegenstander op een goede plaats staat is het dan mogelijk voldoende ruimte en tijd te hebben om de tegenstander met een cross slag onder druk te zetten.

Vanuit het voorveld ligt het een stuk moeilijker om daar de hoek te kunnen verkleinen zal je aanpassingen moeten doen in je voeten werk en dan wel in je eerste pas. De reactie tijd om in de perfecte lijn te komen is heel erg kort aan het net en zeker als de tegenstander offensief is aan het net en veel slagen bovenhands of gewoon hoog aan het net pakt. De recovery step is een belangrijk hulp middels omdat deze er voor zorgt dat er heel snel een goede balans wordt gevonden die minimale kracht kost. De tijd die je spaart met de deceleration zorgt er voor dat je veel sneller in de perfecte loop lijn komt voor je ARH, de aanpassing voor het voetenwerk moet dan ook gedaan worden in de aller eerste fase van het voetenwerk naar de ARH daar waar de hoek ten opzichten van de vlucht van de shuttle nog het kleinst is. Als je niet probeert in de lijn van de shuttle te komen zal je achter uit gaan lopen zonder het indraaien van je bovenlichaam en je rug dus zwaar belasten door het niet in balans zijn bij een eventuele sprong. Voor een rechts handige speler die eerst in de juiste lijn wil komen van een slag op de ARH zal eerst een kleine pas met links naar de zijlijn moeten doen na de recovery step. Het gaat hierbij vaak niet meer om een ruimte winst van 15 tot 20 cm wat voldoende is om goed onder de shuttle te kunnen komen (zo'n stap noem ik een correctie stap omdat het een voorwaarde is om goed onder de shuttle te kunnen komen).

Dit geldt voor zowel een longline als een cross lob naar de ARH. Het maken van deze correctie stappen in het voetenwerk is heel erg persoonlijk, bij sommige spelers zal ik het aanleren en bij andere zal ik voor een andere oplossing kiezen. Zo zal ik bij een speler die minder aanleg heeft voor het maken van een recovery step het minder snel doen, de kracht inspanning van het weg komen van een diep gehaalde drop maakt het bijna onmogelijk om nog een snelle correctie stap te maken.

Het maken van een correctie stap na een recovery step is ook een hele natuurlijke beweging voor zowel het uitstappen met links als rechts, in beide gevallen is het een snelle aanpassing van de positie van het linker been. Ik heb gemerkt dat een aantal spelers het bijna als een reflex toepassen zonder er bij na te hoeven denken, voor spelers die van nature (of door verkeerd aanleren ALTIJD een Chassee doen hebben veel meer moeite met dit snelle voetenwerk. Een extra voordeel van het gebruiken van deze stappen is het feit dat je in verhouding tot het toepassen van chassee veel hoger bent met je boven lichaam en dus offensiever. Het beschrijven van dit voetenwerk is een direct gevolg van de blessure problemen die ik heb geconstateerd bij een aantal van de Elite U17 meisjes die ik op dit moment training geef in Denemarken. Het toepassen van dit voetenwerk geeft direct meer snelheid in het spel zonder dat de speler hard hoeft te werken om terug te komen na de explosieve beweging naar de shuttle. Ik ben altijd op zoek naar de rust in het voetenwerk na de slag om hiermee positioneel badminton mogelijk te maken. Ook hier is het weer belangrijk te kijken naar combinatie trainingen want het is mijn indruk (ik weet het eigenlijk wel zeker) dat het aanpassen van het voetenwerk altijd hand in hand moeten gaan met core stability training. Het hebben van een goede balans in bijvoorbeeld de recovery step is een voorwaarde om snel over te kunnen schakelen naar de correctie stap als de shuttle zich buiten je perfecte vluchtlijn bevindt.

Het aanpassen van bijvoorbeeld het voetenwerk en het invoeren van core stabiltie training valt onder de noemer voorwaarden training, voor mij betekend dit dat ik iets ga veranderen om problemen in de toekomst (of huidige problemen) te voorkomen of op te lossen. Ik was in de club waar ik nu training geef geschokt over de grote hoeveelheid blessures bij de groep van U15 tot U21 spelers, er wordt veel te veel prestatie druk op deze speler gelegd zonder dat er aan de voorwaarden training is gedacht en eer dus niet aan ontwikkeling training wordt gedaan. Over de gekte van het toernooien spelen en de daarna verbonden prestaties wil ik het graag nog eens hebben in een volgend artikel. De bond geilheid van het halen van resultaten bij de jeugd is dodelijk voor de ontwikkeling van talent en werk blessures in de hand, het gebrek aan periodisering en het niet inlassen van ontwikkelingsperiodes met voorwaardentraining is een van de aandachtspunten waar ik graag eens met gedachten zou willen wisselen met Claus Poulsen.

Voor het bestuur zou ik willen voorstellen om een nieuwe post in het leven te roepen en die zou moeten gaan over verantwoordelijk omgaan met jeugd ontwikkeling dat is namelijk een groot gebrek in ons land.

Ron Daniëls

PS Ook voor dit stukje geldt dat ik het heb geschreven en niet meer teruggelezen er zullen dus best wel taalfouten in staan. Dit voor de mensen die de taal belangrijker vinden dan de boodschap.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!