Mike Proost: elke dag zes broodjes kipfilet

Mike Proost: elke dag zes broodjes kipfilet

"NOOIT, zal ik stoppen met badminton. Ik zal altijd door blijven gaan. En als ik niet meer kan spelen door wat dan ook, dan zal ik altijd actief blijven binnen het badminton.", aldus Mike Proost.

Ken je BV Steenbergen al?

Vijf jaar geleden op zijn 19de jaar is Mike Proost uit Haarlem begonnen met badminton. Hij won eens een badmintontoernooitje op de camping op vakantie en vond het spelletje al meteen geweldig. "Kan je dit ook als sport beoefenen?" vroeg hij zich toen af. Hij is in de buurt gaan kijken en kwam zodoende al snel in de Duinwijckhal. Toen zag hij de top van Nederland spelen en dat vond hij zo geweldig dat hij dit wilde gaan doen. Inmiddels traint hij twee keer per dag en speelt derde divisie in de competitie.

Mike gaat al vier jaar naar de zomerkampen op Oro van Ron Daniëls. "Waarom ga je ieder jaar weer terug?" vroeg ik hem. "De trainingen zijn gewoon anders dan in Nederland. Hier wordt er zo specifiek gelet op de details in techniek, voetenwerk en tactiek dat je heel veel leert in één week tijd. Ik vind het heerlijk om me vol te kunnen focussen op badminton. Eventjes weg van huis en alle dagelijkse bezigheden. Alleen maar dat spelletje met die shuttle."

Daarnaast heeft Mike ook een speciale band met Ron Daniëls opgebouwd in al die jaren dat hij op Oro komt. "Ik heb Ron voor het eerst leren kennen op het zomerkamp en toen woog ik 117 kilo. Ik was erg afstandelijk tegen mensen en niet heel zelfverzekerd. Maar ik vond het kamp GE-WEL-DIG! Ron vertelde mij dat ik best aanleg heb voor badminton en dat met mijn slagen eerste divisie landelijk zou kunnen halen. Maar alleen als ik zou afvallen. Ik geloofde niet wat hij zei. Zo hoog? Dat kan ik toch niet."

En dat deed Mike. Hij viel af. Hij ging van een keer per week sporten naar twee keer per dag. 's Ochtends fitness training en 's avonds baantraining. Geen vet en ongezond voedsel meer, maar zijn eigen dieet. "Ik at en eet altijd als ontbijt vier broodjes met kipfilet, dan 's middags nog eens twee met kipfilet en twee met rosbief en mijn avondeten bestaat uit... gezond. Dus geen friet en frikadellen meer, maar zoals de meeste mensen eten: aardappelen met groente en een stukje vlees." Zo is hij meer dan 50 kilo afgevallen.

"Iemand die altijd in mij is blijven geloven is Ron. Ron is iemand die mijn vertrouwen heeft en andersom. En wanneer Ron dat heeft bij iemand, dan doet hij alles voor die persoon. Hij lijkt zo hard en fel door zijn stukken op het internet. Maar als je hem beter leert kennen door met hem te praten zie je dat hij ontzettend veel geeft om de sport en van de mensen die ook van badminton houden. Hij is wel degelijk heel direct in zijn omgang. Hij zegt meteen wat hij ervan vind zonder eromheen te draaien, maar dat vind ik juist heel fijn. Dan weet je meteen waar je aan toe bent. Ik heb ongelofelijk veel respect voor hem als persoon en alles voor wat hij doet!! Hij is een topvent."

Badminton heeft Mike zoveel gebracht. Hij vertelde mij dat zowat al zijn vrienden binnen de badmintonwereld zitten. Zijn beste vrienden, Jerry Natenstedt en Jorrit de Ruiter hebben hem altijd gesteund met alles. Zowel door met hun te trainen als mentaal en emotioneel. "Ook Koen Ridder en Steef van Wooning hebben veel voor mij betekend."

Door dit allemaal is Mike als persoon veranderd door de jaren heen. "Ik ben veel minder afstandelijk tegen mensen geworden en heb geleerd mensen te vertrouwen. Ik heb een redelijk vlotte babbel gekregen en voel me top. Alles bij elkaar is dat een enorme stap die ik heb doorgemaakt in vijf jaar tijd. Dat alles mede door de badmintonkampen op Oro waar ik heel veel mensen heb ontmoet en heel veel nieuwe internationale vrienden heb gemaakt. Badminton is zo'n mooie sport!"

Mike weet zeker dat het badminton hem nog veel meer gaat brengen. Een keer invallen in de eredivisie als dubbelspeler lijkt hem nog geweldig. "Ik ga nog alles eruit halen wat er voor mij in zit en zal nooit opgeven!"

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Kaarten te koop voor Dutch Open in Topsportcentrum Almere

Kaarten te koop voor Dutch Open in Topsportcentrum Almere

Van woensdag 13 t/m zondag 17 oktober vindt de Dutch Open - dit jaar een international challenge toernooi - plaats in Almere. De…

2 augustus 2021

Viktor Axelsen wint badmintontoernooi Olympische Spelen in Tokio

Viktor Axelsen wint badmintontoernooi Olympische Spelen in Tokio

De Deense badmintonner en voormalig wereldkampioen Viktor Axelsen was in de finale mannenenkelspel in twee games te sterk voor…

2 augustus 2021

Selena Piek: I'm coming home

Selena Piek: I'm coming home

That's it. Our Olympic road is ending in the quarterfinals. Tried to gave it our all but the Koreans were simply better today.

29 juli 2021

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

That’s how I am feeling right now. Crazy how sports can go. If you would have told me up front that I would reach the last 16…

29 juli 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!