SportSport

Waarschijnlijk gaat Lee Chong Wei nooit wereldkampioen worden

Waarschijnlijk gaat Lee Chong Wei nooit wereldkampioen worden

De zomer heeft Denemarken momenteel verlaten. Afgelopen nacht heeft het zo hard geregend in Kopenhagen dat delen van de stad onder water staan en het openbare leven voor een deel ontregeld is.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Gelukkig heeft onze gastheer een afdak in zijn tuin zodat we droog zitten als we aan het uitgebreide zondagse ontbijt zitten, uiteraard met een bakkie verse warme thee.

We laten ons verleiden om te gaan helpen bij jeugdtraining. Even later zijn we op weg naar een sporthalletje met vier banen dat bij een school ligt. De kinderen hebben een trainingsweekeinde gehad. Ze hebben zaterdag een flink aantal uren getraind en stonden zondagochtend al vroeg weer op de baan. Na weinig uren slaap, want ze hebben overnacht in de school (en dan ga je natuurlijk niet vroeg slapen).

Buitenlandse trainers zijn dan een leuke motivatie om toch iets beter je best te doen. Na de training spoedden we ons naar Kopenhagen en hoe dichter bij Kopenhagen we kwamen hoe harder het ging regenen. Ondanks de regen en afgesloten afslagen waren we op tijd in de hal. Toen we vijf minuten later naar buiten keken was het nog harder gaan regen. Gelukkig was het binnen droog en iets minder warm dan gisteren. We hebben nog even rustig rond kunnen kijken in de hal.

De Denen hebben geprobeerd er een mooie hal van te maken en hebben heel veel tijd en aandacht besteed aan de aankleding van de hal. Sommige dingen zijn gelukt en andere dingen zijn mislukt. Een mooie oplossing was de ondergrond. De Ballerup Super Arena is gebouwd als wielerbaan met een betonnen middenterrein. Afgelopen week hebben we het Europees kampioenschap zwemmen gehad in Berlijn. Ik dacht aan de beelden te kunnen zien dat het kampioenschap ook in een hal met wielerbaan was. Op het middenterrein van de wielerbaan hadden ze een zwembad gebouwd volgens mij. In de Ballerup Super Arena hebben ze vier badmintonbanen gebouwd. Vier losse badmintonbanen met ieder een eigen houten, zwevende vloer. De spelers moesten letterlijk de baan opstappen. Dat was een mooie oplossing.

De Denen hebben echter een grote fout gemaakt en dat was de keus van de hal. De basis van waaruit je gaat werken. Herman den Blijker, de bekende TV-kok, zegt ook altijd dat je moet beginnen met het kopen van de spullen van een goede kwaliteit, want als je dat doet hoef je er verder niet zo veel meer aan te doen. De hal was de verkeerde keuze en hoewel ze er heel veel werk van hebben gemaakt, het is daarna niet meer goed gekomen. Alle inspanningen ten spijt.

Het grootste probleem was de temperatuur in de hal. Vanochtend bij binnenkomst was de temperatuur redelijk, aan het einde van de dag was het weer heel warm. Ondanks de airco's. Het gebouw kon de warmte van alle aanwezigen niet aan.

Gelukkig hebben we geen problemen gemerkt aan de toernooitechnische kant van het wereldkampioenschap. Vandaag begonnen de finales met het damesdubbel. Een rustige partij om mee te beginnen. Vier Chinese dames die gaan uitmaken wie wereldkampioen wordt. Volgende week op de training volgt de revanche. En zo voelde de wedstrijd ook een beetje, als een trainingspartij. Er werd goed gespeeld zonder dat er vuurwerk was. En ook geen uitgesproken emotie bij de winnaars. Het herendubbel dat er na kwam gaf veel meer vuurwerk en emotie. De uitgangspositie was in feite niet anders dan bij het damesdubbel, vier landgenoten (in dit geval Koreanen) die uitmaken wie wereldkampioen wordt. Het matchpoint werd beslist op een challenge, vier mannen en de rest van de zaal die naar een scherm kijken. Daar wordt dan op getoond op de bal in of uit was en dat beslist over het wereldkampioenschap. De vreugde van de winnaars was er niet minder om.

Even snel naar de perskamer geweest en daar was goed nieuws. De goede en lekkere broodjes waren binnengekomen. Maar de meest verrassende finale van de dag stond op punt van beginnen. Dus veel tijd om van de broodjes te genieten was er niet.

Een Spaanse dame in de finale tegen een Chinese dame. Vooraf was de Chinese huizenhoog favoriet, iemand met een veel hogere ranking en veel meer ervaring tegen iemand die voor de eerste keer in de finale van de wereldkampioenschappen stond. Haar coach had voor de wedstrijd tegen haar gezegd dat ze vooral moest genieten van het spelen van de finale. Bij het inspelen waren ze nog bezig geweest met allerlei technische dingen en leek er geen duidelijke focus te zijn op de wedstrijd. De eerste game leek ze ook niet duidelijk bezig met het winnen. In de eerste game kon je al tekenen zien dat ze geen ontzag had voor de Chinese. De Chinese maakt bij het ontvangen van de service vaak het teken van "even wachten, ik ben nog niet klaar", waarop Carolina de volgende keer zelf even wachtte en met een hoofd knikje "vroeg" aan de Chinese of ze er nu klaar voor was, dan zou zij gaan serveren. Ze verloor de eerste game wel en kwam achter in de tweede game. Bij het coachen in de tweee game had de coach gezegd dat als ze wilde winnen dat ze ervoor moest vechten. En dat heeft ze gedaan. Ze won de tweede game en toen waren er al tekenen dat de Chinese vermoeid raakte. In de derde game was de weerstand van de Chinese gebroken en heeft Carolina de wedstrijd geheel in handen genomen. Aan het einde van de game werd ze wat onrustiger en maakte een paar foutjes. Op die momenten maant de coach haar weer tot rust en ging ze weer opbouwen.

Op die momenten zie je weer hoe ongelofelijk belangrijk deze coach voor haar is. Hij is op dat moment de aanvoerder van het team dat rond Carolina gevormd is. Naast hem zit nog een man. Tijdens de wedstrijd praten ze met elkaar, maar tijdens het coachen zegt hij geen woord. Hij verplaatst de tas van Carolina en haalt water. Maar voor haar zal hij zo belangrijk zijn dat hij er iedere wedstrijd weer zit. Ondanks dat hij ogenschijnlijk een verwaarloosbare taak heeft op dat moment. Als de Chinese aan het einde van de partij nog de dokter op de baan vraagt heeft de Spaanse coach nog iets meer tijd om op zijn pupil in te praten. Dat werkte alleen maar in haar voordeel, daar waar de Chinezen gedacht zouden kunnen hebben dat het haar uit de concentratie zou halen. Na het gewonnen matchpoint van Carolina vielen de beide coaches elkaar in de armen en kon je zien dat deze mannen een goede band met elkaar hebben. En snel daarna was er een derde man die in de armen gesloten werd. Carolina lag intussen met de handen voor de ogen op de baan. Toen ze eenmaal bekomen was en ging staan werd allereerst gezwaaid naar het publiek en bedankt voor de steun, daarna volgde de scheidsrechter, de servicerechter en de tegenstander. En tussendoor weer het publiek. Het publiek vond het prachtig en bleef maar applaudisseren. Carolina moest de baan afstappen om gehuldigd te worden. Op weg naar de huldiging kregen allerlei kinderen die er om vroegen al een handtekening. In woord en daad is Carolina een grote persoonlijkheid die weet wat er van haar verwacht wordt. Verantwoording naar het publiek, maar ook naar haar team. In de persconferentie na de wedstrijd werd haar team uitvoerig bedankt en is het voor haar ook duidelijk dat zonder dit team deze prestatie onmogelijk geweest zou zijn. Ik was in 1999 getuige toen Camilla Martin wereldkampioene werd en nu was ik weer getuige van een heel bijzonder moment in de badmintongeschiedenis.

Na deze partij was het tijd voor de wedstrijd waar veel mensen voor gekomen waren en hoge verwachtingen van hadden. Lee Chong Wei tegen Chen Long. Helaas kunnen we over deze partij vrij kort zijn. Chen Long had geen enkele last van de lange partijen die hij de dagen hiervoor gespeeld had. Lee Chong Wei maakte wel de indruk vermoeid te zijn. Hij heeft op mij geen moment de indruk gemaakt de partij te kunnen winnen. Hij speelde een aantal heel goede rally's en maakte mooie en goede punten, maar hij is geen moment in controle over de wedstrijd geweest. We hadden ons zo opgesteld dat we de wedstrijd in de gaten konden houden en ook op de baan konden kijken waar de Chinezen van de gemengd dubbel aan het warm spelen waren. Op een groot scherm konden ze de wedstrijd volgen. Ze onderbraken het warm spelen alleen op gamepoint in de 1e game voor Chen Long. Toen Chen Long die won wisten ze al dat Chen Long zou winnen. Lee Chong Wei zei later ook in de perskamer dat hij de eerste set moest winnen om de partij te kunnen winnen. Ik denk dat dit de grootste kans uit zijn carrière was om wereldkampioen te worden en dat die kans nu verkeken is. Waarschijnlijk gaat Lee Chong Wei nooit wereldkampioen worden.

Hoewel Lee Chong Wei en Chen Long een goede wedstrijd speelde, twee games en weer meer dan een uur, haalde de wedstrijd het niet bij de vorige wedstrijd. De laatste partij van de dag was het gemengddubbel. De zaal begon leeg te lopen, de finales waren om 12.30 begonnen en het was inmiddels ruim na 18.30. Het werd etenstijd. De mensen die weggegaan zijn hebben niet veel meer gemist. Ik had ook meer verwacht van de gemengd dubbel. Xu en Ma speelden onder hun niveau. Ik had Xu Chen allerlei oefeningen zien doen voor zijn rug in de warming-up. Na de wedstrijd trok hij zijn shirt uit en zag ik waarom hij al die oefeningen gedaan had. Er zaten een flink aantal stroken tape op zijn onderrug. Hopelijk herstelt hij snel en krijgt hij op de training zijn revanche.

Maandag rijden we terug naar Nederland en hebben we ruim tijd om nog even terug te kijken op dit wereldkampioenschap. Woorden die veel zullen vallen zijn denk ik; warm, Spaanse wereldkampioene, psychologie, Denmark Open over 6 weken en lekkere broodjes. Mogelijk leest u hier nog over.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!