SportSport

Dag drie EK individueel Kazan

Dag drie EK individueel Kazan

Gisteravond bij aankomst in het hotel was Kim net klaar met een bespreking met Eefje en Selena. Terugkijkend op de dag kwamen we tot de conclusie dat we onze tactiek moesten bijstellen.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

We hadden in onze wedstrijdvoorbereidingen teveel de focus gelegd op onze tegenstanders, terwijl gisteren tijdens de wedstrijden bleek dat onze spelers eerder worstelden met zichzelf. Voor de volgende dag gaan we in de voorbereiding wat minder de focus op onze tegenstanders leggen en meer focus op onszelf.

10.00 Eric Pang versus Greco (Ita)

Hoewel het voor mij voelt alsof ik al een week in Kazan ben, was dit Eric zijn eerste wedstrijd. Ik had zijn tegenstander gisteren bekeken, maar we hebben voor de wedstrijd nauwelijks over Greco gesproken. Belangrijk bij Eric is hoe het knopje staat en in wat voor flow hij zit. Als je kijkt naar zijn natuurlijke manier van bewegen, dan is hij misschien wel de meest talentvolle speler in Europa. Echter, als het knopje "uit" staat is het lastig om hem van buitenaf te bereiken. Over de wedstrijd zelf kan ik kort zijn. Knopje aan, knopje uit, knopje aan.

10.30 Jorrit en Samantha versus Font/Thomas (Wal)

Het koppel uit Wales speelden verrassend goed en dit zorgde voor wat onzekerheid in het spel van Samantha en Jorrit. Na vier gemiste setpoints ging de eerste set naar Wales. Het is niet makkelijk om rustig te blijven als je favoriet bent en je de eerste set hebt verloren. Jorrit en Samantha gingen hier goed mee om. De tweede en derde set leek qua score makkelijk te zijn gegaan, maar ze moesten er wel degelijk hard voor werken.

12.30 Erik Meijs versus Navickas (Ltu)

Ook Erik zijn eerste wedstrijd. De eerste set verliep gemakkelijk. Erik speelde geduldig, speelde veel zachte slagen naar het voorveld en liet Navickas de fouten maken zonder zelf te willen scoren. In de tweede set kreeg Navickas meer grip op het achterveld (wind tegen) en gingen de rally's langer duren. Erik had last van de zware baan en raakte vermoeid. Daardoor na elke lange rally teveel "cheap points" voor de tegenstander. De derde set werd een mooi tactisch gevecht. Op 19-19 speelde Erik een te korte flickservice en op matchpoint tegen een netshot - netshot terug in het net. We hebben in de nabespreking vooral gesproken over gameflow. Als de tegenstander een lob uitslaat, dan zal hij/zij de eerst volgende vergelijkbare situatie een netshot spelen. Als de tegenstander een clear uitslaat dan zal de eerstvolgende bovenhandse slag in ieder geval geen clear zijn en moet je klaar zijn voor het voorveld. Denk een rally terug en kruip in het hoofd van je tegenstander zodat je altijd een stap voor bent.

18.00 Samantha en Iris versus Aslanidou/Tenta (Gre)

Dit was geen moeilijke wedstrijd. De Griekse meisjes deden hun best, maar Samantha en Iris waren te sterk en speelden de wedstrijd professioneel uit. Leuk om te vermelden is dat het Griekse koppel werd begeleid door de Nederlandse coach John Fikenscher. John is veelal betrokken bij U11/U13 trainingen op Papendal.

19.00 Koen en Ruud versus Adcock/Ellis (Eng)

Zware kluif voor Koen en Ruud tegen dit top tien koppel op de wereldranglijst. Kim had ze goed voorbereid. Een links rechts combinatie waarin Adcock vanaf links zijn forehand afdekt en vanaf rechts zijn around the head. Ellis de rechtshandige doet precies hetzelfde waardoor er altijd ruimte ligt in het midden om te vechten voor initiatief. In verdediging komt Ellis altijd met snelheid en is Adcock wat beperkter in zijn backhand. De stand van de voet van Adcock geeft vaak aan waar hij naartoe gaat serveren. Eerste set hadden onze jongens de drive en snelheid goed te pakken. Het is zo belangrijk om als achterspeler zo snel mogelijk de ruimte met de voorspeler en het net te dichten. De voorspeler stapt na een slag vanuit zijn backhand kant vaak terug om zijn around the head af te dekken. Er ligt dus ruimte in de forehand. In dit geval links van Adcock en rechts van Ellis. De achterspeler staat in beginsituatie iets schuin achter degene die zijn around the head afdekt. Overigens kan de voorspeler er ook voor kiezen om meteen na zijn service het gat naar het net te dichten. In dat geval is een slag naar de forehand geen goede keuze. Een top herendubbel is een heel complex spel waarin het gaat om details om tijd in de rally te creëren. De gameflow kan zorgen voor relatief makkelijke punten. Als bijvoorbeeld de voorspeler goed het net heeft gedicht dan zal in de volgende situatie een andere keuze komen. Tactiek veranderd nagenoeg elke rally. Koen en Ruud konden hun snelheid niet vasthouden en verloren de wedstrijd, maar hebben geknokt voor wat ze waard waren.

20.30 Jelle en Jacco versus Fuchs/Schoettler (Ger)

Wederom een zware wedstrijd voor onze dubbels. Verschil met het Engelse koppel is dat de Duitsers wat meer gebruik maken van het achterveld om een vervolgens flink te counteren op de voorspeler. De Duitse coaches hadden hun voorbereiding goed gedaan. Veel variatie uit het achterveld en ruimte in verdedigen zorgen voor een groot veld en verwarring. In twee sets wonnen de Duitsers verdiend van Jelle en Jacco.

21.30 Selena en Eefje versus Herttrich/Nelte (Ger)

Eerste wedstrijd voor Eefje en Selena tegen het tweede koppel van Duitsland. Kim heeft vorige week een video analyse gedaan hoe hij als Deense coach een fictief koppel zou coachen tegen Eefje en Selena. Dit betaalde zich uit. Veel variatie in de eerste drie slagen en veel variatie uit het achterveld, zodat de Duitsers zich nooit konden instellen op datgene wat komen gaat. Na afloop kregen we een compliment van de Duitse coaches.

22.30 Eric versus Abian (Esp)

Eric zijn tweede wedstrijd tegen de vechtjas uit Spanje. Abian is technisch wat beperkt maar compenseert dat ruimschoots met sterke longen. In de eerste set was Eric wat te ongeduldig. De tweede set ging Eric rustiger spelen wachtend op de juiste versnelling op het juiste moment. In de derde set weet je dat een speler als Abian vanaf 0-0 met volle overgave gaat komen. Als je dan te rustig begint krijg je een achterstand die je aan het einde misschien niet meer goed kan maken. Ik vertelde Eric dat hij degene moest zijn die als eerste bij het net moest zijn voor een netspin met af en toe een snelle cross lob naar het achterveld. Dit werkte goed. Eric speelde de derde set met vertrouwen en won deze lastige wedstrijd.

00.30

Aankomst hotel. Alleen McDonalds is nog open. Morgen beginnen de kwartfinales pas om 17.00. We kunnen een uurtje langer blijven liggen.

Rune Massing
Bondscoach Badminton Nederland

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Badminton Nederland is per direct op zoek naar een projectmedewerker. Wat zoeken we? Een enthousiaste teamspeler met minimaal…

26 januari 2023

Internationale topbadmintonners in actie op Yonex Dutch Junior 2023

Internationale topbadmintonners in actie op Yonex Dutch Junior 2023

Van 1 tot en met 5 maart 2023 vindt de 41ste editie van de Yonex Dutch Junior International plaats. 350 topbadmintonners onder 19…

26 januari 2023

Mixkoppel Debora Jille en Ties van der Lecq uitgeschakeld in Indonesie

Mixkoppel Debora Jille en Ties van der Lecq uitgeschakeld in Indonesie

Debora Jille en Ties van der Lecq (WR-74) zijn helaas uitgeschakeld in de tweede ronde van de Indonesia Masters.

26 januari 2023

Vlaamse overheid bouwt topsportsubsidies Badminton Vlaanderen af: Gitzwarte dag

Vlaamse overheid bouwt topsportsubsidies Badminton Vlaanderen af: Gitzwarte dag

Volgens Badminton Vlaanderen heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) op basis van het advies van Sport Vlaanderen…

22 januari 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!