clubzoeker

Wie volgt Robbie Kneefel op?

Wie volgt Robbie Kneefel op?

Nog geen 24 uur na de eerste positieve info over de opvolging van Robbie Kneefel, duiken de eerste barsten op in de anders zo goede opzet.

Maak kennis met Joshua Donker!

De technische staf heeft in overleg met het bestuur besloten dat een viertal 'jonge' trainers de taak van talentcoach op zich moeten gaan opnemen. Ik kan niet anders zeggen als dat ik dat de eerste stap vind in de juiste richting om eindelijk eens een begin te maken met het delen van kennis.

In het flagshipprogramma van A Clear Future staat het delen van kennis op de hoogste plaats en het zou dan ook goed zijn als BNL zelf als eerste begint met het delen van kennis. Misschien en hopelijk gaat dat nu eindelijk eens veranderen. Er bestaat namelijk een kans dat andere trainers ook uit hun stulp komen als de nationale coaches eens wat technische stukken gaan schrijven. De kennis die ze verkrijgen wordt betaalt door de leden van de bond en het minste wat ze kunnen doen is die kennis doorgeven aan de mensen die hun kennis hebben betaald.

Het was goed te horen dat Claus Poulsen net als ik vindt dat het hoog tijd is dat er wat gaat gebeuren met de trainersopleiding en dat er na genoeg geen kandidaten zijn die de positie van Robbie kunnen overnemen. Wat wij hier in Nederland 'jonge' trainers noemen zouden in Denemarken als behoorlijk oud en grijs worden aangeduid, en dus stelde ik ook de vraag op de vergadering of we het hier hebben over Nederlands of Deens 'jong'.

Ik zou het liefst zien dat ze NIEMAND aannemen die in de buurt komt van de 30 (liefst nog veel jonger). Iedereen is het er over eens dat de trainersopleiding van dit moment geen bruikbaar materiaal oplevert, het is nu dus de tijd een streep te zetten onder het door modderen met slecht opgeleide trainers. Zet de twee Deense trainers aan het werk om vier totaal nieuwe echt jonge trainers op te leiden, die niet gehinderd door enige vorm van Nederlandse opleidingen in de Deense manier van denken worden begeleid.

Het plan om vier trainers te gaan instellen voor de baan van Robbie is erg goed, de procedure om tot die opvolging te komen is in mijn ogen niet goed. Je moest namelijk solliciteren voor deze baan, ik had veel liever gezien dat ze echte jonge personen zouden vragen een opleiding te komen volgen bij Claus en Kim tot iets wat je een Deense Elite trainersopleiding zou kunnen noemen. Er zou geen sprake moeten zijn van een 'deels' betaalde baan. Als je iemand aanneemt in een werkverband dan mag je er vanuit gaan dat ze geschikt zijn voor de job en daarvan is helemaal geen sprake. Deze vier nieuwe 'jonge' trainers moeten geschikt gemaakt worden, dus geef ze gratis een Deense elite trainersopleiding en betaal hun kosten om mee te gaan naar de verschillende toernooien. Maar biedt ze geen werkverband aan. Als je met vier trainers begint dan mag je blij zijn als je er 1 of misschien 2 overhoudt die echt de kwaliteiten hebben een geschikte trainer te worden en je moet dus tijdens de opleiding afscheid kunnen nemen van tegenvallende personen.

Op dit moment heeft BNL de kans een nieuwe weg in te slaan. Het bestuur zou er misschien goed aan doen de Deense coaches te vragen of ze hetgeen ze nu aan het doen zijn in Nederland ook zou zouden doen in Denemarken? Er is een gezegde dat luidt: "Als je niet kan krijgen wat je lief hebt moet je lief hebben wat je krijgt' en ik ben bang dat dit nu ook toegepast gaat worden met betrekking tot de nieuwe talentcoaches.

Het gaan - zoals van Kooten en De Bie zouden zeggen - oudere jongeren worden die al door het hele systeem zijn geweest en geen vernieuwing gaan brengen omdat het aangeleerde vernieuwing is. Vernieuwing en innovatie kan je niet leren, je hebt het en kan het laten stimuleren maar daar houdt het wel op. Zelf volg ik aan de Universiteit van Roskilde een studie Innovatie en het leuke is dat we geen les krijgen. We hebben discussies over hoe de docenten en studenten hun eigen vernieuwend denken in banen kunnen leiden, iedereen is al vernieuwend en denkt al buiten de box. Het gaat er om deze manier van denken om te zetten in handelingen die werkbaar en productief zijn.

Ik heb twee Nederlanders in gedachte die beide midden 20 zijn, zelfstandig denken en super gemotiveerd zijn, een hogere opleiding hebben gevolgd en uitermate geschikt zouden zijn voor een opleiding tot Deens elitecoach. Ik weet ook dat ze niet bij de vier zitten waar BNL nu gesprekken mee heeft en dat is jammer want deze echte 'jonge' trainers zijn bij de volgende ronde over een paar jaar te oud om voor verandering te zorgen.

Tot slot mijn advies aan de technische staf:

 • Neem niemand aan boven de 30 jaar
 • Maak geen dienstverband maar een opleiding
 • Geef de deelnemers een baan als ze de opleiding succesvol hebben volbracht
 • Vervang de huidige jeugdbondstrainers met de nieuw opgeleiden
 • Hou je trainersstaf jong en vervang ze regelmatig
 • Herhaal dit proces elke 3 jaar
 • Verlaag de leeftijd langzaam naar 25 en vervolgens 20 voor zo'n opleiding

We moeten kost wat kost voorkomen dat we weer in een situatie komen waar we als bond trainers in dienst hebben die 30 jaar lang aankomend talentcoaches in de weg zitten. Er mag NOOIT meer een vast dienstverband komen. Alleen maar korte contracten en dan enkel en alleen als er wordt voldaan aan de gestelde prestatie eisen.

Ron Daniëls
Afgevaardigde Zuid-West
BC Quintus

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!