Moederdag 2019

FitLight in actie op Oro

FitLight in actie op Oro

Na lang overwegen heb ik het dan toch gedaan. Ik heb een FitLight aangeschaft voor de training op Oro. Het overwegen had niets te maken met de twijfel die ik zou hebben over dit geweldige hulpmiddel, maar meer de aanschafkosten ervan. Want met zo'n 3.500 euro is het de grootste investering die ik ooit voor een hulpmiddel heb gedaan.

› alles over het Badminton Festival!

Het instellen van het apparaat is ook een studie op zich en het duurt dan ook even voor dat je logica inziet van de mogelijkheden. Dat heeft ook veel te maken met het feit dat het tot op heden de grotere sporten zijn die er een aan hebben geschaft en er dus veel oefeningen zijn gericht op voetbal, handbal, atletiek of gewoon in de gym. Na een paar middagen stoeien en kijken naar de mogelijkheden heb ik een paar oefeningen verbouwd tot zeer bruikbare badmintontrainingen.

Ik ben begonnen met de 'Box drill fitness test'. In de gebruiksaanwijzing staat deze beschreven als een oefening waar je in verschillende looppatronen in een vierkant moet lopen en de licht sensoren zitten aan pionnen vast en zijn naar buiten gericht. Elke keer dat je voorbij een sensor loopt gaat deze uit en als er drie uit zijn gegaan (niet belangrijk in welke volgorde) dan ga je naar de startsensor die de ronde van vierhoeken afsluit en gelijk de nieuwe ronde start en de drie andere lichten weer aan zet.

Voor diegene die niet weten hoe een FitLight in zijn werk gaat nog even heel kort. Je hebt een aantal draadloze lichten die je op 10.000 verschillende manieren kan instellen met een controller. Als je door de lichtstraal heen loopt of je arm er door heen haalt, dan gaat deze uit en een volgende aan. De controller registreert de tussentijden en totaaltijd en kan dat ook van verschillende groepen tegelijk doen, dus je hoeft niet met een persoon tegelijk te werken. Ik heb zelf al met 8 personen tegelijk gewerkt.

Hoe kan je de box drill fitness test gebruiken voor voetenwerk in het badminton? Ik ben begonnen de pionnen naar binnen toe te draaien, dus alle sensoren zijn nu naar het midden van de baan gericht, ik heb de licht instelling op 60 cm gezet (dus het licht gaat uit als je binnen deze 60 cm komt). Dan meet ik de perfecte afstand die een bepaalde speler moet hebben op de baan zodat het voetenwerk met de juiste stappen zo effectief mogelijk bij de lichtsensoren kan komen. Dan stel ik de tijd in die een speler nodig heeft om zo snel mogelijk de vier lichten uit te krijgen. Dat was wat uitproberen, maar binnen 10 minuten weet je van een speler wat mogelijk is. Om ook deze tijd zo effectief mogelijk te gebruiken doe ik het instellen als warming-up.

De pionnen staan op de maximale afstand op de baan. Verder gebruik ik nog 4 shuttles die ik in een kleiner vierkant rond het midden van de baan zet. Spelers moeten bijna nooit helemaal naar het midden van de baan lopen maar wel iets naar het midden bewegen en door de shuttles op deze manier te plaatsen krijg ik het gewenste looppatroon. In het geval van Renske kwam ik uit op een tijd instelling van 5.25 sec om drie lichten uit te doen en dan het vierde start- en stoplicht te activeren.

Oefening een is gewoon vier hoeken in een vaste volgorde op tijd. Vijf keer rond en de controller telt het aantal keer dat je een licht niet uit kon doen, omdat dat je niet uit kwam met je voetenwerk en of je op tijd was of niet.

De tweede oefening is willekeurig, maar altijd als stop in een hoek. Defensief zou dat in een hoek op de achterlijn kunnen zijn en aanvallend juist aan het net.

Dan heb ik twee lichtsensoren op de achterlijn aan pionnen vast gezet en twee hoog aan het net, dus de voorste twee pionnen haal ik weg en verander daardoor van defensief voetenwerk naar offensief. Ik neem ook een seconde af van de looptijd om een verschil te maken tussen het explosieve offensieve voetenwerk en het langzamere defensieve voetenwerk.

Je kunt met de tijdinstelling ook een verschil maken tussen duur- en snelheidtraining. Je maakt de tijd iets langer als je duur wil doen en je doet een oefening met twee personen als je snelheid wil. De eerste speler doet de eerste vier lichten, de tweede staat klaar en zodra de eerste het stop- en startlicht uit doet gaat deze beginnen met de vier lichten. Je stelt de controller in op 10 herhalingen en kijkt na afloop wie van de twee het minste tijd nodig had om de vijf keer uit te voeren.

Ik heb nu anderhalve A4 gebruikt om een oefening uit te leggen. Er zijn er wel 100 die de badmintontraining van de toekomst gaan veranderen. Ik ben verslaafd aan dit apparaat. Het heeft even geduurd voor ik er verliefd op kon worden, want het is zelfs voor mij ver uit de box denken, maar nu is de box te klein. Deze zomer gaan de spelers op Oro de toekomst zien van badmintontraining en de FitLight wordt er een speciaal onderdeel van met een speciale docent die alles gaat bijhouden.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd de halve finales…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!