De service in de gemengddubbel

De service in de gemengddubbel

Tamara van der Hoeven staat klaar wanneer haar mixpartner serveert.

Guus van der Vlugt heeft een reactie geschreven op het artikel 'Gemengddubbel: de volgende stap' van Ron Daniëls. Hij zoomt in op de servicesituatie.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De voorspelbaarheid van returns gaat behoorlijk op voor zelfs een flickservice op de heer, waarbij bij een goede service de heer vaak de smash retourneert. We hebben het hier ook weer niet over internationale top, maar in Nederland kom je er een heel eind mee.

Ik ga er wel gemakshalve vanuit dat de kwaliteit van de service zo goed is t.o.v. de tegenstander dat deze niet zo veel tijd krijgt om echt gericht te smashen en de richting zelf kan bepalen. Uiteraard heeft laag serveren de voorkeur maar bij uitzondering kan het succesvol zijn. Ook als de lage service niet loopt en steeds wordt afgemaakt is dit een alternatief om in ieder geval in de rally te komen. Je brengt de heer natuurlijk wel in zijn voorkeurspositie en dus alleen gebruiken als het nodig is.

Belangrijk is wel dat je partner ook weet welke service er gespeeld gaat worden, anders verras je 3 spelers op de baan. Om maar te zwijgen van spelers die van te voren niet weten welke service ze gaan slaan en dus 4 spelers op het verkeerde been zetten. Maar dit terzijde.

Ik ga ervanuit dat de heer serveert. Damesservice komt misschien een andere keer.

Op rechts de flickservice naar buiten geeft veel smash langs de zijlijn. Dame schuift een stukje naar rechts, niet te ver, om de drop eventueel te retourneren, en wordt meestal niet aangevallen. Heer schuift na de service meteen op naar het linkervak voor de smash.

Op rechts de flickservice in het midden, liefst met fh. service om 'achterlangs' de heer te serveren. Smash komt meestal cross terug. Verdediging zo veel mogelijk rechtuit langs de zijlijn en probeer direct op de dame te spelen.

Op links door het midden is lastiger omdat bij serveren met een fh. service de shuttle recht op de fh. van de ontvanger komt. Hier werkt een bh. service beter omdat zoals je (Ron, -red.) al schreef de shuttle een tijdje door het rechtervak vliegt. De smash zal wel cross komen maar de dame kan niet veel uitrichten als ze aan de linkerkant blijft staan. Direct na de service naar rechts schuiven en de heer verdedigt de cross smash. Verdedigen rechtuit richting de dame.

Op links een flickservice naar de zijlijn geeft vaak een voorspelbare rth smash rechtuit. Heer schuift naar rechts en dame kan min of meer blijven staan of zelfs iets naar rechts schuiven als de flickservice heel goed naar de zijlijn is gespeeld.

Overigens leuk om ook bij je tegenstander te ontdekken wat voor service hij gaat spelen. Na een paar slechte services wordt vaak de flickservice in stelling gebracht. Soms is dat al te zien door de manier waarop iemand gaat klaarstaan en/of zijn racketbeweging begint. Dat wijkt dan af van zijn gewone routine. Het is trouwens ook goed je tegenstander tussen de rallys door te observeren. Je kunt hier informatie uithalen over vermoeidheid, mentale conditie, contact met coach, reactie na een verloren punt, gezichtsuitdrukkingen en of de tegenstanders zelfs ruzie hebben met elkaar etc.

Trucjes die overigens volledig binnen de spelregels vallen

Als je bang bent voor het sterke inrushen van de heer de lage service wat harder te spelen zonder dat hij overigens te veel stijgt. Het raakpunt zal dan toch wat verder van het net liggen.

Tegen tegenstanders die met een horizontaal blad klaar staan verassen met een drive service. Harde service die wel stijgt maar voordat het blad rechtop staat is de shuttle al voorbij. NIET doen tegen attente spelers die hun racket goed omhoog hebben. Je krijgt de shuttle vaak nog harder terug.

Legaal trucje alleen als er een officiële scheids is die vergeet te vragen wie er aan de rechterkant begint. Kan soms voorkomen. Ga allebei in het rechtervak staan waarbij de voorste in een zeer agressieve houding pal achter de servicelijn staat met het racket heel ver naar voren waardoor je een flickservice uitlokt. Speelt de tegenstander de flickservice, dan speelt je partner hem terug. In 9 van de 10 gevallen zal de shuttle opgevangen worden in de veronderstelling dat er een punt gescoord is. Meld dan dat de achterste speler de game aan de rechterkant begonnen is. Niet doen natuurlijk als iemand zo vriendelijk is een partij te tellen.

Serveer voordat de speler echt goed klaarstaat. Als hij de spelregels kent laat hij hem vallen omdat hij nog niet klaarstond. Sommigen zullen de shuttle naar je teruglepelen in de veronderstelling dat je opnieuw gaat serveren. Niet doen maar de shuttle direct afmaken. Punt, omdat de tegenstander door het terugslaan te kennen heeft gegeven klaar te staan. Werkelijk gezien in een wedstrijd op hoog niveau. Speler kon op zijn kop gaan staan maar de scheids telde het punt. Zou ik ook alleen doen met een fficiële scheids.

Simpele tips voor het trainen van service

Het is mogelijk om de druk in een training na te bootsen. Een paar willekeurige opties:

Laat een speler met een flinke voet over de servicelijn de service ontvangen en geef hem de opdracht de serveerder te raken met de shuttle. Misschien een paardenmiddel, maar het geeft wel druk.

Oefen de service met 10-12 shuttles. Niet meer omdat dat je nu nog kan tellen hoeveel er goed gaan. Werk je met heel veel shuttles dan ben je dat kwijt en bestaat de kans dat je concentratie bij elke service niet maximaal is.

Elke hoek apart = 4 x 12 shuttles. Slijpt het bewegingsverloop in voor een bepaalde hoek.

Één shuttle in elke hoek en zo in een vierkant werken: 2 keer laag, twee keer diep. Let er op dat je steeds met dezelfde houding en zo veel mogelijk dezelfde beweging werkt. De tweede lage service en de tweede flickservice zal wat makkelijker zijn omdat je al een keer laag en hoog geslagen hebt. Dat kan niet meer in de volgende oefening.

Één shuttle in elke hoek en in diagonalen werken: rechtuit laag, cross flick, cross laag, recht flick. Alle services zijn nu totaal verschillend.

Uiteraard rechts en links oefenen. Met een sessie waarbij je links en rechts in alle hoeken hebt geserveerd ben je al gauw 45 minuten bezig.

Doe tussendoor wat ontspanningsoefeningen of sla een paar shuttles om los te blijven.

Op een hoger niveau is het een goed service te oefenen bij grote vermoeidheid. Geldt trouwens voor alle ingeslepen techniek die goed beheerst wordt.

Serveer niet in een doos of een koker maar in een vierkantje op de baan. Bij een lage service is een doos te hoog en is het niet zeker is of de shuttle op of net achter de lijn terechtkomt.

Laat iemand kijken waar je precies de shuttle raakt en trek een denkbeeldige lijn naar de plaats waar de shuttle moet komen. Zet een knijper op het net waar de shuttle het net moet passeren. Mik op de knijper en met voldoende snelheid komt de shuttle dan op de goede plek. Daarna natuurlijk weer zonder knijper, want die heb je in de wedstrijd ook niet. Maar het doel (de plaats op de netband) is een stuk dichterbij en daardoor makkelijker te raken. Na verloop van tijd wordt niet het servicevak het doel maar de plaats waar de shuttle het net passeert. Snelheid acht ik daarbij minder belangrijk en is vaak voldoende om de lijn te halen.

Wil je voor jezelf de druk verhogen spreek dan met jezelf af dat je foutloos een x aantal services achter elkaar speelt. Haal je dat niet dan begin je weer bij 0. Net zolang tot je het wel haalt of de halbeheerder het licht uitdoet. Dat doe ik nu ook.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Guus van der Vlugt

Guus van der Vlugt

Guus van der Vlugt is docent bij CIOS Arnhem sinds 1 augustus 1981 tot op heden. Hij heeft Tennis gestudeerd aan Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!