Deze week Dutch Junior International 2015 bij Duinwijck

Deze week Dutch Junior International 2015 bij Duinwijck

Na het missen van de 25ste landstitel afgelopen zaterdag (ook van deze kant felicitaties aan DKC) staat voor Duinwijck komende week alweer het volgende evenement op het programma.

clubzoeker

Ken je BV Steenbergen al?

De Yonex Dutch Junior international vind vanaf woensdag 25 februari tot en met zondag 1 maart weer plaats in de vertrouwde Duinwijckhal.

Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd een indrukwekkend deelnemersveld aan zich te binden. De 214 inschrijvingen komen dit jaar uit maar liefst 23 landen. Na jarenlange afwezigheid keren grootmachten Korea en Japan weer terug naar dit prestigieuze toernooi. Ook Spanje, dat getuige de wereldtitel van Carolina Marin sterk aan de weg timmert, is er dit jaar voor het eerst weer bij. Verder zijn er deelnemers uit Armenië, België, Bulgarije, Duitsland, Ecuador, Engeland, Frankrijk, Hong Kong, India, Indonesië, Kroatië, Luxemburg, Maleisië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Singapore, Verenigde Staten en Zweden.

Na het sterke deelnemersveld van afgelopen jaar in vooral de singels zijn dit jaar de dubbels ook weer uitermate sterk bezet! Bijna de complete Europese jeugdtop zal aanwezig zijn, aangevuld met een groot deel van de wereldtop bij de jeugd.

Leuk om te zien is dat de winnaars van het gemengd dubbel van vorig jaar (Yonny Chung&Yau Ng Tsz/HKG) dit jaar terug komen om hun titel te verdedigen. Ook de verliezend finalisten in het mannendubbel (Ruben Jille&Alex Vlaar/NL) en vrouwendubbel (Katarina Galenic&Maja Pavlinic/CRO) van afgelopen jaar komen weer terug, met als doel dit jaar wel de titel mee naar huis te nemen. Dat zal een lastige opgave worden. Waar vorig jaar de nadruk bij de meeste( Aziatische) landen op de singel lag in verband met de jeugd Olympische spelen, zijn de Aziatische landen er dit jaar ook met hun sterkste dubbels!

Mannenenkel

Dit onderdeel is dit jaar weer uitermate sterk bezet. De nummer 1 van de Europese jeugdranglijst, de Spanjaard Luis Enrique Penalver gaat hier de strijd aan met onder andere de nummers 3 en 4 van de wereld jeugdranglijst, de Maleisiër June Wei Cheam (vorig jaar kwartfinalist, net aan verloren van de uiteindelijke winnaar) en de Koreaan Seung Jae Seo (winnaar van de Thaise, Koreaanse en Maleisische jeugd internationals). Zij zullen het allen niet makkelijk krijgen in een sterk deelnemersveld in de breedte. Satheishtaran R. uit Maleisië is in vorm, maar ook de Indiërs Talar Laa en Daniel S Farid kunnen ver komen, net als Zin Rey Rian Ng uit Singapore, en ook de Japanse deelnemers moeten we niet onderschatten. Voor Europa is de hoop gevestigd op de Fransen Toma Popov Jr, Vincent Medina (winnaar eerder dit jaar bij de Polish Junior), Max Weisskirchen en David Peng uit Duitsland. Maar ook de Nederlander Alex Vlaar zal willen schitteren in zijn thuistoernooi na zijn goede resultaten in het Europese jeugdcircuit. En uit Amerika komt de Pan-Amerikaans kampioen Timothy Lam. Kan hij zich bewijzen in dit sterke deelnemersveld? Echt teveel namen om op te noemen, het belooft vanaf de eerste rondes een spannend toernooi te gaan worden.

Vrouwenenkel

Hier is misschien wel de grootste kanshebster de kersverse nationale senioren kampioene van India, Gadde Ruthvika Shivani, de nr. 6 op de wereldranglijst bij de junioren. Zij zal forse tegenstand krijgen van onder andere de nummers 1, 2 en 3 van de Europese jeugdranglijst; de Kroatische Maja Pavlinic (winnares van de Polish Junior 2015), de Spaanse Clara Azurmendi (winnares van de Portugese, Italiaanse en Hongaarse Junior opens afgelopen jaar) en de Duitse Yvonne Li (winnares van de Belgian Junior 2014, verder vooral bij de seniorentoernooien actief). Maar ook de Japanse Natsuki Nidaira (winnares Koreaanse junior) behoort tot de favorieten, samen met Jeo Jiamin uit Singapore (afgelopen jaar halve finalisten bij de German Junior, Indonesian junior en Malaysian junior) en Ying Ying Lee uit Maleisië (vorig jaar hier halve finaliste). Ook op de net 15 jarige Maleisische Jin Wei Goh moeten we zeker letten, zij was op haar 13de al nationaal jeugdkampioene in Maleisië. Ook benieuwd zijn we hoe de Pan Amerikaanse kampioene Crystal Pan uit de Verenigde Staten het tussen de sterke Europeanen en Aziaten gaat doen.

Voor Nederland is de hoop gevestigd op de eredivisiespeelsters Alida Chen en Tamara van der Hoeven. Eens kijken hoe het niveau van de eredivisie zich verhoudt tot de internationale jeugdtoppers. Ook een aantal Duinwijck talenten zal zich kunnen meten met de aankomende wereldtop en ervaring opdoen op een groot internationaal toernooi.

Mannendubbel

Na het relatief zwakkere deelnemersveld van vorig jaar is de inschrijving dit jaar weer op niveau met de Japanse, Koreaanse en Maleisische inschrijvingen die altijd garant staan voor kwaliteit en spektakel. Maar ook de verliezend finalisten van afgelopen jaar, Ruben Jille en Alex Vlaar zullen dit jaar weer van de partij zijn en willen bewijzen dat de finaleplaats van vorig jaar geen toevalstreffer was.

Dat zal niet eenvoudig worden met de winnaars van de Thailand Junior en Korea Junior in het deelnemersveld. De nummers 2 van de Thailand Junior waren de Maleisiërs Sze Fei Goh & Jinn Hwa Tan, hun overwinnaars de Koreanen Jung Woo Choi & Seung Jae Seo waarvan laatstgenoemde op zijn beurt weer verloor in de finale van de Korean Junior van de Japanners Yuta Watanabe & Kenya Mitsuhashi. Al deze koppels staan dit jaar op de deelnemerslijst, maar nog veel meer goede koppels uit Korea, Japan en Hong Kong niet te vergeten met de halve finalist van vorig jaar, en nr. 3 op de jeugd wereldranglijst Yonny Chung (dit jaar met zijn nieuwe partner Li Kuen Hon). Ook de dubbels uit India kunnen in staat zijn tot verrassingen!

Uit Europa verder natuurlijk als altijd goede koppels uit Engeland, Ben Lane & Sean Vendy (nr. 2 bij de Swiss Junior, en winnaars van de Slovak Open), en Duitsland, Bjarne Geiss & Daniel Seifert (nr. 2 bij de Polish Junior eerder dit jaar), maar ook de Frans koppels Toma Jr. Popov & Thomas Vallez en Ronan Gueguin & Vincent Medina moeten we zeker niet onderschatten. En dan doen we er zeker nog een aantal te kort, maar er zijn simpelweg teveel goede koppels om ze allemaal te noemen. Kortom, het belooft een mooi en spannend toernooi te worden in het mannendubbel!

Vrouwendubbel

Ook hier zijn de verliezend finalisten van vorig jaar, de Kroatische Maja Pavlinic & Katerina Galenic weer van de partij. Ook voor hen wordt het een zware opgave om hun prestatie van afgelopen jaar te evenaren of te verbeteren, Waar zij vorig jaar verloren van een Indonesisch koppel, is er dit jaar een nieuw Indonesisch koppel om het ze moeilijk te maken, Rika Rositawati & Nisak Puji Lestari (halve finalisten van de Maleisische Junior). Maar ook de Koreaanse en Japanse damesdubbels zijn traditioneel sterk.

De Koreaanse Hye Jeong Kim & Keun Hye Park wonnen dit jaar al de Thailand Junior, en de Japanse Nami Matsuyama & Chiharu Shida eind vorig jaar de Korean Junior, en daarmee behoren zij tot de absolute topfavorieten. Daarbij zullen zij wel ook moeten afrekenen met de nrs. 4 van de Europese jeugdranglijst, de Engelsen Jessica Hopton & Lydia Jane Powell (winnaressen van de Swiss Junior) en Jessica Pugh & Ira Banerjee (nrs. 2 bij de Swiss Junior), de Duitsers Yvonne Li & Eva Janssens (winnaressen van de Belgian Junior), maar ook met de sterke Franse koppels Delphine Delrue & Anne Tran en Yaelle Hoyeaux & Verlaine Faulmann. Het Zweedse koppel Clara Nistad & Moa Sjoo (2e bij de Polish junior) behoort ook tot het lijstje Europese koppels dat kan verrassen.

De Nederlandse halve finalisten van afgelopen jaar Imke van der Aar & Tamara van der Hoeven gaan dit jaar met andere partners proberen ook weer hoge ogen te gooien. Imke speelt nu met Debora Jille (waarmee ze de halve finale van de Belgian Junior haalde) en Tamara met Stephanie Pietersz.

Gemengd dubbel

Ook in de gemengd dubbels is het waarschijnlijk dat de winnaars uit Azië komen. Zo zijn de winnaars van afgelopen jaar, Yonny Chung & Tsz Yau Ng uit Hong Kong, er dit jaar ook weer bij om hun titel te verdedigen! Dat zal lastig worden, hun voornaamste concurrentie lijkt te komen uit Korea. Het koppel Hye Jeong Kim (nr.3 op de jeugd wereldranglijst) & Jong Woo Choi won pas nog de Thailand Junior, en ook de ander Koreaanse koppels zullen sterk zijn. Maar ook de Japanners Yuta Watanabe & Chiharu Shida (winnaars van de Korea Junior) behoren tot de grootste kanshebbers. Daarnaast zijn er uit India Arjun M.R. & Kuhoo Carg (winnaars van de Belgian Junior) en Chirag Shetty & P. Sonika Sai. Ook benieuwd zijn we wat de Maleisische dubbelmannen met de singelvrouwen voor mixen neer kunnen zetten. De ervaring leert dat ze verrassend voor de dag kunnen komen.

Uit Europa kunnen de Franse koppels Delphine Delrue & Thomas Vallez (onlangs winnaars van de Polish Junior), Anne Tran & Alexandre Hammer en Ronan Gueguin & Verlaine Faulmann (winnaars van de Swiss junior) het ver schoppen, net als het Engelse koppels Ben Lane & Jessica Pugh (Europese kampioenen U17, en winnaars van de Hungarian International) en het Duitse koppel Max Weisskirchen & Eva Janssen (nr.1 op de Europese jeugdranglijst).

De Nederlandse hoop op dit onderdeel is gevestigd op Ruben Jille & Alida Chen, die na hun 8ste finale op de Wereld Jeugdkampioenschappen alleen nog maar hebben deelgenomen aan senioren toernooien. Ook Imke van der Aar en Joran Kweekel vormen voor Nederland een interessant paar, waarvan we benieuwd zijn of ze kunnen verrassen.

Al met al weer een erg mooi deelnemersveld met veel kwalitiet! Dat kan niet anders dan heel veel mooie badmintonpartijen opleveren gedurende het hele toernooi. We hopen dat iedereen de weg naar de Duinwijckhal weer weet te vinden om hier van te komen genieten. De toegang is zoals gebruikelijk weer de hele week gratis, dus tot ziens in de Duinwijckhal aan het Badmintonpad in Haarlem!

Eddy Warmerdam
Yonex Dutch Junior International

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!