SportSport

At your service!

At your service!

In mijn eeuwig durende zoektocht naar verbetering kom je soms op zeer eenvoudige maar effectieve dingen.

SportSport

Ken je BC Victoria al?

We doen elke ochtend vroeg trainingen op OroDenmark die starten tussen 06.00 en 07.00 uur. Voor de spelers betekent dat vroeg opstaan, want om de een of andere reden hebben ze een uur nodig zich klaar te maken voor de eerste training. (15 minuten zou meer dan genoeg moeten zijn :-)

Eenmaal in de hal zijn er de rituelen waar je als trainer je zelf aan dood ergert. Alles gaat tergend langzaam en het is vaak maar beter dat ik het niet zie en dus pas op het laatste moment de hal binnen kom. Je hoeft dan niet te zien dat hun pacemaker (het mobieltje) een flink aantal knuffels krijgt voor ze hem voor twee tot drie uur weg moeten leggen. Dat lukt vaak ook niet, want als er water gedronken moet worden dan kunnen ze het niet laten om er op te kijken.

Het gevolg van al deze rituelen en de asociale online verslaving is dat het vrij lang duurt voor dat spelers op de trainingmodus overschakelen. Ze zijn mentaal niet klaar om bezig te zijn met badminton en daar ook voor de volle 100% op geconcentreerd te zijn.

Ik ben voorstander van een warming up op de baan, maar niet op een manier die de meeste spelers doen als ze op de baan komen. Ze staan stil en slaan al pratend shuttles naar elkaar en iedere oplettende trainer zal zien dat er tergend veel fouten worden gemaakt. Speel een shuttle iets zachter en de tegenstander staat vast en probeert alleen met voorover bukken de shuttle nog enigszins terug te slaan. Het gevolg van de voorbereiding en zo'n warming up is dat er onbewust een trend wordt gezet in de hersenen die je in bijna de gehele training van twee uur niet meer weg werkt.

Een manier om dat probleem op te lossen is om de spelers direct een hoge concentratie training te geven. We doen dit door de eerste 15 tot 20 min de service te trainen zonder fouten te maken. Bij deze training wil ik ook dat ze veel nieuwe dingen uitproberen, zoals voetpositie, grip, positie op de baan, voorspelbaarheid van de return, tactisch serveren in verhouding tot het met de hand mee of tegen de hand in return van de tegenstander. Het is de bedoeling dat de spelers zonder ook maar een slag als warming-up te doen, zich opstellen voor een perfecte service en dat dan zo lang mogelijk vast te houden.

De eerste paar trainingen was dit niet echt een succes, ongelofelijk veel fouten op letterlijk elk gebied. Voor de damesenkel was de hoogte-diepte-verhouding totaal zoek, was er bijna geen variatie, werd er niet gewerkt met gripverpakking ten opzichte van de lichaamrotatie in de zeer krachtige serviceslag. De spelers zijn extreem conservatief. Doen keer op keer het zelfde ook al gaat het helemaal fout. Kijken in zijn geheel niet naar waar de tegenstander staat bij de service-ontvangst, hebben geen benul van waar ze de service heen moeten spelen om een voorspelbare return te krijgen.

Voor de trainer is het een zeer intensieve training, want als je meer dan 20 seconden niets hebt gezegd dan heb je er zo'n 10 fouten doorheen laten slippen en dat ongeacht het niveau van de spelers. Ik durf te stellen dat zelfs spelers tot het niveau van tweede divisie in Denemarken (dat is hoger dan de eredivisie in Nederland) een slechte tot zeer slecht service hebben.

Op het OroDenmark zomerkamp van vorig jaar gaf Thomas Laybourn aan dat hij zo'n 15 aandacht punten had bij het trainen van de service. Dat werd door bijna iedereen als veel ervaren. Op de dagelijkse training op OroDenmark is dit aantal aan de lage kant, want wij komen al op meer dan 30 punten waar je als trainer op moet letten. Dit kan je wel opdelen in 4 of 5 verschillende groepen, maar 20 minuten service-training per dag is veel te weinig om al deze punten onder de aandacht te brengen. De spelers gaan dan ook regelmatig een paar uur naar de hal om enkel en alleen service-training te doen. Na een paar maanden van service-training als warming-up zie je ook dat de service een hele andere betekenis gaat krijgen voor de spelers. Ze zijn zich veel meer bewust van de mogelijkheden die een goede start van de rally biedt door veel meer met de service bezig te zijn. Voor veruit de meeste spelers is de service niets meer dan een opslag terwijl het in werkelijkheid het begin van je tactiek is.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wereldranglijst Badminton op 6 december 2022: Piek en Tabeling in top 15

Wereldranglijst Badminton op 6 december 2022: Piek en Tabeling in top 15

De wereldranglijst badminton wordt elke week op dinsdag bijgewerkt. Van nummer 25 op 27 september jl. naar nummer 37 vandaag:…

6 december 2022

Tweede Fase van Nederlandse Badminton Eredivisie 2022-2023 begonnen

Tweede Fase van Nederlandse Badminton Eredivisie 2022-2023 begonnen

In Haarlem versloeg thuisploeg Duinwijck mede-titelkandidaat Almere met 6-2 tijdens de tweede fase van de Nederlandse Badminton…

5 december 2022

Smashing wint de eerste handhavingskraker

Smashing wint de eerste handhavingskraker

Zaterdag 3 december, de start van de tweede helft van de Nederlandse Badminton Eredivisie. De eerste helft van de competitie werd…

4 december 2022

Tips voor de juiste badmintonmaterialen

Tips voor de juiste badmintonmaterialen

Badminton is misschien wel één van de populairste activiteiten die we doen als we op vakantie gaan naar de camping.…

29 november 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!